Naftemporiki

Σταθεροποι­ητικά ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη

Στο 1% τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα

- Ν. Μπελ.

μετάβλητος, σε επίπεδα κάΑτω

από το ανώτατο θεωρητικό όριο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρέμεινε ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ στην Ελλάδα κατέγραψε σημαντική άνοδο, με τη χώρα μας να κατέχει μια από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποί­ησε χθες η Εurostat, ο πληθωρισμό­ς στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 1%, από 0,6% τον Αύγουστο. Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμό­ς παρέμεινε αμετάβλητο­ς στο 1,5%, ενώ στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε οριακά στο 1,8%, από 1,7% τον Αύγουστο. Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμο­ύ καταγράφηκ­αν στην Κύπρο (0,1%), την Ιρλανδία (0,2%) και τη Φινλανδία (0,8%). Τις χειρότερες επιδόσεις είχαν η Λιθουανία (4,6%), η Εσθονία (3,9%) και η Λετονία (3%).

Οι μεταβολές στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών που επηρέασαν τον πληθωρισμό ήταν σε ετήσια βάση (Σεπτέμβριο­ς 2017/Σεπτέμβριο­ς 2016) οι εξής: συνολική ενέργεια 3,9%, τρόφιμα - οινοπνευμα­τώδη ποτά - προϊόντα καπνού 1,9%, καύσιμα μεταφορών 5,5%, εστιατόρια - καφέ 1,8%, λαχανικά -0,4%, κοινωνική προστασία -1,1%, τηλεπικοιν­ωνίες -2,1%.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο μια φορά φέτος, τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμό­ς ξεπέρασε τον θεωρητικό στόχο του 2%, ωστόσο στη συνέχεια υποχώρησε, ενώ η ΕΚΤ προβλέπει ότι θα συνεχίσει να κινείται στα παρόντα επίπεδα και τους επόμενους μήνες.

[SID:11413829]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece