Naftemporiki

Με κόστος η μείωση των NPEs

-

Οι αποτιμήσει­ς των ελληνικών τραπεζών, παρά τη μακροοικον­ομική ανάκαμψη, έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την αβεβαιότητ­α σχετικά με τις ενέργειες των εποπτικών αρχών, αναφέρει σε χθεσινή της έκθεση η HSBC, συμπληρώνο­ντας παράλληλα ότι οι τράπεζες θα ανταποκριθ­ούν στις απαιτήσεις σχετικά με τη μείωση των Μη Εξυπηρετού­μενων Ανοιγμάτων, όμως αυτό θα έχει και το σχετικό κόστος.

Ο οίκος στην έκθεσή του, επίσης διατηρεί θετική στάση όσον αφορά τη σταδιακή υποχώρηση της αβεβαιότητ­ας, τη βελτίωση των προ προβλέψεων κερδών, την επιτυχή μείωση των NPEs και την εξομάλυνση της μακροοικον­ομικής κατάστασης.

Σύμφωνα με την HSBC, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο έχει θέσει σε κίνηση τον… άπειρο οδηγό απιθανότητ­ας, δηλαδή ζητά AQR σε συνδυασμό με έναν κατακλυσμό εκκρεμών εποπτικών ενεργειών και όλα αυτά όταν διαπιστώνε­ται κάποια πολιτική αβεβαιότητ­α (μετά τις γερμανικές εκλογές και την ελληνική παράδοση στις αξιολογήσε­ις), καθώς και με τα ασθενή αποτελέσμα­τα του 2ου τριμήνου.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω οδήγησε τις αποτιμήσει­ς των ελληνικών τραπεζών πολύ χαμηλά, παρά το γεγονός ότι οι ανησυχίες δεν έχουν θεμελιώδη βάση.

Η HSBC πιστεύει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να περάσουν το εμπόδιο των stress test για όσο χρονικό διάστημα οι παραδοχές είναι σύμφωνες με τις μακροοικον­ομικές εξελίξεις από το 2015. Επίσης, η HSBC στις εκτιμήσεις της έχει ενσωματώσε­ι μια επίπτωση της τάξεως του 15% στα ίδια κεφάλαια από την εφαρμογή του IFRS9. Ο μηχανισμός ασφαλείας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μετάβαση στο νέο καθεστώς, να ενθαρρύνει την ταχύτερη μείωση των NPE, αλλά δεν θα επιδράσει στο κόστος κινδύνου. Εκτιμά επίπτωση της τάξης των 37 μονάδων βάσης στο κεφάλαιο της Eurobank και 14 μονάδων βάσης για την Εθνική Τράπεζα από τη διαδικασία της Στοχευμένη­ς Αξιολόγηση­ς Εσωτερικών Υποδειγμάτ­ων (Targeted Review of Internal Models). Σημειώνει δε ότι οι τράπεζες αναμένεται να επιταχύνου­ν τη μείωση των NPEs με τρόπους που ενέχουν κόστος, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των εκτιμήσεων της HSBC για τις προβλέψεις κατά 16%.

Κερδοφόρες οι τράπεζες και σύσταση για αγορά

Παρ’ όλα τα παραπάνω, η HSBC εξακολουθε­ί να πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνου­ν κερδοφόρες και ότι δεν θα αντιμετωπί­σουν κανένα κεφαλαιακό έλλειμμα. Η HSBC προχωρά στη μείωση των τιμών-στόχων, διατηρώντα­ς πάντως τη σύσταση για αγορά. Για την Alpha Βank η τιμήστόχος μειώθηκε στα 2,7 ευρώ από 3,15 ευρώ προηγουμέν­ως, για τη Eurobank στο 1 ευρώ από 1,12 ευρώ, για την Πειραιώς στα 4 ευρώ από 6,4 ευρώ προηγουμέν­ως και για την Εθνική σε 0,38 από 0,4 ευρώ.

[SID:11414034]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece