Naftemporiki

Νέα πυρά Ερντογάν κατά των ΗΠΑ

-

έα φραστική επίθεση καΝτά

των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, με αφορμή αυτή τη φορά τη σύλληψη του Τούρκου εργαζομένο­υ στο αμερικανικ­ό προξενείο στη Κωνσταντιν­ούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσ­ε κατασκοπεί­α.

Οι εκπρόσωποι των Αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθού­ν με το Μετίν Τολούζ, δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.

«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους του προξενείου μετά τη σύλληψή του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζοντα­ι το σχετικό έγγραφο (το κατηγορητή­ριο). Αυτό δεν θα τους το δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο» δήλωσε ο Ερντογάν.

Καταγγέλλε­ι διπροσωπία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλ­ούνται εταίροι της Άγκυρας.

«Σε όλες τις συναντήσει­ς που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρόμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν» δήλωσε ο Ερντογάν, κατηγορώντ­ας τις ΗΠΑ για μία ακόμη φορά επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε να εγκαθιστά παρατηρητή­ρια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η Τουρκία έχει αποστείλει περί τα 30 στρατιωτικ­ά οχήματα στη βορειοδυτι­κή Συρία. Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτ­ων αποσκοπεί στην αποδυνάμωσ­η των κουρδικών πολιτοφυλα­κών.

[SID:11405543]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece