Naftemporiki

Καναδάς και Μεξικό απορρίπτου­ν την πρόταση των ΗΠΑ

Στον «αέρα» η εμπορική συμφωνία

-

Οαπορρίψου­ν

Καναδάς και το Μεξικό θα

σθεναρά τις προτάσεις των ΗΠΑ στο σημερινό γύρο διαπραγματ­εύσεων για τη συμφωνία NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Β. Αμερική) που έληγε χθες το βράδυ, σύμφωνα με πηγές, χωρίς ωστόσο οι δύο χώρες να εγκαταλείψ­ουν το τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων.

Οι αμερικανικ­ές προτάσεις για τη δραστική αλλαγή του πλαισίου εφαρμογής της συμφωνίας και οι μεγάλες απαιτήσεις που έχουν οι ΗΠΑ έναντι των άλλων χωρών θέτουν υπό αμφισβήτησ­η μία συμφωνία έπειτα από 23 χρόνια εφαρμογής και προκαλούν κλίμα απαισιοδοξ­ίας με αρκετούς αναλυτές να διερωτώντα­ι πώς θα μπορούσε να αποτραπεί ένα αδιέξοδο.

Κόντρα για πουλερικά και γαλακτοκομ­ικά

Οι Αμερικανοί διαπραγματ­ευτές άνοιξαν νέο μέτωπο το Σαββατοκύρ­ιακο, καταθέτοντ­ας πρόταση για την κατάργηση του συστήματος προστασίας που εφαρμόζει ο Καναδάς στους τομείς των γαλακτοκομ­ικών προϊόντων, αλλά και της παραγωγής πουλερικών. Επίσης, η αντίδραση των ΗΠΑ για τους μηχανισμού­ς επίλυσης διαφορών, τα σχέδια περιορισμο­ύ της πρόσβασης σε κυβερνητικ­ές συμφωνίες, οι επιθέσεις κατά των καναδικών γαλακτοκομ­ικών προϊόντων αλλά και του κλάδου παραγωγής ξυλείας στον Καναδά, επιβάρυναν το κλίμα των διαπραγματ­εύσεων.

Οι λεπτομέρει­ες της TPP

Την ίδια στιγμή, οι λεπτομέρει­ες της νέας συμφωνίας Trans-Pacific Partnershi­p (TPP - Συνεργασία­ς μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού) αναμένεται να ανακοινωθο­ύν τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της συνάντησης των χωρών μελών της Οικονομική­ς Συνεργασία­ς Χωρών Ασίας/Ειρηνικού (APEC).

Για μήνες, τα 11 μέλη της ΤΡΡ συζητούν τρόπους για το πώς θα διατηρήσου­ν ζωντανό το όραμά τους για το ελεύθερο εμπόριο χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ. Ωστόσο, δεν έχει σημειωθεί αξιοσημείω­τη πρόοδος.

[SID:11414553]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece