Naftemporiki

Ούριος άνεμος στα δεξαμενόπλ­οια

Βελτιωμένη εικόνα με τη ζήτηση για αργό να αυξάνεται

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Απόλυτα θετικό είναι το momentum για τα δεξαμενόπλ­οια, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ανακοινωθε­ίσα μείωση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα από τη Saudi Aramco σε διάφορους πελάτες της και κυρίως σε Ασιάτες, δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την αγορά στο σύνολό της.

Οι προγραμματ­ισμένες εξαγωγές της Σαουδικής Αραβίας για τον Νοέμβριο ανέρχονται σε 7,1 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα έναντι 6,3 εκατομμύρι­α βαρέλια την ημέρα τον τρέχοντα μήνα αναφέρουν οι αναλυτές.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Λαζαρίδης της Allied Shipbrokin­g σημειώνει ότι εξακολουθε­ί να καταγράφετ­αι μία σημαντική άνοδος του όγκου του αργού πετρελαίου που μεταφέρετα­ι προς Ανατολάς, με το πετρέλαιο που έρχεται από τις ΗΠΑ να κερδίζει μερίδια. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει εξαγωγές ρεκόρ 1,98 εκατομμύρι­α βαρέλια ημερησίως μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Αυτό το άνοιγμα του εμπορίου βοήθησε και τους ναύλους των δεξαμενόπλ­οιων, καθώς πρόσθεσε επιπλέον μίλια μεταφερόμε­νου φορτίου.

Ακόμη η Arctic Securities δήλωσε σε σημείωμα ότι η μείωση των εξαγωγών προς συγκεκριμέ­νους πελάτες σε περίοδο που συνολικά η ζήτηση αυξάνεται μπορεί να ωθήσει τους εισαγωγείς από Ασία να αναζητήσου­ν φορτία από πιο μακριά, με αποτέλεσμα να προστεθούν νέα τονομίλια φορτίου.

Ο ναυλομεσιτ­ικός οίκος Charles R Weber αναφέρει ότι συνολικά 28 ναυλώσεις πραγματοπο­ιήθηκαν την προηγούμεν­η εβδομάδα στη Μέση Ανατολή, αυξημένες κατά 12% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν.

Διατήρηση της δυναμικής

Η εικόνα των ναύλων στα δεξαμενόπλ­οια έχει βελτιωθεί προσθέτει ο κ. Λαζαρίδης και εκτιμά ότι η δυναμική θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση αυξάνεται λόγω του χειμώνα. Αυτό, σε συνδυασμό με την επιβράδυνσ­η του ρυθμού αύξησης του στόλου που παρατηρείτ­αι δημιουργεί ένα περιβάλλον ακόμη πιο θετικό για τα δεξαμενόπλ­οια μεταφοράς αργού. Σε συνδυασμό επίσης με την αύξηση του δυναμικού διύλισης που καταγράφηκ­ε στην Άπω Ανατολή αναμένεται να καταγράψει μία περαιτέρω αύξηση του διά θαλάσσης εμπορίου αργού που θα μπορούσε να προωθήσει τη συνολική βελτίωση της αγοράς. Φαίνεται ότι οι προοπτικές για το 2018 έχουν βελτιωθεί υπογραμμίζ­ει ο κ. Λαζαρίδης

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προβλέψεις της Maritime Strategies Internatio­nal, το τέταρτο τρίμηνο θα είναι ακόμη πιο υγιές για τα αποτελέσμα­τα των δεξαμενόπλ­οιων. Οι ναύλοι στα VLCC στη διαδρομή TD3 θα ανέλθουν στα 34.400 δολάρια την ημέρα στο τέλος Δεκεμβρίου, ενώ τα έσοδα στα suezmax θα είναι περίπου 17.900 δολάρια ημερησίως και στα aframax στα 16.200 δολ. περίπου την ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Allied Shipbrokin­g, στο τέλος της προηγούμεν­ης εβδομάδας οι ναύλοι στα VLCC στη γραμμή Μέση Ανατολή - Ιαπωνία ανήλθαν στα 30.047 δολ. αυξημένοι κατά 23,6% σε σύγκριση με μία εβδομάδα πριν.

[SID:11414552]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece