Νέα πυρά Ερντογάν κατά των ΗΠΑ

Naftemporiki - - Διεθνη/πολιτικη -

έα φραστική επίθεση καΝτά

των ΗΠΑ εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση τους έναντι της Τουρκίας, με αφορμή αυτή τη φορά τη σύλληψη του Τούρκου εργαζομένου στο αμερικανικό προξενείο στη Κωνσταντινούπολη Μετίν Τολούζ, ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές στις 4 Οκτωβρίου με την κατηγορία ότι διενεργούσε κατασκοπεία.

Οι εκπρόσωποι των Αμερικανών ψεύδονται όταν λένε ότι δεν μπορούν να συναντηθούν με το Μετίν Τολούζ, δήλωσε ο Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον των κυβερνητών των επαρχιών της χώρας.

«Οι ΗΠΑ λένε ψέματα σε όλο τον κόσμο. Κανείς τους δεν ζήτησε να συναντηθεί με τον συνεργάτη τους του προξενείου μετά τη σύλληψή του στις 4 Οκτωβρίου. Χρειάζονται το σχετικό έγγραφο (το κατηγορητήριο). Αυτό δεν θα τους το δώσει το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά το δικαστήριο» δήλωσε ο Ερντογάν.

Καταγγέλλει διπροσωπία

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορούν να είναι είτε εντελώς φιλικές είτε εντελώς εχθρικές, ενώ την Τουρκία την ανησυχεί σοβαρά η διπροσωπία εκείνων που αυτοαποκαλούνται εταίροι της Άγκυρας.

«Σε όλες τις συναντήσεις που γίνονται πρόσωπο με πρόσωπο δίνουν υποσχέσεις και εγγυήσεις, αλλά πίσω από την πλάτη μας παίζουν βρόμικα παιγνίδια, τα οποία έχουν αποκτήσει τέτοιο χαρακτήρα που είναι δύσκολο να τα κρύψουν» δήλωσε ο Ερντογάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για μία ακόμη φορά επειδή εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε να εγκαθιστά παρατηρητήρια στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ.

Η Τουρκία έχει αποστείλει περί τα 30 στρατιωτικά οχήματα στη βορειοδυτική Συρία. Η ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων αποσκοπεί στην αποδυνάμωση των κουρδικών πολιτοφυλακών.

[SID:11405543]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.