Αδιευκρίνιστο το κίνητρο της δολοφονίας

Τα ραντεβού και τις υποθέσεις του δικηγόρου ψάχνουν οι αστυνομικοί - Έχει αποκλειστεί η τρομοκρατική ενέργεια

Naftemporiki - - Πολιτικη -

Τα ραντεβού και τις υποθέσεις του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ψάχνουν οι αστυνομικοί για τα κίνητρα της δολοφονίας του, καθώς παραμένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρα, έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας.

Αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής, περνούν σε πρώτη φάση από «ψιλό κόσκινο» τις υποθέσεις που χειριζόταν ο δικηγόρος, προκειμένου να διαπιστώσουν αν κάποια από αυτές σχετίζεται με το έγκλημα.

Σύμφωνα με την πρώτη εξέταση που έκανε ο ιατροδικαστής στο θύμα, φαίνεται ότι έχει δεχτεί μία μόνο σφαίρα στον θώρακα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ιατροδικαστική εξέταση που διενεργήθηκε χθες το πρωί, η εκτέλεση του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου έγινε από απόσταση 1 - 1,5 μέτρου και από βολίδα όπλου μικρού διαμετρήματος.

Στον τόπο της δολοφονίας δεν βρέθηκε κάλυκας, που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκε περίστροφο, ή οι δράστες ήταν τόσο ψύχραιμοι που μάζεψαν τον κάλυκα αμέσως μετά τη δολοφονία.

Το ενδιαφέρον των αστυνομικών επικεντρώνεται στην έρευνα του κινητού τηλεφώνου, του υπολογιστή και του αρχείου του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, καθώς οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δράστες μπορεί να είχαν κλείσει ραντεβού μαζί του και εμφανίστηκαν ως πελάτες στο γραφείο.

Ο 32χρονος συνεργάτης του θύματος, ασκούμενος δικηγόρος, που ήταν μαζί του στο γραφείο την ώρα της δολοφονίας, δεν έχει μπορέσει ακόμη να δώσει πολλά στοιχεία λόγω του σοκ. Φαίνεται όμως πως οι δράστες παρέμειναν αρκετή ώρα στο γραφείο, πριν γίνει το έγκλημα.

Συγκεκριμένα, όταν τους άνοιξε ο δικηγόρος και ανέβηκαν στο γραφείο, περίμεναν λίγο στον προθάλαμο πριν συναντηθούν μαζί του και με τον συνεργάτη του και ύστερα κάθισαν όλοι μαζί στην αίθουσα των συναντήσεων. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τον 32χρονο να τους αφήσει μόνους και έπειτα από ολιγόλεπτη συνομιλία μαζί του, πυροβόλησαν τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο και έφυγαν.

Το γεγονός ότι μιλούσαν σπαστά ελληνικά και δεν είχαν φροντίσει, σύμφωνα με τις περιγραφές του ασκούμενου δικηγόρου, να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, προβληματίζει τους αξιωματικούς της Ασφάλειας, οι οποίοι επίσης θεωρούν πως έχουν αφήσει πολλά ίχνη.

Οι αστυνομικοί αναζητούν υλικό και μαρτυρίες έξω από το γραφείο για να εντοπίσουν τις κινήσεις των δύο δραστών, καθώς μέσα στο γραφείο δεν υπήρχαν κάμερες που θα μπορούσαν να καταγράψουν τους δολοφόνους και τα όσα διημείφθησαν.

Παράλληλα, παίρνουν καταθέσεις από όλους τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του 52χρονου δικηγόρου, προκειμένου να συλλέξουν όλες τις πληροφορίες για τις επαγγελματικές του υποθέσεις και ό,τι άλλο τον αφορούσε και ενδεχομένως να βοηθήσει στην έρευνα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Τη βαθιά του θλίψη και την καταδίκη του για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου εξέφρασε χθες με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η στυγνή δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου με θλίβει βαθύτατα. Εκτός από στέλεχος της Ν.Δ., ήταν φίλος μου. Οι σκέψεις μου είναι με τη μητέρα του, τη γυναίκα του, τα αδέρφια του και τα παιδιά του. Ξέρω καλά ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο τους. Οι αρχές θα πρέπει να διαλευκάνουν το ταχύτερο αυτή την πρωτοφανή δολοφονία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ν.Δ. έχει εκφράσει εδώ και καιρό την έντονη ανησυχία της για την εικόνα πλήρους ανομίας που επικρατεί ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας», ανομία που, όπως είπε, επιτείνεται από την αδικαιολόγητη ανοχή που κάποιοι δείχνουν στη βία και την παραβατικότητα.

«Οι πολίτες αισθάνονται όλο και πιο ανασφαλείς. Και αυτό σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτό» κατέληξε στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Την αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα Πανδικαστικής Συγκέντρωσης, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 15.00 στο Εφετείο Αθηνών, αποφάσισαν οι έξι Δικαστικές Ενώσεις της χώρας, «σε ένδειξη συμπαράστασης όλων μας στο βαθύ πένθος από την απώλεια του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου».

Ταυτόχρονα, εκφράζουν τη βαθύτατη οδύνη τους και συμπαρίστανται στην οικογένειά του και στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, του οποίου υπήρξε εξέχον μέλος, διακρινόμενος για την ευπρέπειά του, το ήθος του και τη νομική του επάρκεια.

Παράλληλα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου τηρήθηκε χθες, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της μείζονος Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κατά την έναρξη της διαδικασίας ο πρόεδρος Νικ. Σακελλαρίου ανέφερε: «Το ΣτΕ συνεδριάζον εν Ολομελεία εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για τη στυγερή δολοφονία του διακεκριμένου δικηγόρου Αθηνών και συλλειτουργού της Δικαιοσύνης, Μιχαήλ Ζαφειρόπουλου, συγχρόνως δε τη συμπαράστασή του στο δικηγορικό σώμα για την πολύ σημαντική συμβολή του στην εμπέδωση του Κράτους - Δικαίου και τηρεί, τιμώντας τη μνήμη του εκλιπόντος, ενός λεπτού σιγή».

Συγκλονισμένη είναι, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων από την είδηση της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

Και προσθέτει: «Ο Μιχάλης υπηρέτησε με εντιμότητα, παρρησία και ευπρέπεια το λειτούργημα του συνηγόρου και στην πολυετή θητεία του διακρίθηκε για την αφοσίωση στους εντολείς του και την ευγένεια και αλληλεγγύη προς τους ομοτέχνους του.

Συμμετέχουμε στην οδύνη της εξαίρετης οικογένειας του φίλου μας και προσδοκούμε τον εντοπισμό και τιμωρία των άνανδρων δραστών της στυγερής δολοφονίας».

Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό της για «τη στυγνή δολοφονία ενός συναδέλφου, ο οποίος διακρινόταν όχι μόνο για την επιστημονική του κατάρτιση, αλλά πρωτίστως για το ήθος του». Και προσθέτει: «Η μαφιόζικη επίθεση καταδεικνύει τους κινδύνους άσκησης του νομικού επαγγέλματος που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στη λειτουργία της δημοκρατίας».

[SID:11405620]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.