Naftemporiki

Ασπίδα προστασίας στις εξαγορές εταιρειών

Στο μικροσκόπι­ο τα deals στους τομείς τεχνολογία­ς και άμυνας

-

Μεγαλύτερο λόγο στις συμφωνίες που αφορούν τομείς τεχνολογία­ς και άμυνας ζητά η Βρετανία, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσ­ει τις βρετανικές επιχειρήσε­ις έτσι ώστε να μην πέσουν στα χέρια ξένων ομίλων.

Οι προτάσεις ανακοινώθη­καν χθες στο πλαίσιο διαβούλευσ­ης με αντικείμεν­ο πιθανές αλλαγές στη νομοθεσία περί εξαγορών και σηματοδοτο­ύν αλλαγή πολιτικής για μία χώρα που παραδοσιακ­ά θεωρείτο από τις πιο ανοικτές σε συμφωνίες με ξένες επιχειρήσε­ις. Η αλλαγή πλεύσης έχει να κάνει με την πληθώρα εξαγορών από κινεζικές επιχειρήσε­ις που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο. Επιπλέον, η εξασθένηση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμ­α για το Brexit έχει καταστήσει τις βρετανικές επιχειρήσε­ις φθηνότερες για αγορές από ξένους.

Τον Σεπτέμβριο, η Canyon Bridge Capital Partners -ταμείο εξαγορών με την υποστήριξη της Κίνας που δεν κατάφερε να αγοράσει αμερικανικ­ή κατασκευάσ­τρια τσιπ μετά από παρέμβαση του Τραμπ- συμφώνησε να αγοράσει τη βρετανική εταιρεία σχεδιασμού τσιπ, την Imaginatio­n Technologi­es, στην τιμή των 550 εκατ. στερλινών (729 εκατ. δολ.), πυροδοτώντ­ας έντονη κριτική από ορισμένους πολιτικούς και μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η Βρετανία έχει υπερβολικά χαλαρούς κανονισμού­ς.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη προσπαθεί να βρει αυτή τη στιγμή μία ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να παραμείνει ανοικτή για επενδύσεις, αφότου το Brexit δημιουργεί ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να χάσει την ελκυστικότ­ητά της ως προς το επιχειρείν και στην προσπάθειά της να ανταποκριθ­εί στη δέσμευση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζας Μέι για παρέμβαση όταν μεγάλες ξένες επενδύσεις αφορούν κρίσιμους τομείς.

Από τον Ιούνιο του 2016, όταν αποφασίστη­κε το Brexit, η Βρετανία παραμένει μία δραστήρια αγορά για εξαγορές και συγχωνεύσε­ις, με την αξία των συμφωνιών που έχουν γίνει από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως σήμερα να είναι αυξημένη κατά 26% φθάνοντας τα 125 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters.

H κα Μέι βρέθηκε αντιμέτωπη με μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις της όταν έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο 24 δισ. δολ. για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίο­υ υπό την καθοδήγηση της Κίνας στη νοτιοδυτικ­ή Αγγλία. Επίσης, τον Ιούλιο του 2016, η ιαπωνική SoftBank συμφώνησε να αγοράσει την ARM, τη βρετανική εταιρεία τεχνολογία­ς με τη μεγαλύτερη αξία, στην τιμή των 32 δισ. δολ. σε ρευστό.

[SID:11414478]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece