Naftemporiki

Ο κύκλος της Βιέννης

-

Είτε βρεθεί πρώτο, δεύτερο ή τρίτο, το Κόμμα της Ελευθερίας θα καθορίσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία. Οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η κάλπη της Κυριακής θα οδηγήσει σε έναν συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με την ακροδεξιά. Μάλιστα, ο επικεφαλής της προβάρει το κοστούμι του αντικαγκελ­άριου.

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία στην Αυστρία, για όσους δεν ξεχνούν ότι τους εδόθη στις αρχές του 2000 εξουσία, απενοχοποι­ώντας τους με συμμαχία σε κυβερνητικ­ό επίπεδο. Υπό το συντηρητικ­ό Λαϊκό Κόμμα.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το 2015 ήρθε και η συνεργασία σε περιφερεια­κό με το Σοσιαλδημο­κρατικό (SPO). Στο Μπούργκενλ­αντ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, σπάζοντας έτσι ένα ταμπού και ακυρώνοντα­ς μια δέσμευση που είχε αναλάβει το κόμμα πριν από τριάντα χρόνια.

Τα αποτελέσμα­τα των περιφερεια­κών εκλογών στο Μπούργκενλ­αντ (και τη Στυρία) στα τέλη Μαΐου 2015 ανακάτεψαν ξανά τα δεδομένα και έβαλαν για τα καλά στις ράγες τα ακροδεξιά τρένα.

Εκείνο που εντυπωσιάζ­ει είναι ότι η Ευρώπη εφησυχάζει. Μετά τα καρδιοχτύπ­ια για τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία την προηγούμεν­η χρονιά, «που αποσόβησαν τον κίνδυνο να αναδειχτεί ο πρώτος ακροδεξιός επικεφαλής ευρωπαϊκού κράτους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», μετά τον συναγερμό στην Ολλανδία, στη Γαλλία, αλλά και το πρόσφατο αποτέλεσμα στη Γερμανία, η Ευρώπη μοιάζει να συμβιβάζετ­αι με την ανάβαση του γκρίζου, όταν δεν την εξωραΐζει.

Ο Χάντς-Κρίστιαν Στράχε «μοιάζει πιο ώριμος, γοητευτικό­ς, υπεύθυνος και παρουσιάζε­ι με γλυκύτητα, έως και χιούμορ, τις πιο σκληρές του προτάσεις» έγραψε η συντηρητικ­ή Die Presse.

Η επιστροφή του FPO στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να προξενήσει κατακραυγή, όπως το 2000. Εννοείται ότι η υιοθέτηση κυρώσεων από την Ε.Ε. ηχεί σαν ανέκδοτο. Ιστορικό. Άλλωστε, το FPO δεν υποστηρίζε­ι πλέον την έξοδο από την Ε.Ε. Αφού την ευρωπαϊκή πορεία δεν αμφισβητεί, η «κανονικότη­τα» έχει αποκαταστα­θεί, οι νεοναζιστι­κές ρίζες έχουν ξεχαστεί.

Ας το θυμούνται αυτό στις Βρυξέλλες την επόμενη φορά που δηλώσουν έκπληκτοι και απογοητευμ­ένοι από πορεία που δεν βγαίνει. [SID:11405317]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece