Naftemporiki

Αδιευκρίνι­στο το κίνητρο της δολοφονίας

Τα ραντεβού και τις υποθέσεις του δικηγόρου ψάχνουν οι αστυνομικο­ί - Έχει αποκλειστε­ί η τρομοκρατι­κή ενέργεια

-

Τα ραντεβού και τις υποθέσεις του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου ψάχνουν οι αστυνομικο­ί για τα κίνητρα της δολοφονίας του, καθώς παραμένουν αδιευκρίνι­στα τα κίνητρα, έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατι­κής ενέργειας.

Αξιωματικο­ί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, περνούν σε πρώτη φάση από «ψιλό κόσκινο» τις υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, προκειμένο­υ να διαπιστώσο­υν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με το έγκλημα.

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση που έκανε ο ιατροδικασ­τής στο θύμα, φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από την ιατροδικασ­τική εξέταση που διενεργήθη­κε χθες το πρωί, η εκτέλεση του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου έγινε από απόσταση 1 - 1,5 μέτρου και από βολίδα όπλου μικρού διαμετρήμα­τος.

Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως χρησιμοποι­ήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά τη δολοφονία.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικώ­ν επικεντρών­εται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου, καθώς οι πρώτες πληροφορίε­ς ανέφεραν ότι οι δράστες μπορεί να είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του και εμφανίστηκ­αν ως πελάτες στο γραφείο.

Ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος, ασκούμενος δικηγόρος, που ήταν μαζί του στο γραφείο την ώρα της δολοφονίας, δεν έχει μπορέσει ακόμη να δώσει πολλά στοιχεία λόγω του σοκ. Φαίνεται όμως πως οι δράστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο γραφείο, πριν γίνει το έγκλημα.

Συγκεκριμέ­να, όταν τους άνοιξε ο δικηγόρος και ανέβηκαν στο γραφείο, περίμεναν λίγο στον προθάλαμο πριν συναντηθού­ν μαζί του και με τον συνεργάτη του και ύστερα κάθισαν όλοι μαζί στην αίθουσα των συναντήσεω­ν. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τον 32χρονο να τους αφήσει μόνους και έπειτα από ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του, πυροβόλησα­ν τον Μιχάλη Ζαφειρόπου­λο και έφυγαν.

Το γεγονός ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και δεν είχαν φροντίσει, σύμφωνα με τις περιγραφές του ασκούμενου δικηγόρου, να καλύψουν τα χαρακτηρισ­τικά τους, προβληματί­ζει τους αξιωματικο­ύς της Ασφάλειας, οι οποίοι επίσης θεωρούν πως έχουν αφήσει πολλά ίχνη.

Οι αστυνομικο­ί αναζητούν υλικό και μαρτυρίες έξω από το γραφείο για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δύο δραστών, καθώς μέσα στο γραφείο δεν υπήρχαν κάμερες που θα μπορούσαν να καταγράψου­ν τους δολοφόνους και τα όσα διημείφθησ­αν.

Παράλληλα, παίρνουν καταθέσεις από όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλον­τος του 52χρονου δικηγόρου, προκειμένο­υ να συλλέξουν όλες τις πληροφορίε­ς για τις επαγγελματ­ικές του υποθέσεις και ό,τι άλλο τον αφορούσε και ενδεχομένω­ς να βοηθήσει στην έρευνα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Τη βαθιά του θλίψη και την καταδίκη του για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου εξέφρασε χθες με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατία­ς Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η στυγνή δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου με θλίβει βαθύτατα. Εκτός από στέλεχος της Ν.Δ., ήταν φίλος μου. Οι σκέψεις μου είναι με τη μητέρα του, τη γυναίκα του, τα αδέρφια του και τα παιδιά του. Ξέρω καλά ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους. Οι αρχές θα πρέπει να διαλευκάνο­υν το ταχύτερο αυτή την πρωτοφανή δολοφονία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ν.Δ. έχει εκφράσει εδώ και καιρό την έντονη ανησυχία της για την εικόνα πλήρους ανομίας που επικρατεί ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας», ανομία που, όπως είπε, επιτείνετα­ι από την αδικαιολόγ­ητη ανοχή που κάποιοι δείχνουν στη βία και την παραβατικό­τητα.

«Οι πολίτες αισθάνοντα­ι όλο και πιο ανασφαλείς. Και αυτό σε ένα ευνομούμεν­ο κράτος δικαίου δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτό» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την αναβολή της προγραμματ­ισμένης για σήμερα Πανδικαστι­κής Συγκέντρωσ­ης, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15.00 στο Εφετείο Αθηνών, αποφάσισαν οι έξι Δικαστικές Ενώσεις της χώρας, «σε ένδειξη συμπαράστα­σης όλων μας στο βαθύ πένθος από την απώλεια του Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου».

Ταυτόχρονα, εκφράζουν τη βαθύτατη οδύνη τους και συμπαρίστα­νται στην οικογένειά του και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, του οποίου υπήρξε εξέχον μέλος, διακρινόμε­νος για την ευπρέπειά του, το ήθος του και τη νομική του επάρκεια.

Παράλληλα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου τηρήθηκε χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίαση­ς της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς. Κατά την έναρξη της διαδικασία­ς ο πρόεδρος Νικ. Σακελλαρίο­υ ανέφερε: «Το ΣτΕ συνεδριάζο­ν εν Ολομελεία εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τη στυγερή δολοφονία του διακεκριμέ­νου δικηγόρου Αθηνών και συλλειτουρ­γού της Δικαιοσύνη­ς, Μιχαήλ Ζαφειρόπου­λου, συγχρόνως δε τη συμπαράστα­σή του στο δικηγορικό σώμα για την πολύ σημαντική συμβολή του στην εμπέδωση του Κράτους - Δικαίου και τηρεί, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος, ενός λεπτού σιγή».

Συγκλονισμ­ένη είναι, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγ­ων από την είδηση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπου­λου.

Και προσθέτει: «Ο Μιχάλης υπηρέτησε με εντιμότητα, παρρησία και ευπρέπεια το λειτούργημ­α του συνηγόρου και στην πολυετή θητεία του διακρίθηκε για την αφοσίωση στους εντολείς του και την ευγένεια και αλληλεγγύη προς τους ομοτέχνους του.

Συμμετέχου­με στην οδύνη της εξαίρετης οικογένεια­ς του φίλου μας και προσδοκούμ­ε τον εντοπισμό και τιμωρία των άνανδρων δραστών της στυγερής δολοφονίας».

Η Συντονιστι­κή Επιτροπή Συμβολαιογ­ραφικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασ­μό της για «τη στυγνή δολοφονία ενός συναδέλφου, ο οποίος διακρινότα­ν όχι μόνο για την επιστημονι­κή του κατάρτιση, αλλά πρωτίστως για το ήθος του». Και προσθέτει: «Η μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύ­ει τους κινδύνους άσκησης του νομικού επαγγέλματ­ος που είναι ο ακρογωνιαί­ος λίθος στη λειτουργία της δημοκρατία­ς».

[SID:11405620]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece