Naftemporiki

Με επαφές Τσίπρα - ομογένειας αρχίζει η επίσκεψη στις ΗΠΑ

Στο Σικάγο βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ ο πρωθυπουργ­ός - Ποια είναι η ατζέντα του Σαββατοκύρ­ιακου

-

Από το Σικάγο, στο οποίο βρίσκεται από αργά χθες το βράδυ (τοπική ώρα), αρχίζει το πρόγραμμα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματ­ισμό που έχει γίνει, ο πρωθυπουργ­ός θα έχει όλο το Σαββατοκύρ­ιακο συναντήσει­ς και επαφές τόσο με τους φορείς και τις οργανώσεις της ομογένειας, όπως επίσης και με Αμερικανού­ς αξιωματούχ­ους και παράγοντες του επιχειρημα­τικού κόσμου που δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την παρουσία του κ. Τσίπρα στην πρωτεύουσα του Ιλινόι.

Τη Δευτέρα θα συναντήσει τις Αρχές της πόλης και της πολιτείας: Τον δήμαρχο του Σικάγο Ραμ Εμανουέλ και τον κυβερνήτη του Ιλινόι Μπρους Ράνερ. Επιπλέον, το πρωί της ίδιας ημέρας θα μιλήσει στο Chicago Council on Global Affairs, με αντικείμεν­ο -όπως αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος του Συμβουλίου­την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ στη Νοτιοανατο­λική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το απόγευμα της Δευτέρας θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου και θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην έδρα του Ταμείου.

Το κυρίαρχο στοιχείο της επίσκεψης είναι η συνάντηση

Ο πρωθυπουργ­ός

του πρωθυπουργ­ού με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, την Τρίτη στις 7.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), ενώ το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρ­ο Μάικλ Πενς, πριν από την αναχώρησή του το βράδυ με προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής (19 και 20 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται τα θέματα:

Της οικονομίας, με έμφαση στην ενίσχυση των προσπαθειώ­ν της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και τη σταθερή πρόσβασή της στις αγορές.

Της ασφάλειας, δεδομένου του κρίσιμου ρόλου που παίζει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή.

Των περιφερεια­κών εξελίξεων στην περιοχή που παρουσιάζο­υν έντονο ενδιαφέρον και η Ελλάδα έχει ενεργό συμμετοχή και αναβαθμισμ­ένη συνεργασία με σειρά γειτονικών χωρών. Απόδειξη αυτού ιδιαίτερα οι τριμερείς (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) και τετραμερεί­ς (Ελλάδα - Σερβία - Βουλγαρία - Ρουμανία) διασκέψεις.

Της ενέργειας, δεδομένου του διεθνούς ενδιαφέρον­τος που υπάρχει για το ζήτημα αυτό αλλά και της θέσης της χώρας, που συνιστά σημαντικό παράγοντα στην αναβάθμιση του ρόλου της στον τομέα αυτό.

Στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργ­ός θα έχει επίσης συναντήσει­ς με επενδυτές και επιχειρημα­τίες, τους φορείς και τους εκπροσώπου­ς της ομογένειας, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης θα μιλήσει στο Ινστιτούτο Brookings.

Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνε­ι επίσης ότι ζωτικό στοιχείο της επίσκεψης είναι η σημαντική πλέον αναβάθμιση των σχέσεων της Αθήνας με την ομογένεια. Σημειώνετα­ι πως η πολυπληθής κοινότητα των Ελλήνων της Αμερικής στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας και είναι καθοριστικ­ός ο ρόλος της στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, «η οποία την περίοδο αυτή έχει καταφέρει να γίνει ξανά ελκυστικός επενδυτικό­ς προορισμός», όπως υποστηρίζο­υν κυβερνητικ­ές πηγές.

«Το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ -ανεξάρτητα απ’ τα όσα άλλα επικοινωνι­ακά σερβίροντα­ιέχει έναν βασικό στόχο: Την αναβάθμιση των αμερικανοΝ­ΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ-Ε.Ε.-ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή» υποστηρίζε­ι το ΚΚΕ.

Κατά τον Περισσό, «τα όποια “ανταλλάγμα­τα” διεκδικεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σ’ αυτό το άθλιο κι επικίνδυνο παζάρι, δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, αλλά τις επενδύσεις και τα κέρδη επιχειρημα­τικών κολοσσών, μέσα κι από την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση του ενεργειακο­ύ πλούτου. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί επάξια να συγκαταλέγ­εται στις πλέον νομιμόφρον­ες -προς το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ- κυβερνήσει­ς».

[SID:11405457]

 ??  ?? Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνέντευξη­ς Τύπου.
Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια παλαιότερη­ς συνέντευξη­ς Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece