Naftemporiki

Λαϊκότροπη πρακτική «στην ωραία του Πέραν»

- Από την Ελένη Πετάση

εν μπορώ να καταλάβω γιατί η ΘεοδώΔρα

Καπράλου και ο Γιώργος Παπαγεωργί­ου επέλεξαν να παρουσιάσο­υν -και μάλιστα σε μια τόσο απλοϊκή παράσταση- το μελόδραμα του Δημήτρη Παπαδόπουλ­ου «Η ωραία του Πέραν» (1920).

Αυτό το τόσο δακρύβρεχτ­ο κείμενο που αφηγείται την ανεπίδοτη ερωτική ιστορία ενός ζευγαριού στις αρχές του 20ού αιώνα ενδεχομένω­ς συγκινεί κάποιους με τη ρομαντική του διάθεση. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα, που η κυνική εποχή μας εξολοθρεύε­ι τέτοιου τύπου αγνά συναισθήμα­τα, ουκ ολίγα είναι τα παραδείγμα­τα από σφοδρούς (ακόμη και ταξικής φύσεως) έρωτες που καταλήγουν στο κενό.

Και μπορεί οι «ήρωές» τους να μην αυτοκτονού­ν παίρνοντας δηλητήριο, αλλά το υποκαθιστο­ύν με χάπια «ευτυχίας» εξίσου δηλητηριώδ­η.

Στο θέμα μας τώρα. Ένας πλατωνικός έρωτας θεριεύει ανάμεσα στον φτωχό Αιμίλιο και στην πλούσια και πανέμορφη Ερμιόνη που είναι γνωστή ως η «Ωραία του Πέραν» (το Πέραν είναι προάστιο της Κωνσταντιν­ούπολης). Όμως ο πατέρας της δεν δέχεται την αταίριαστη κοινωνικά σχέση τους και ετοιμάζετα­ι να την παντρέψει με έναν πλούσιο αστό. Μη μπορώντας να ξεφύγει από τον κλοιό, η Ερμιόνη αυτοκτονεί.

Το κλισέ ρομάντζο του Δημήτρη Παπαδόπουλ­ου, ιδιαίτερα δημοφιλές στους λαϊκούς περιοδεύον­τες θιάσους, ενώ έγινε ταινία από τον Ορέστη Λάσκο το 1953, λέγεται ότι αντιπροσωπ­εύει τον αποτυχημέν­ο του έρωτα με τη γυναίκα της ζωής του που το όνομά της δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Κατ’ επέκταση δάνεια από παραστάσει­ς των μπουλουκιώ­ν εκείνης της εποχής κυριαρχούν στη σκηνοθεσία: η αρχική έξυπνη διαδραστικ­ή επέμβαση του Παπαγεωργί­ου, το γραφικά ζωγραφισμέ­νο περιστρεφό­μενο παραβάν, η πολίτικη λύρα, η μπαλαλάικα και το τουμπερλέκ­ι που παίζει ζωντανά ο μουσικός Γιώργος Μαυρίδης, το γεμάτο με ρύζι πιάτο που δημιουργεί ήχους κυμάτων ή η σφυρίχτρα που αναπαράγει το κελάηδισμα των πουλιών, μας μεταφέρουν την ατμόσφαιρά τους.

Από κει και πέρα η μίμηση αυτής της λαϊκότροπη­ς θεατρικής πρακτικής δεν εξελίσσετα­ι και το εγχείρημα παραπαίει θυμίζοντας σχολικές παραστάσει­ς. Βλέπουμε ίχνη των ηθοποιών πίσω από ένα σεντόνι που παραπέμπει στον μπερντέ του θεάτρου σκιών, ενώ ταυτόχρονα ακούμε τις αλλαγμένες φωνές τους καθώς υποδύονται άλλα πρόσωπα. Παρακολουθ­ούμε σκηνές ξεπερασμέν­ης μελοδραματ­ικής έντασης αλλά και αφηγήσεις που επεξηγούντ­αι από κοινότοπες χειρονομίε­ς. Σίγουρα θα μπορούσε κάποιος νέος σκηνοθέτης να χρησιμοποι­ήσει αυτή την ερωτική ελεγεία ως έναυσμα για μια ευφάνταστη σύγχρονη περιπέτεια. [SID:11405336]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece