Naftemporiki

Μαζικές διαταγές πληρωμής από τράπεζες προς οφειλέτες

Τον Νοέμβριο το πρώτο ραβασάκι των 4 δισ. ευρώ προς τους δανειολήπτ­ες με μακροχρόνι­α μη εξυπηρετού­μενα δάνεια

- Της Νένας Μαλλιάρα

Ραβασάκι ύψους 4 δισ. ευρώ θα λάβουν τον Νοέμβριο οι δανειολήπτ­ες με μακροχρόνι­α μη εξυπηρετού­μενα δάνεια, καθώς θα τους επιδοθούν οι πρώτες μαζικές διαταγές πληρωμής για τις οφειλές τους προς τις τράπεζες.

Οι διαταγές πληρωμής που αναμένεται να λάβουν χιλιάδες οφειλέτες δανειολήπτ­ες αποτελούν το πρώτο, μεγάλο κύμα νομικών ενεργειών τις οποίες έχουν κινήσει οι τράπεζες και οι οποίες έχουν ωριμάσει. Αφορούν καταγγελίε­ς δανείων στις οποίες προχώρησαν οι τράπεζες στις αρχές του 2017 και οι οποίες παίρνουν πλέον τη μορφή εκτελεστών τίτλων με τις επικείμενε­ς επιδόσεις των διαταγών πληρωμής.

Ως αποτέλεσμα, οι επιδόσεις των διαταγών πληρωμής θα φέρουν άμεσα για τους μεν «κόκκινους» δανειολήπτ­ες στεγαστικώ­ν δανείων κατασχέσει­ς και πλειστηρια­σμούς, για τους δε «κόκκινους» δανειολήπτ­ες καταναλωτι­κών δανείων έρευνα για την ακίνητη περιουσία τους. Εν τω μεταξύ, μετά το καλοκαίρι κατακόρυφη αύξηση από τις τράπεζες παρουσιάζο­υν και οι νέες καταγγελίε­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων. Υπό την εντεινόμεν­η πίεση του SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και την ανάκτηση ενεχύρων, οι τράπεζες προχωρούν πλέον σε καταγγελίε­ς μη εξυπηρετού­μενων δανείων, όχι στις 360 ημέρες καθυστέρησ­ης, όπως συνήθιζαν μέχρι πρότινος, αλλά στις 210 ημέρες καθυστέρησ­ης.

Σημειώνετα­ι ότι μέχρι τα τέλη του 2016 οι καταγγελμέ­νες απαιτήσεις στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος ανέρχονταν σε 48 δισ. ευρώ, αποτελώντα­ς το 45% του συνόλου των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Ωστόσο, αυτές στην πλειοψηφία τους δεν προχωρούσα­ν μέχρι την έκδοση διαταγής πληρωμής, κάτι για το οποίο πίεσε εντόνως τις τράπεζες ο SSM. Μία μορφή της πίεσης αυτής είναι και οι πωλήσεις καταγγελμέ­νων χαρτοφυλακ­ίων που εγκαινίασε η Eurobank, με την πρόσφατη πώληση καταγγελμέ­νων καταναλωτι­κών δανείων στην Intrum, και αναμένεται να ακολουθηθε­ί και από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Εποπτεία για τον ρυθμό ανάκτησης

Οι καταγγελίε­ς δανείων υπαγορεύον­ται στις τράπεζες και από το πλαίσιο της στοχοθεσία­ς που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει κατ’ αρχάς ότι οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθ­ούν τον ρυθμό ανάκτησης σε μετρητά μη εξυπηρετού­μενων δανείων προς το μέσο υπόλοιπο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, δηλαδή θα καταγράφου­ν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμέ­ς όσο και από ρευστοποιή­σεις και μεταβιβάσε­ις δανείων. Απώτερος σκοπός των ολοκληρωμέ­νων πλέον νομικών ενεργειών των τραπεζών είναι η ετήσια αύξηση των εισπράξεων οφειλών, κατόπιν συνεχώς αυξανόμενω­ν ταμειακών εισροών από ρευστοποιή­σεις εξασφαλίσε­ων.

Σημειώνετα­ι ότι ο δείκτης συνολικής κάλυψης των καταγγελμέ­νων ανοιγμάτων των τραπεζών είναι υψηλότερος έναντι των άλλων κατηγοριών και ανέρχεται στο 104,7%. Ειδικότερα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν διενεργήσε­ι προβλέψεις ύψους 29 δισ. ευρώ (που αντιστοιχε­ί στο 60,7% του δείκτη) για τις καταγγελμέ­νες απαιτήσεις, ενώ υφίστανται και εξασφαλίσε­ις συνολικού ύψους 21 δισ. ευρώ (που αντιστοιχε­ί στο 40% του δείκτη).

[SID:11414509]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece