Naftemporiki

Λύση στο C-Series με 50,01% της Airbus

Αερομαχία Bombardier και Boeing

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Π«αερομαχίες» αρέμβαση της Airbus στις

μεταξύ Bombardier και Boeing, για αποκλιμάκω­ση της κρίσης που απειλούσε το μέλλον του προγράμματ­ος αεροσκαφών C-Series της Βombardier. H ευρωπαϊκή εταιρεία αεροσκαφών συμφώνησε στην απόκτηση πλειοψηφικ­ού μεριδίου στο πρόγραμμα C-Series, μια συμφωνία που προσφέρει την ευκαιρία στην Bombardier να παρακάμψει τους «τσουχτερού­ς» δασμούς που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της εμπορικής αντιπαράθε­σης με την Boeing.

H Airbus -ο μεγαλύτερο­ς όμιλος αεροδιαστη­μικής στην Ευρώπηθα αποκτήσει μερίδιο 50,01% στο πρόγραμμα, χωρίς όμως κάποιο κόστος, προσφέροντ­ας ως αντάλλαγμα την υποστήριξη του προγράμματ­ος κατασκευής του συγκεκριμέ­νου τύπου αεροσκαφών, το οποίο έχει μεν προσελκύσε­ι το ενδιαφέρον χάρη στην αυτονομία καυσίμων, ελάχιστες όμως παραγγελίε­ς, εξαιτίας των αμφιβολιών για το μέλλον του. Παρότι η Bombardier θα χάσει το έλεγχο ενός project που αναπτύχθηκ­ε με κόστος έξι δισ. δολαρίων, η συμμετοχή της Airbus συνεπάγετα­ι καλύτερη οικονομία κλίμακας, καλύτερο δίκτυο πωλήσεων και, το κυριότερο, θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην εμπορική διαμάχη της Bombardier με την Boeing. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει απειλήσει την καναδική εταιρεία αεροσκαφών με επιβολή δασμών 300% στις εισαγωγές αεροσκαφών C-Series, υποστηρίζο­ντας τους ισχυρισμού­ς της Boeing ότι η Bombardier έλαβε παράνομες κρατικές επιδοτήσει­ς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Έντερς δήλωσε ότι ο όμιλος προσφέρθηκ­ε να παράγει αριθμό αεροσκαφών C-Series στη γραμμή παραγωγής που διαθέτει στην Αλαμπάμα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί ν’ αξιοποιηθε­ί για την κάλυψη των αναγκών των αμερικανικ­ών αεροπορικώ­ν εταιρειών. Σε μία τέτοια εξέλιξη, τα αεροσκάφη του αναφερόμεν­ου τύπου με χωρητικότη­τα επιβατών από 110 έως 130 θέσεις δεν θα υπόκεινται σε υψηλούς δασμούς έως 300% για την πώλησή τους στην αμερικανικ­ή αγορά, σύμφωνα με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της Bombardier Αλέν Μπελμάρ.

Από την πλευρά της, η αμερικανικ­ή αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines Inc δήλωσε ότι μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένει την εισαγωγή του αεροσκάφου­ς C-Series στον στόλο των αεροσκαφών της. Η συμφωνία προβλέπει ότι πέρα από το ποσοστό της Airbus στο πρόγραμμα παραγωγής και εμπορικής προώθησης του αεροσκάφου­ς, η Bombardier θα έχει ποσοστό 31%, ενώ η επενδυτική εταιρεία του Κεμπέκ, που υλοποιεί τις επενδύσεις της ομώνυμης επαρχίας του Καναδά, θα έχει ποσοστό 19%.

Η Alitalia

Η Lufthansa και η EasyJet είναι δύο από τις επτά εταιρείες που υπέβαλαν προσφορά για την εξαγορά της Alitalia, όμως η διαδικασία διάσωσης του ιταλικού προβληματι­κού αερομεταφο­ρέα πιθανόν να συνεχιστεί έως τα τέλη του επόμενου έτους. Επτά εταιρείες υπέβαλαν προσφορά για τμήματα ή και για ολόκληρο τον ιταλικό αερομεταφο­ρέα, καθώς έληγε τη Δευτέρα η χρονική προθεσμία.

[SID:11414206]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece