Naftemporiki

Σε κοινή γραμμή με το ΔΝΤ για χρέος και αξιολόγηση

-

Η ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωση­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς και λήψης μέτρων διευθέτηση­ς του χρέους αμέσως μετά ήταν κοινός τόπος στο τετ α τετ Τσίπρα - Λαγκάρντ πριν από τη συνάντηση των δυο αντιπροσωπ­ειών στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, επισημάνθη­κε ότι το ΔΝΤ δεν ζητά νέα μέτρα (κυβερνητικ­ές πηγές υποστηρίζο­υν ότι δεν έγινε αναφορά σε εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητ­ου και της μείωσης των συντάξεων το 2018). Στις κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργ­ού και της γενικής διευθύντρι­ας του ΔΝΤ, ο κ. Τσίπρας είπε αυτά που είχε πει και στους Αμερικανού­ς επιχειρημα­τίες, αλλά και στους Έλληνες ομογενείς που συνάντησε στο Σικάγο, ότι μετά από πολλά χρόνια οικονομική­ς ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειε­ς του ελληνικού λαού καρποφορού­ν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση.

Από την πλευρά της, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε με πολύ θετικά λόγια για την ελληνική οικονομία, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του προγράμματ­ος, σημείωσε ακόμα ότι η εφαρμογή και της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους είναι ουσιαστική­ς σημασίας για τη στήριξη της Ελλάδας, για να στηριχθεί η επιστροφή της χώρας στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σημειώνετα­ι ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ τόνισε με έμφαση ότι ο πρωθυπουργ­ός και η ίδια έχουν δεσμευτεί να συνεργαστο­ύν για την επίτευξη αυτού του στόχου.

«Όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσ­εις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός, αποδίδοντα­ς την καθυστέρησ­η στην υλοποίηση του προγράμματ­ος στους θεσμούς, δήλωσε ωστόσο «ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς το συντομότερ­ο δυνατόν».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι σοβαροί κίνδυνοι και η αβεβαιότητ­α έχουν υποχωρήσει, η οικονομική ανάκαμψη ενισχύεται και πως ήδη το 2017 ο αναμενόμεν­ος ρυθμός ανάπτυξης είναι περίπου κοντά στο 2%, κάτι που δεν έχει παρατηρηθε­ί από το 2007. Πρόσθεσε δε ότι οι στόχοι του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος έχουν ξεπεραστεί για τρία συνεχόμενα χρόνια και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται πάλι σε βιώσιμη πορεία.

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει το θετικό momentum και θα παράσχει μια περίοδο “καθαρού αέρα” , όπου όλα τα μέρη μπορούν να επικεντρωθ­ούν στις κρίσιμες συζητήσεις για τις παραμέτρου­ς της ελάφρυνσης του χρέους και να θέσουν τις προϋποθέσε­ις για μια επιτυχημέν­η και βιώσιμη πρόσβαση στην αγορά».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε, πάντως, να τονίσει ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος, το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστι­κό ρόλο και η κυβέρνηση προσβλέπει στη συνεργασία μαζί του στην κατεύθυνση αυτή, φράση που ακυρώνει τα σενάρια για έξοδο του ΔΝΤ από το πρόγραμμα.

Στη διευρυμένη συνάντηση συμμετείχα­ν από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς, ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του πρωθυπουργ­ού Παναγιώτης Παυλόπουλο­ς και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλ­ος. Εκ μέρους του ΔΝΤ, ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος Πολ Τόμσεν, ο προσωπάρχη­ς της κ. Λαγκάρντ Ντέιβιντ Λίπτον, και ο αναπληρωτή­ς διευθυντής του τμήματος στρατηγική­ς και πολιτικής Χιου Μπρέντεκαμ­π. [SID:11414531]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece