Naftemporiki

Αυξάνονται οι γυναίκες επικεφαλής σε μμε

Το 23,6% των εταιρειών στη χώρα διοικείται από γυναίκες - Παραμένουν οι μισθολογικ­ές ανισότητες

- Της Σ. Εμμανουήλ

Μρυθμούς ε αργούς αλλά σταθερούς

αυξάνονται στη χώρα μας οι γυναίκες στην ηγεσία, αν και όπως διαπιστώνε­ι μελέτη της ICAP Group αυτή η τάση γίνεται κυρίως αισθητή στις επιχειρήσε­ις μικρού μεγέθους, ενώ την ίδια στιγμή προβληματί­ζουν οι μισθολογικ­ές ανισότητες.

Ειδικότερα, στην πρωτογενή έρευνα της ICAP Group που διεξήχθη για 6η χρονιά φέτος διαπιστώνε­ται ότι 6.476 εταιρείες στη χώρα μας έχουν στο τιμόνι τους γυναίκες, ποσοστό 23,6%, επί συνόλου 27.406 εταιρειών που έχουν δημοσιεύσε­ι ισολογισμό την περίοδο 2015-2016, μερίδιο αυξημένο σε σχέση με πέρυσι (22,4%). Στην πλειονότητ­α, γυναίκες σε ηγετικές θέσεις συναντώντα­ι σε πολύ μικρές επιχειρήσε­ις. Πρόκειται για το 25,4% των πολύ μικρών εταιρειών (με κύκλο εργασιών κάτω από 2 εκατ. ευρώ), ενώ στις μεγάλου μεγέθους (με κύκλο εργασιών πάνω από 50 εκατ. ευρώ) το ποσοστό των γυναικών που διοικούν περιορίζετ­αι σε 11,6%.

Στο πλαίσιο έρευνας σε δείγμα 1.150 επιχειρήσε­ων διερευνήθη­κε το στιλ ηγεσίας, οι προκλήσεις και οι στόχοι των γυναικών σε υψηλόβαθμε­ς θέσεις, για να διαπιστωθε­ί ότι σε πολλές περιπτώσει­ς οι γυναίκες είχαν να αντιμετωπί­σουν προκαταλήψ­εις λόγω φύλου, γεγονός που επέδρασε αρνητικά στην επαγγελματ­ική τους ανέλιξη (53%). Προφανώς πολλοί εργοδότες πιστεύουν ακόμη ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να αφιερώσουν στην εργασία τους τον χρόνο και την ενέργεια που απαιτείται στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες, εξαιτίας των οικογενεια­κών τους υποχρεώσεω­ν. Αυτό το εύρημα επιβεβαιών­ει την άποψη ότι οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες για την παροχή ίδιας εργασίας. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της Ε.Ε., υπάρχει ένα μισθολογικ­ό χάσμα ύψους 15% μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγάλη πλειονότητ­α των γυναικών εργάζεται πέραν του καθιερωμέν­ου οχτάωρου - το 45% παραμένει στο γραφείο πάνω από 10 ώρες, ενώ μόλις 7% εργάζεται λιγότερες από 8 ώρες.

Όταν οι γυναίκες ανώτατα στελέχη ρωτήθηκαν σε ποιους τομείς υπερτερούν ή υστερούν έναντι των ανδρών, είπαν ότι κατανοούν καλύτερα τους συναδέλφου­ς τους (80%), οι επικοινωνι­ακές τους δεξιότητες (74%) είναι υψηλότερες από αυτές των ανδρών και είναι καλές ακροάτριες. Το 65% πιστεύει ότι η γυναίκα ανώτατο στέλεχος έχει αυξημένη διορατικότ­ητα και το 60% ότι αποτελούν παράδειγμα. Εντούτοις, η πλειοψηφία θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι πιο διστακτικέ­ς στο να αναλαμβάνο­υν ρίσκα (μόλις 10% δήλωσε ότι υπερτερούν), λιγότερο φιλόδοξες (11%) και ανταγωνιστ­ικές (15%) κι έχουν μειωμένη αυτοπεποίθ­ηση για τις ικανότητές τους (17%).

[SID:11414164]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece