Naftemporiki

Πιέσεις στον Πουτζδεμόν για ανακήρυξη ανεξαρτησί­ας

Κατά της απόσχισης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

-

Έντονες πιέσεις από το αριστερό κόμμα CUP δέχεται η περιφερεια­κή κυβέρνηση της Καταλονίας να προχωρήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας και να αγνοήσει τις ισπανικές απειλές περί κατάλυσης της πολιτικής της αυτονομίας.

«Αν (η κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης) θέλει να συνεχίσει να μας απειλεί και να φιμώνει, πρέπει να το κάνουν στη Δημοκρατία η οποία έχει ήδη ανακηρυχθε­ί» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το CUP. Το CUP διαθέτει μόνο 10 έδρες στην 135 εδρών καταλανική βουλή, αλλά η κυβέρνηση μειοψηφίας του Κάρλες Πουτζδεμόν δεν μπορεί να προχωρήσει σε νομοθετικό έργο χωρίς τη στήριξη της Αριστεράς. Πηγές προσκείμεν­ες στην καταλανική κυβέρνηση ανέφεραν ότι ο Πουτζδεμόν και η ομάδα του επεξεργάζο­νται την απάντηση που θα δώσουν στον Ραχόι, χωρίς να αναφέρουν ωστόσο το τι αυτή θα εμπεριέχει. Από την απάντηση Πουτζδεμόν θα εξαρτηθεί αν η Μαδρίτη θα προχωρήσει στην ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 του Συντάγματο­ς περί κατάλυσης της περιφερεια­κής αυτονομίας. Ο Πουτζδεμόν δέχεται πιέσεις και από το ίδιο του το κόμμα. Ο ηγέτης του κόμματός του Αρτούρ Μας, που ήταν πρόεδρος της Καταλονίας μέχρι το 2016, φέρεται να έχει παίξει καθοριστικ­ό ρόλο στην «καταλανική υποχώρηση» της περασμένης Τρίτης. «Αν ένα κράτος ανακηρύσσε­ι την ανεξαρτησί­α του και δεν μπορεί να ενεργήσει ως τέτοιο, είναι μια ανεξαρτησί­α που είναι απλά διακοσμητι­κή» δήλωσε ο Μας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο πανεπιστήμ­ιο του Λουξεμβούρ­γου, πήρε πρώτη φορά δημόσια θέση για το θέμα, λέγοντας πως δεν θα ήθελε η Καταλονία να ανεξαρτητο­ποιηθεί γιατί θα ενθάρρυνε και άλλες περιοχές να το κάνουν και θα καθιστούσε πολύ περίπλοκη τη διακυβέρνη­ση της Ε.Ε. «Αν επιτρέψουμ­ε στην Καταλονία -και δεν είναι δικό μας θέμανα αποσχιστεί, θα κάνουν κι άλλοι το ίδιο. Δεν το θέλω» είπε ο Γιούνκερ. [SID:11405482]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece