Με επαφές Τσίπρα - ομογένειας αρχίζει η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Στο Σικάγο βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός - Ποια είναι η ατζέντα του Σαββατοκύριακου

Naftemporiki - - Πολιτικη -

Από το Σικάγο, στο οποίο βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα), αρχίζει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, ο πρωθυπουργός θα έχει όλο το Σαββατοκύριακο συναντήσεις και επαφές τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, όπως επίσης και με Αμερικανούς αξιωματούχους και παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.

Τη Δευτέρα θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγο Ραμ Εμανουέλ και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Μπρους Ράνερ. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας θα μιλήσει στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμενο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίουτην Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου.

Το κυρίαρχο στοιχείο της επίσκεψης είναι η συνάντηση

Ο πρωθυπουργός

του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), ενώ το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο Μάικλ Πενς, πριν από την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειών της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβασή της στις αγορές.

Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

Των περιφερειακών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή και αναβαθμισμένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερείς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης συναντήσεις με επενδυτές και επιχειρηματίες, τους φορείς και τους εκπροσώπους της ομογένειας, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει επίσης ότι ζωτικό στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Σημειώνεται πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, «η οποία την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές.

«Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -ανεξάρτητα απ’ τα όσα άλλα επικοινωνιακά σερβίρονταιέχει έναν βασικό στόχο: Την αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή» υποστηρίζει το ΚΚΕ.

Κατά τον Περισσό, «τα όποια “ανταλλάγματα” διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σ’ αυτό το άθλιο κι επικίνδυνο παζάρι, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, αλλά τις επενδύσεις και τα κέρδη επιχειρηματικών κολοσσών, μέσα κι από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση του ενεργειακού πλούτου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί επάξια να συγκαταλέγεται στις πλέον νομιμόφρονες -προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ- κυβερνήσεις».

[SID:11405457]

Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνέντευξης Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.