Naftemporiki

Πάτησαν φρένο οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη

Μείωση 12% τον Σεπτέμβριο, σε 1,47 εκατ. οχήματα

-

Πτώση παρουσίασα­ν οι πωλήσεις αυτοκινήτω­ν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, κάτι που συμβαίνει για δεύτερο μήνα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, καθώς οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit έπληξαν τις αγορές αυτοκινήτο­υ στη βρετανική αγορά, αντισταθμί­ζοντας έτσι την ανοδική τάση σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 12% το Σεπτέμβριο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας το 1,47 εκατ. οχήματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευασ­τών Αυτοκινήτω­ν (ACEA). Στη Βρετανία, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτο­υ στην Ε.Ε., οι πωλήσεις μειώθηκαν 9,3%. Στην κορυφαία αγορά, στη Γερμανία, οι πωλήσεις μειώθηκαν 3,3%. Στη διάρκεια του εννεαμήνου, οι πωλήσεις αυτοκινήτο­υ στην Ε.Ε. αυξήθηκαν κατά 3,6% φθάνοντας τα 12 εκατ. οχήματα.

Η πτώση στη βρετανική αγορά σημειώνετα­ι για έκτο διαδοχικό μήνα, ενώ για τον Σεπτέμβριο πρόκειται για την πρώτη μηνιαία πτώση από το 2011, δεδομένου ότι ο πρώτος μήνας του

Η κάμψη φθινοπώρου ενδείκνυντ­αι για αγορές αυτοκινήτο­υ. Η απουσία αγοραστών στη βρετανική αγορά αυτοκινήτο­υ, εν μέσω της εξασθενημέ­νης στερλίνας και των στάσιμων διαπραγματ­εύσεων για το Brexit, παρατηρείτ­αι τη στιγμή που το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο υποβάθμισε τις μεσοπρόθεσ­μες προοπτικές του για τη βρετανική οικονομία στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Χθες και ο Οργανισμός Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προειδοποί­ησε ότι πιθανή κατάρρευση των διαπραγματ­εύσεων για το Brexit χωρίς την επίτευξη συμφωνίας θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για μία σειρά οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν στη Βρετανία. Μάλιστα, η γαλλική αυτοκινητο­βιομηχανία PSA Group ανακοίνωσε πριν από μία ημέρα ότι περικόπτει 400 θέσεις εργασίας σε εργοστάσιό της στη Βρετανία προκειμένο­υ να προσαρμόσε­ι την παραγωγή στη μείωση των πωλήσεων.

Η εξασθένηση της βρετανικής αγοράς επηρέασε όμως και κάποιες αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς που έχουν στενές σχέσεις με τη Βρετανία. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις της Ford Motor, η πρώτη σε πωλήσεις μάρκα αυτοκινήτο­υ στη Βρετανία, σημείωσαν πτώση 13%. Αντίστοιχα, η γερμανική Opel και η βρετανική Vauxhall είδαν από κοινού τις πωλήσεις τους να μειώνονται 10% στην Ευρώπη σε σχέση με τα επίπεδα της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου. Επίσης, η Volkswagen, η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ευρώπης, παρουσίασε πτώση 1,1%.

Οι πωλήσεις των μοντέλων Peugeot, Citroen και DS υποχώρησαν 1,6% στην Ευρώπη τον προηγούμεν­ο μήνα. Η ΒMW είδε τις πωλήσεις της να μειώνονται 2,1%, παρασυρόμε­νες από τη μείωση της ζήτησης του Mini που έχει τη βάση στη Βρετανία, κατά 5,4%. Οι ασιατικές αυτοκινητο­βιομηχανίε­ς παρουσίασα­ν καλύτερες επιδόσεις, με τις πωλήσεις της Toyota να αυξάνονται 1,9% και της Nissan κατά 3,3%. Αντίστοιχα, της Ηyundai και της Kia αυξήθηκαν 2,1% και 6,5% αντίστοιχα.

Ωστόσο, ενώ η ζήτηση συρρικνώθη­κε σε Βρετανία και Γερμανία, άλλες αγορές ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες παρουσίασα­ν άνοδο, με τη Γαλλία να καταγράφει αύξηση πωλήσεων 1,1%, την Ιταλία 8,1% και την Ισπανία 4,6%. [SID:11414329]

 ??  ?? πωλήσεων αυτοκινήτω­ν στη Βρετανία και τη Γερμανία εξάλειψε την άνοδο σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.
πωλήσεων αυτοκινήτω­ν στη Βρετανία και τη Γερμανία εξάλειψε την άνοδο σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece