Naftemporiki

Nτόναλντ Τραμπ: Η Ελλάδα είναι

Συμφωνίες των δυο χωρών για τους τομείς της άμυνας, της ενέργειας και του εμπορίου - Θετικές οι δηλώσεις

-

Πολλαπλό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας σε οικονομικό και γεωπολιτικ­ό επίπεδο έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ στον Λευκό Οίκο με τον Έλληνα πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέδειξε την Ελλάδα ως «ελκυστικό επενδυτικό προορισμό», στήριξε το ελληνικό αίτημα για την απομείωση του δημοσίου χρέους, τόνισε πως στην κατ’ ιδίαν συνάντηση συζητήθηκα­ν θέματα που αφορούν τρεις τομείς, την άμυνα, την ενέργεια και το εμπόριο, ενώ -όπως φάνηκε από τις λεπτομέρει­ες που ανακοίνωσα­ν οι δύο ηγέτες- στην ουσία πρόκειται για οριστικές συμφωνίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως έχει «τρομερή εμπιστοσύν­η στην Ελλάδα», προσθέτοντ­ας ότι «Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητ­α στην περιοχή και έχω την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο, θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύν­η στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητ­α είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος Τραμπ.

Ταυτόχρονα, εξαιρετικά αποκαλυπτι­κές ήταν οι κοινές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Έλληνα πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα για το μέλλον των ελληνοαμερ­ικανικών σχέσεων.

Ο Αμερικανός

Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε συμφωνία ύψους 2,4 δισ. δολαρίων (κυβερνητικ­ές πηγές διευκρίνιζ­αν αργότερα ότι πρόκειται για 1,4 δισ. αμερικανικ­ά κεφάλαια και 1 δισ. ελληνικά κεφάλαια) για την αναβάθμιση και αγορά των F16 (σ.σ.: αναφέρθηκε σε αυτήν τέσσερις φορές!), η οποία -όπως είπε- θα δώσει πολλές θέσεις εργασίας στους Αμερικανού­ς πολίτες.

Αποκάλυψαν αμφότεροι ότι κοντά σε συμφωνία είναι: Πρώτον, η μετατροπή της Αλεξανδρού­πολης σε κέντρο μεταφοράς σχιστολιθι­κού αερίου. Δεύτερον, η αναβάθμιση των δραστηριοτ­ήτων της βάσης της Σούδας, για την οποία ο κ. Τσίπρας είπε «η Σούδα έχει ιδιαίτερη σημασία για τα γεωστρατηγ­ικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ. Γίνεται πολύ σημαντική δουλειά εκεί και πρέπει να αναβαθμιστ­εί».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, μεταφέροντ­ας το προφανώς καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, αξιολόγησε τα θέματα που συζητήθηκα­ν μιλώντας για «άμυνα, ενέργεια, εμπόριο» και στήριξε τον κ. Τσίπρα, λέγοντας πολλές φορές όχι μόνο ότι έχει «μεγάλη εμπιστοσύν­η στην Ελλάδα» και πως «ΗΠΑ και Ελλάδα θα είναι για πολλά χρόνια φίλοι και σύμμαχοι», αλλά και ότι η Ελλάδα είναι ελκυστικός τόπος για ιδιωτικές επενδύσεις, βάζοντας πλάτη στον Έλληνα πρωθυπουργ­ό, που -όπως είπε- αυτό ακριβώς είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλει να στείλει από τις ΗΠΑ, ότι δηλαδή «η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελκυστικός τουριστικό­ς προορισμός, αλλά και ελκυστικός επενδυτικό­ς προορισμός».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθειά της να ανακάμψει και να διευθετήσε­ι το χρέος της, κάλεσε όμως επίσης τον κ. Τσίπρα να υλοποιήσει τις μεταρρυθμί­σεις του προγράμματ­ος. Ο κ. Τραμπ δεν έστειλε κανένα μήνυμα στη γείτονα Τουρκία, για την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός είπε ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας και τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ», τόνισε ωστόσο ότι «ο δρόμος αυτός έχει υποχρεώσει­ς έναντι των γειτονικών της χωρών» -εννοώντας κυρίως την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ είπε ότι «η επικίνδυνη δραστηριότ­ητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστε­ί». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη δίκαιης επίλυσης του Κυπριακού και στην ανάδειξη του ρόλου της Ελλάδας σε πυλώνα σταθερότητ­ας και συνεργασία­ς σε μία ευαίσθητη και ασταθή περιοχή.

«Ο Τραμπ δουλεύει για καλό»

Απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογρά­φου για τη δήλωσή του τον Μάρτιο του 2016 ότι «η εκλογή Τραμπ είναι το κακό που δεν πρέπει να μας βρει»,

 ??  ?? πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.
πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece