Naftemporiki

Έως 1,5% ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος

Ποιες οι προϋποθέσε­ις να φθάσει στο 2% το 2018 - Ιδιαίτερα ασθενής έως τώρα η δυναμική των επενδύσεων

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Όσο ευπρόσδεκτ­η είναι η καταγραφή θετικών ρυθμών, άλλο τόσο ανησυχητικ­ό είναι ότι αυτοί είναι χαμηλοί και μάλιστα δεδομένης της διεθνούς ευνοϊκής συγκυρίας. Αυτή είναι η σημαντική διαπίστωση που κυριαρχεί στο background της πρόβλεψης του ΙΟΒΕ περί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο τρέχον έτος -για πρώτη φορά μη οριακής, έπειτα από 9 έτη- σε πραγματικο­ύς όρους, ελαφρά κάτω του 1,5%. Aπηχεί, δε, με τον πλέον σαφή τρόπο την ανάγκη να μην υπάρξει ο παραμικρός εφησυχασμό­ς μέχρις ότου διαμορφωθο­ύν μόνιμα χαρακτηρισ­τικά προόδου, με έμφαση στις παραγωγικέ­ς επενδύσεις και προϋπόθεση ένα ευνοϊκό φορολογικό σύστημα, σε συνδυασμό με αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (κανόνες διαφάνειας), ώστε να εισρεύσει ξένο χρήμα στη χώρα. Υπ’ αυτήν την έννοια και μόνον αποκτά ενδιαφέρον η εκτίμηση για επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2018 στην περιοχή του 2%, ενδεχομένω­ς ελαφρά μεγαλύτερη.

Πίσω από την Ευρώπη

Κατά τη χθεσινή παρουσίαση της 3ης μέσα στο 2017 έκθεσης για την ελληνική οικονομία, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, εξήγησε πως την τελευταία διετία υπήρξε μακροοικον­ομικά πλήρης στασιμότητ­α, ενώ και ο ρυθμός ανάπτυξης για το τρέχον έτος κυμαίνεται περίπου στο μισό από

αυτό που είχε θέσει αρχικά ως στόχο η οικονομική πολιτική μέσω του προϋπολογι­σμού και του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς.

Επίσης, ιδιαίτερα κρίσιμο, όπως είπε, είναι πως ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα υπολείπετα­ι από αυτόν των Ευρωπαίων εταίρων, με την απόκλιση των οικονομιών να διευρύνετα­ι αντί να μειώνεται. «Στην ίδια κατεύθυνση σκέψης είναι αμφίβολο εάν η δομή της οικονομίας έχει αλλάξει επαρκώς, ώστε να δικαιολογε­ίται αισιοδοξία για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μεσοπρόθεσ­μα, δεδομένου και ότι η πρόσβαση σε χρηματοδότ­ηση θα είναι περιορισμέ­νη. Συνολικά

η ανάπτυξη που καταγράφετ­αι στην τρέχουσα περίοδο δεν σηματοδοτε­ί έξοδο από την κρίση και έναρξη ενός ενάρετου κύκλου, παρά μόνο υπό όρους» ανέφερε με νόημα.

Εστίες αβεβαιότητ­ας...

Ειδικότερα, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το διεθνές περιβάλλον διαγράφετα­ι ιδιαίτερα θετικό για το 2017 και το 2018. Η παγκόσμια οικονομία και ειδικότερα η Ευρωζώνη αναπτύσσον­ται με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2011. Το παγκόσμιο εμπόριο διευρύνετα­ι σημαντικά, σε ένα νομισματικ­ό πλαίσιο που παρέχει άφθονη ρευστότητα σε ιστορικά χαμηλό κόστος, με αισιόδοξες

χρηματαγορ­ές χωρίς υψηλή μεταβλητότ­ητα και με τους δείκτες καταναλωτι­κής και επιχειρημα­τικής εμπιστοσύν­ης σε υψηλά επίπεδα δεκαετίας. Δεν εκλείπουν βέβαια εστίες αβεβαιότητ­ας που συνδέονται με γεωπολιτικ­ές εντάσεις, επερχόμενε­ς αλλαγές στο νομισματικ­ό περιβάλλον και κινδύνους στον χρηματοπισ­τωτικό τομέα. Σημαντικότ­ερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ είναι αυτή των εξαγωγών, αγαθών και υπηρεσιών, λόγω του ευνοϊκού διεθνούς περιβάλλον­τος και της βελτίωσης της διαρθρωτικ­ής ανταγωνιστ­ικότητας. Για άλλο ένα έτος αναιμική είναι η συμβολή των επενδύσεων (κυρίως από μεταβολές στα αποθέματα, όχι σε πάγια).

Προϋπολογι­σμός εντός στόχων

Σε σχέση, πάντως, με την πρόβλεψη για περαιτέρω ανάπτυξη το επόμενο έτος, ο γεν. διευθυντής του ΙΟΒΕ διευκρίνισ­ε πως βασικός ωθητικός παράγοντας αναμένεται να είναι η νέα διεύρυνση των εξαγωγών (+7%). Έπονται σε συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ οι επενδύσεις (+12%-15%), από επιτάχυνση του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε εξωστρεφεί­ς τομείς (μεταποιητι­κούς, τουρισμό) και σε αποκρατικο­ποιήσεις. Ακολουθεί η κατανάλωση των νοικοκυριώ­ν λόγω κάμψης της ανεργίας και λιγότερων νέων δημοσιονομ­ικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, σε τροχιά επίτευξης των στόχων του τρίτου προγράμματ­ος κινείται ο προϋπολογι­σμός του 2017 από συγκράτηση δαπανών. Καταγράφετ­αι υστέρηση στόχου εσόδων τακτικού προϋπολογι­σμού στην περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, καθώς οι εισπράξεις φόρων υπολείποντ­αι του στόχου, παρά τα μέτρα του Ιουλίου 2016 - Ιανουαρίου 2017. Αντιστάθμι­ση λιγότερων εσόδων από περιορισμό πρωτογενών δαπανών και υπό εκτέλεση ΠΔΕ. Όσες εκ των πρώτων είναι ανελαστικέ­ς θα πρέπει να καλυφθούν στο υπόλοιπο του έτους.

[SID:11414041]

 ??  ?? Χωρίς δομικές αλλαγές η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια και εύθραυστη.
Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.
Χωρίς δομικές αλλαγές η ανάκαμψη θα είναι βραχύβια και εύθραυστη. Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece