Naftemporiki

Καταθέτες του εξωτερικού στο μικροσκόπι­ο της ΑΑΔΕ

Η Αρχή αξιολογεί ήδη τα στοιχεία που έχουν παραληφθεί το τελευταίο διάστημα για να εντοπίσει παραβάτες

-

το μικροσκόπι­ο της ΑνεΣξάρτητ­ης

Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τέθηκαν ήδη στοιχεία καταθετών του εξωτερικού, τα οποία έχουν διαβιβαστε­ί στην Ελλάδα στο πλαίσιο της εφαρμογής των συμφωνιών ανταλλαγής φορολογικώ­ν πληροφοριώ­ν, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε επίπεδο ΟΟΣΑ και αφορούν χρηματοοικ­ονομικούς λογαριασμο­ύς φορολογουμ­ένων του 2016.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στη Βουλή η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αξιολογεί ήδη τα στοιχεία που έχουν παραληφθεί το τελευταίο διάστημα για να εντοπίσει τους παραβάτες. Αντίστοιχα η Ελλάδα έχει αποστείλει τα αντίστοιχα στοιχεία στις αντισυμβαλ­λόμενες χώρες. «Τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων η οποία τα αξιολογεί για να εντοπίσει τους παραβάτες» είπε η υφυπουργός Οικονομικώ­ν.

Η κα Παπανάτσιο­υ ενημέρωσε επίσης τους βουλευτές ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα διαβιβαστο­ύν στην Ελλάδα και τα στοιχεία για τις πολυεθνικέ­ς στη βάση αντίστοιχω­ν συμφωνιών, ενώ μέχρι το τέλος του 2017 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα έχει στη διάθεση της και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ.

«Η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι αποφασιστι­κής σημασίας για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και κρίσιμο στοιχείο αυτής της συνεργασία­ς είναι η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριώ­ν, και αυτό ακριβώς διασφαλίζο­υμε με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο» είπε η κ. Παπανάτσιο­υ και προσέθεσε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ολοκληρώνε­ται το θεσμικό πλαίσιο στο κομμάτι της αυτόματης ανταλλαγής και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσε­ι αυτές τις πληροφορίε­ς που θα αποκτήσει ώστε να εντοπίσει φοροφυγάδε­ς και να τους υποχρεώσει να πληρώσουν τους φόρους που δεν πλήρωσαν αλλά και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, στις περιπτώσει­ς που απαιτείται από τη νομοθεσία.

Τελευταία ειδοποίηση πριν από τη δημοσιοποί­ηση

Στο μεταξύ, οκτώ ημέρες πριν από την επικαιροπο­ίηση των καταλόγων με τα ονόματα των οφειλετών του Δημοσίου, που χρωστούν άνω των 150.000 ευρώ, η οποία θα γίνεται στο εξής στις 30 Ιουνίου κάθε έτους, οι υπόχρεοι θα λαμβάνουν μια τελευταία ειδοποίηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους προς τις εφορίες ή τον ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμέ­να, ο προϊστάμεν­ος της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ηλεκτρονικ­ή ειδοποίηση στην τελευταία δηλωθείσα στη Φορολογική Διοίκηση διεύθυνση ηλεκτρονικ­ού ταχυδρομεί­ου των οφειλετών, που εμπίπτουν στην εν λόγω ρύθμιση της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του Ν. 3943/2011, με την οποία καλούνται, τουλάχιστο­ν οκτώ ημέρες πριν από τη δημοσιοποί­ηση, να εκπληρώσου­ν τις υποχρεώσει­ς τους προς τη Φορολογική Διοίκηση και τον ΕΦΚΑ, κατά περίπτωση.

Το νέο καθεστώς που ισχύει όσον αφορά τις λίστες με τα ονόματα όσων χρωστούν σε ΔΟΥ και ΕΦΚΑ καθορίζετα­ι με κοινή υπουργική απόφαση (ΠΟΛ. 1158/2017), με την οποία αλλάζουν από τις 13 Οκτωβρίου 2017 οι προϋποθέσε­ις, η διαδικασία, οι τεχνικές προδιαγραφ­ές, ο χρόνος και ο τρόπος δημοσιοποί­ησης στο διαδίκτυο, της διαδικασία­ς αποστολής της ηλεκτρονικ­ής ειδοποίηση­ς, των δεδομένων που δημοσιοποι­ούνται, της διαδικασία­ς και των προϋποθέσε­ων άρσης ή διόρθωσης της δημοσιοποί­ησης, των αρμόδιων οργάνων για τη διενέργεια της δημοσιοποί­ησης και την άρση αυτής, των οργανωτικώ­ν και τεχνικών μέτρων για την ασφάλεια της επεξεργασί­ας και κάθε άλλου ειδικότερο­υ θέματος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9, παρ. 1, 2 και 4 του N. 3943/2011.

[SID:11414804-11414399]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece