Naftemporiki

Οι θεσμοί ζητούν έγκαιρη έκβαση της γ' αξιολόγηση­ς

Τα μηνύματα που εκπέμπουν οι Ευρωπαίοι εν όψει της έναρξης των συζητήσεων

- Του Νίκου Μπέλλου

Εφικτός είναι ο στόχος ολοκλήρωση­ς της τρίτης αξιολόγηση­ς πριν από το τέλος του έτους, ενώ σε κάθε περίπτωση πρέπει όλα να έχουν τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο, μαζί με τις εκταμιεύσε­ις της επόμενης δόσης, ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος να προετοιμασ­τεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος, που θα προετοιμάσ­ει και την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Αυτό επισημαίνο­υν οι Βρυξέλλες, οι οποίες δεν είναι θερμές στη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος φέτος, ωστόσο θα το συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθούν τα περσινά τετελεσμέν­α, όπου τα χρήματα δόθηκαν από την Αθήνα χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση.

Οι επαφές

Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματ­ος θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα με συναντήσει­ς στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών με τους αρμόδιους υπουργούς, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών θα αρχίσουν να φτάνουν από σήμερα μέχρι την Παρασκευή. Οι επικεφαλής θα μείνουν στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθε­ί ο πρώτος γύρος της αξιολόγηση­ς. Αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψου­ν μια ακόμη φορά στο τέλος Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου, διαφορετικ­ά αυτό θα γίνει αργότερα.

Αναφορικά με την ουσία, στη βελγική πρωτεύουσα εμφανίζοντ­αι συγκρατημέ­να αισιόδοξοι, χαρακτηρίζ­οντας ρεαλιστικό τον στόχο επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τα Χριστούγεν­να. Όπως τονίζουν, υπάρχουν περίπου 100 προαπαιτού­μενα στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγηση­ς, ο κύριος όγκος των οποίων έχει ήδη νομοθετηθε­ί και υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση δεν θα είχε τις πολιτικές δυσκολίες νομοθέτηση­ς στη Βουλή. Ωστόσο, θεωρούν ότι η εφαρμογή τους έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων αχίλλειος πτέρνα της ελληνικής διοίκησης. Ειδικότερα, σε σχέση με τα δημοσιονομ­ικά η εκτίμηση είναι πως ο στόχος του πλεονάσματ­ος ύψος 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θα επιτευχθεί, ενώ σε σχέση με το 2018 και τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, αυτό θα διαπιστωθε­ί το επόμενο διάστημα σε σχέση και με την πορεία των εσόδων, όπου αλλού υπεραποδίδ­ουν και αλλού υποαποδίδο­υν, αλλά σε γενικές γραμμές είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμί­σεις, στη διάρκεια της τρίτης αξιολόγηση­ς θα ελεγχθεί η στελέχωση, η λειτουργία και ο προϋπολογι­σμός της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμι­σης του συνταξιοδο­τικού συστήματος και η συγχώνευση των ταμείων σε ένα, η στρατηγική για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, καθώς και το θέμα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών. Θα ελεγχθεί, επίσης, η μεταρρύθμι­ση στη δημόσια διοίκηση, η μεταρρύθμι­ση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (συμφωνία με τη Διεύθυνση Ανταγωνισμ­ού της Κομισιόν για τη ΔΕΗ) και φυσικού αερίου.

Για το Ταμείο Ιδιωτικοπο­ιήσεων οι Βρυξέλλες ζητούν να γίνει η στελέχωσή του με τους κατάλληλου­ς υπαλλήλους και το επόμενο βήμα είναι το ξεκαθάρισμ­α των τίτλων ιδιοκτησία­ς, γιατί από τους 90.000 τίτλους κάποιοι έχουν αξία και κάποιοι όχι.

Στα εργασιακά θα συζητηθεί το θέμα των απεργιών, όπου το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο (ΔΝΤ) ζητεί αλλαγές, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτ­ων, όπως των δικηγόρων.

Ενδεικτικά, όσον αφορά το Ελληνικό, το αποκαλούν εμβληματικ­ή επένδυση λόγω μεγέθους, λόγω απασχόληση­ς, αλλά και των μηνυμάτων που στέλνει στις αγορές, δεδομένου ότι πολλοί ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρον­ται για την Ελλάδα παρακολουθ­ούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις σε σχέση με το έργο αυτό. Στις Βρυξέλλες λένε ότι τα εμπλεκόμεν­α υπουργεία πρέπει να καταλάβουν τη σπουδαιότη­τα της επένδυσης γιατί οι θεσμοί δεν μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα, ούτε για τα αρχαιολογι­κά ευρήματα, ούτε για άλλα διοικητικά προβλήματα.

Κοινωνικό μέρισμα

Σε σχέση με το κοινωνικό μέρισμα, η προτίμηση των θεσμών είναι σαφής. Θεωρούν, δηλαδή, ότι το όποιο πρόσθετο πλεόνασμα θα πρέπει να διατεθεί με παραγωγικό τρόπο, όπως για παράδειγμα στην περαιτέρω αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου. Πάντως, δεν είναι κατηγορημα­τικοί στη θέση τους και θα συζητήσουν στην Αθήνα με την κυβέρνηση για το πώς θα διατεθεί το επιπλέον ποσό με εποικοδομη­τικό τρόπο. Σίγουρα, όμως, δεν πρόκειται να επιτρέψουν την επανάληψη του περσινού φαινομένου, όπου μονομερώς η κυβέρνηση διέθεσε κατά το δοκούν το κοινωνικό μέρισμα.

Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που παραμένει σε εκκρεμότητ­α, οι Βρυξέλλες δεν έχουν λάβει ακόμη όλα τα στοιχεία της πληρωμής προηγούμεν­ων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, υπάρχει όμως αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα προλάβει να πάρει τα χρήματα πριν από το τέλος Οκτωβρίου που λήγει η διορία.

Σχετικά με τη χρηματοδότ­ηση του προγράμματ­ος μέχρι το τέλος, από το πρόγραμμα προβλέπετα­ι η διάθεση 18,4 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα 20 και πλέον δισ. ευρώ που δεν χρησιμοποι­ήθηκαν κατά την ανακεφαλαι­οποίηση των τραπεζών. Το πόσα από αυτά τα χρήματα θα δοθούν θα αποφασιστε­ί από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ η διορία λήγει στις 20 Αυγούστου 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματ­ος.

Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα χρηματοδοτ­ικό «μαξιλάρι» 8 δισ. ευρώ για ασφάλεια μετά τη λήξη του προγράμματ­ος για ένα-δύο χρόνια, ποσό μικρότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσά που είχαν αποφασιστε­ί για Πορτογαλία και Ιρλανδία, όταν είχαν ολοκληρωθε­ί τα προγράμματ­ά τους, ωστόσο οι ανάγκες της Ελλάδας είναι πολύ μικρότερες.

Γενικά, πάντως, στη βελγική πρωτεύουσα, ναι μεν πιστεύουν ότι η έξοδος στις αγορές μέχρι τη λήξη του προγράμματ­ος είναι θετική εξέλιξη γιατί στέλνει μηνύματα στις αγορές, ωστόσο σημειώνουν ότι το κόστος του δανεισμού στις αγορές είναι 4%5%, ενώ ο ΕΜΣ δανείζει με επιτόκιο κάτω της μονάδας. Με άλλα λόγια, το μήνυμα στην κυβέρνηση είναι «δανειστείτ­ε από τις αγορές με μέτρο γιατί το κόστος είναι μεγάλο».

[SID:11414563]

 ??  ?? Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που παραμένει σε εκκρεμότητ­α, υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα προλάβει να πάρει τα χρήματα πριν από το τέλος Οκτωβρίου που λήγει η διορία.
Για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που παραμένει σε εκκρεμότητ­α, υπάρχει αισιοδοξία ότι τελικά η Ελλάδα θα προλάβει να πάρει τα χρήματα πριν από το τέλος Οκτωβρίου που λήγει η διορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece