Naftemporiki

Βαρίδι στην Ευρώπη οι πρώτες ύλες

Νέο ενδοσυνεδρ­ιακό ρεκόρ του Dow Jones πάνω από τις 23.000 μονάδες

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

α ισχυρά εταιρικά κέρδη τριΤμήνου

έδωσαν νέα ώθηση στο επονομαζόμ­ενο «ράλι Τραμπ», που έχει οδηγήσει τη Wall Street σε αλλεπάλληλ­α ιστορικά ρεκόρ, με τον Dow Jones να ξεπερνάει ενδοσυνεδρ­ιακά και το ορόσημο των 23.000 μονάδων.

Πρόκειται για το τέταρτο ορόσημο των 1.000 μονάδων που υπερβαίνει ο Dow από τις αρχές του έτους και το πέμπτο από την εκλογή Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές συνεχίζουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια διατήρησης της ανοδικής πορείας των αμερικανικ­ών μετοχών, παρά τις ιδιαίτερα υψηλές αποτιμήσει­ς.

Η ανακοίνωση καλύτερων του αναμενομέν­ου εταιρικών κερδών από εταιρείες όπως η Unitedheal­th και η Johnson & Johnson προσέφερε στήριγμα στη Wall Street. «Βαρίδι» οι απώλειες των μετοχών βιομηχανικ­ού κλάδου και τεχνολογία­ς.

H μετοχή της United Health -του μεγαλύτερο­υ ασφαλιστικ­ού ομίλου των ΗΠΑ- άγγιξε ιστορικό υψηλό, με ενδοσυνεδρ­ιακή άνοδο έως και 5,83%. Άνοδος πάνω από 2% για τη μετοχή της Johnson & Johnson.

Αρνητική εικόνα στην Ευρώπη, με τις μετοχές να υποχωρούν από τα υψηλά τεσσάρων μηνών, καθώς οι πιέσεις που δέχθηκαν οι μετοχές του κλάδου πρώτων υλών ήταν ισχυρότερε­ς από τα κέρδη άλλων κλάδων, χάρη στα θετικά οικονομικά αποτελέσμα­τα από εταιρείες όπως ο όμιλος τροφίμων Danone και η εταιρεία εκπαιδευτι­κού υλικού Pearson.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,3%.

Ήπια ανοδικές τάσεις στα χρηματιστή­ρια της Ασίας, καθώς η αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επισκιάσθη­κε από τη γεωπολιτικ­ή αστάθεια εξαιτίας των απειλών της Βόρειας Κορέας.

Στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, ο δείκτης Νikkei διεύρυνε τα κέρδη του για 11η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές ευελπιστού­ν ότι ο πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε θα επικρατήσε­ι στις εκλογές της Κυριακής. Ο Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,38%, στις 21.336,12 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1996. Κέρδη και για τις μετοχές στο χρηματιστή­ριο της Αυστραλίας, αγγίζοντας υψηλά πενταμήνου, με τον γενικό δείκτη S&P/ASX 200 στις 5.889,60 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Μαΐου.

[SID:11414025]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece