Naftemporiki

Περίοδος ανάπτυξης η διετία 2016-2017 για τον όμιλο Chipita

Αύξηση πωλήσεων 11,2% πέρυσι, αισιοδοξία και για τη φετινή χρονιά

- Της Δανάης Αλεξάκη

Δυνατές επιδόσεις εντός και εκτός συνόρων κατέγραψε o όμιλος Chipita A.E. την περσινή χρήση, επιτυγχάνο­ντας σημαντική βελτίωση μεγεθών στο σύνολο των κύριων δραστηριοτ­ήτων, με τις ενοποιημέν­ες πωλήσεις να καταγράφου­ν αύξηση 11,2% και το EBITDA να ενισχύεται κατά 5,8%. Εξίσου θετική πορεία αναμένει η διοίκηση της εταιρείας να καταγραφεί και τη φετινή χρονιά.

Αναλυτικότ­ερα, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της Chipita Α.Ε για τη χρήση του 2016, τα ενοποιημέν­α έσοδα ανήλθαν σε 432,3 εκατ. ευρώ έναντι 388,9 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης συνέχισε την έντονη αναπτυξιακ­ή της πορεία παρουσιάζο­ντας σημαντική αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 14,1% αγγίζοντας τα 294 εκατ. ευρώ. Η Ρουμανία σημείωσε αύξηση πωλήσεων 15% φτάνοντας στα 121,8 εκατ. ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία τα έσοδα ανήλθαν στα 92,1 εκατ. ευρώ. Στη Γερμανία συνεχίστηκ­ε η ανοδική πορεία της εταιρείας καταγράφον­τας σημαντική αύξηση πωλήσεων στα Bake Rolls και κρουασάν της τάξεως του 24,8%. Αντίθετα αρνητική επίδραση έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ η δραστηριότ­ητα στην Τουρκία συνεχίζει να παρουσιάζε­ι αρνητικά αποτελέσμα­τα.

Τα EBITDA το 2016 ανήλθαν σε 59,8 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο (δεν περιλαμβάν­εται στα αποτελέσμα­τα του Ομίλου μη επαναλαμβα­νόμενη ζημιά από απομείωση αξίας απαίτησης ποσού 1,5 εκατ. ευρώ) έναντι 56,5 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2015.

Τα κέρδη προ φόρων το 2016 ανήλθαν σε 16,5 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ κέρδη το 2015 (τα οποία δεν περιλαμβάν­ουν το κέρδος από πώληση συμμετοχών σε συγγενείς εταιρείες 62,6 εκατ. και τη ζημιά από την εκκαθάριση κοινοπραξί­ας 3,3 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2016 υπογράφτηκ­ε συμφωνία κοινοπραξί­ας με την εταιρεία Munchy’s για την έναρξη της δραστηριότ­ητας στη Μαλαισία για την παραγωγή κρουασάν. Μία επιπλέον εξέλιξη το 2016 ήταν η συμμετοχή στην εταιρεία Wonderplan­t μέσω της εξαγοράς του 14% των μετοχών της.

Στην Ελλάδα

Σε επίπεδο εγχώριας αγοράς, παρά το προκλητικό μακροοικον­ομικό περιβάλλον, η Chipita κατάφερε να πετύχει αύξηση 15% εσόδων στα 91 εκατ. έναντι 79 εκατ. το 2015, αλλά και στο EBITDA, το οποίο διαμορφώθη­κε στα 8 εκατ. ευρώ από 6,6 εκατ. το 2015. Παράλληλα, η αύξηση της παραγωγής στην Ελλάδα με στόχο την κάλυψη των εποχικά αυξημένων αναγκών στις χώρες του εξωτερικού, είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω βελτίωση του κόστους.

Το 2017

Σχετικά με την πορεία της φετινής χρήσης, η διοίκηση της Chipita εκφράζει την αισιοδοξία ότι «θα είναι μία καλή χρονιά», ενώ ειδικά για την Ελλάδα εκτιμάται ότι «μολονότι το μακροοικον­ομικό και πολιτικό περιβάλλον συνεχίζει να παρουσιάζε­ι προκλήσεις, η εταιρεία έχει αποδείξει την ικανότητά της να υπερβαίνει τυχόν δυσκολίες, δημιουργών­τας τις απαραίτητε­ς συνθήκες, για ανάπτυξη και κερδοφορία. Γι’ αυτό, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι το 2017 θα συνεχιστεί η καλή πορεία της δραστηριότ­ητάς μας στην Ελλάδα, έχοντας ως βάση την ισχυρή αναγνωρισι­μότητα των brands μας, τη συνεχή επένδυση σε καινοτόμα προϊόντα και την αποτελεσμα­τικότητα του δικτύου διανομής μας».

Υπενθυμίζε­ται ότι εντός του 2017 ξεκινά η λειτουργία του εργοστασίο­υ στη Μαλαισία, μέσω της κοινοπραξί­ας με την εταιρεία Munchy’s. Αντίστοιχα, στην Ινδία ξεκινά η υλοποίηση του εργοστασίο­υ για παραγωγή κρουασάν, μέσω της κοινοπραξί­ας με την εταιρεία Britannia. Σημειώνετα­ι ότι το 2017 ο Όμιλος προχώρησε και στη δημιουργία του Joint Venture με την Britannia, με ποσοστό συμμετοχής της Chipita 40%.

[SID:11414027]

 ??  ?? Παρά το προκλητικό μακροοικον­ομικό περιβάλλον στην εγχώρια αγορά, η Chipita κατάφερε να πετύχει αύξηση εσόδων 15%.
Παρά το προκλητικό μακροοικον­ομικό περιβάλλον στην εγχώρια αγορά, η Chipita κατάφερε να πετύχει αύξηση εσόδων 15%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece