Naftemporiki

Σε υψηλά εβδομάδας το δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι ευρώ και γιεν

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Τα «στοιχήματα» για το ποιος θα διαδεχθεί την Τζάνετ Γέλεν στο τιμόνι της πιο ισχυρής κεντρικής τράπεζας καθόρισαν χθες τις κατευθύνσε­ις στην αγορά συναλλάγμα­τος, με τις φήμες να θέλουν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κλίνει προς την επιλογή ενός προέδρου που θα επιδιώξει ταχύτερες αυξήσεις επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ο πρόεδρος Τραμπ δείχνει προτίμηση προς τον Τζον Τέιλορ, οικονομολό­γο του Πανεπιστημ­ίου Στάνφορντ, να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ. «Ο Τέιλορ θεωρείται πιο επιθετικός απ’ ό,τι η Γιέλεν, κατά συνέπεια υπό την καθοδήγησή του, η Fed ίσως να προχωρήσει σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που καθιστά πιο ελκυστικό το δολάριο» τονίζει ο Τζο Μανίμπο, αναλυτής στη Western Union Business Solutions.

Η συγκεκριμέ­νη προοπτική βοήθησε το δολάριο να ενισχυθεί σε υψηλά εβδομάδας έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών. Με το δολάριο να διατηρεί προβάδισμα, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλά εβδομάδας, κάτω από το όριο του 1,18. Το ενιαίο νόμισμα έχει υποστεί απώλειες σχεδόν 3% από τα υψηλά δυόμισι ετών που είχε αγγίξει τον προηγούμεν­ο μήνα. Οι επενδυτές είναι σε αναμονή της συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα. Η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσε­ι τα σχέδιά της για το μέλλον του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, που επισήμως εκπνέει στα τέλη του έτους.

Η πορεία της οικονομίας -που παραμένει σε αναπτυξιακ­ή τροχιά επί 17 διαδοχικά τρίμηνακαι η μείωση της ανεργίας συνηγορούν υπέρ της σταδιακής μείωσης του προγράμματ­ος αγοράς ενεργητικο­ύ, παρότι ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη απέχει του στόχου 2%. Οι περισσότερ­οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα παρατείνει το πρόγραμμα, μειώνοντας όμως τις μηνιαίες αγορές ομολόγων.

Μικρή άνοδος του δολαρίου και έναντι του γιεν, παραμένοντ­ας πάνω από το όριο των 112 γιεν.

Απώλειες για τη στερλίνα, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί για πρώτη φορά σε διάστημα σχεδόν πέντε εβδομάδων κάτω από το όριο του 1,32 έναντι του δολαρίου, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Βρετανίας, που εκτοξεύθηκ­ε στο 3%, υπερβαίνον­τας το στόχο 2% της Τράπεζας της Αγγλίας. Οι επενδυτές μείωσαν την προηγούμεν­η εβδομάδα τις θέσεις long για τη στερλίνα -δηλαδή στοιχήματα ότι το βρετανικό νόμισμα θα κινηθεί ανοδικά-, αναμένοντα­ς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας, που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητ­α, και τα στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής, την Πέμπτη.

[SID:11414659]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece