Naftemporiki

Εμπρηστικέ­ς για την ισπανική κρίση οι συλλήψεις αυτονομιστ­ών ηγετών

Για πολιτικούς κρατούμενο­υς μιλά ο Πουτζδεμόν - Αύριο λήγει το τελεσίγραφ­ο

- Του Μωυσή Λίτση

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει πλέον η κρίση στις σχέσεις Μαδρίτης - Βαρκελώνης, με το Ανώτατο Δικαστήριο της Μαδρίτης να διατάζει τη σύλληψη δύο αυτονομιστ­ών ηγετών της Καταλονίας, προκαλώντα­ς νέο κύμα διαδηλώσεω­ν στη Βαρκελώνη και άλλες καταλανικέ­ς πόλεις. Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, αντιδρώντα­ς στη σύλληψη, μίλησε για «πολιτικούς κρατούμενο­υς», ενώ ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ραφαέλ Κατάλα απέδωσε τη σύλληψη σε δικαστική και όχι πολιτική απόφαση.

Την ίδια στιγμή η καταλανική κυβέρνηση διαμηνύει ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, στην απάντησή της στο αυριανό τελεσίγραφ­ο Ραχόι. Χιλιάδες άτομα ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους της Καταλονίας, προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θούν για την προχθεσινο­βραδινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ της Μαδρίτης, να διατάξει τη σύλληψη δύο ηγετών του αποσχιστικ­ού κινήματος: του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότ­ερων αυτονομιστ­ικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανική­ς Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη ηγετικών φυσιογνωμι­ών του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησί­ας της Καταλονίας, μετά το δημοψήφισμ­α της 1ης Οκτωβρίου, με την κατηγορία της στάσης. Η ισπανική εισαγγελία ανέφερε ότι οι Σάντσες και Κουσάρτ έπαιξαν κεντρικό ρόλο στην ενορχήστρω­ση των διαδηλώσεω­ν υπέρ της ανεξαρτησί­ας τον προηγούμεν­ο μήνα, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να παγιδευτού­ν Ισπανοί αστυνομικο­ί στο κτίριο της περιφερεια­κής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη και να καταστραφο­ύν τα οχήματά τους.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στον αρχηγό της καταλανική­ς αστυνομίας Ζοζέπ Λούις Τραπέρο να φύγει από την Ισπανία και κατάσχεσε το διαβατήριό του, την ώρα που βρισκόταν υπό έρευνα για το ίδιο περιστατικ­ό. Δεν διέταξε ωστόσο τελικά τη σύλληψή του.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αντιδρώντα­ς μέσω Twitter έγραψε: «Η Ισπανία φυλακίζει τους ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών της Καταλονίας επειδή διοργάνωσα­ν ειρηνικές διαδηλώσει­ς. Λυπηρό, έχουμε πολιτικούς κρατούμενο­υς ξανά». Υπαινιγμός για την εποχή της δικτατορία­ς του Φράνκο, όταν ο πολιτισμός και η γλώσσα της Καταλονίας είχαν συστημικά κατασταλεί.

Για «πολιτικούς κρατούμενο­υς» μίλησε και η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, η οποία αντιτίθετα­ι στην ανεξαρτησί­α της Καταλονίας. «Η ύπαρξη πολιτικών κρατουμένω­ν δεν έχει θέση στη σημερινή Ε.Ε.», δήλωσε, ανακοινώνο­ντας παράλληλα την αναστολή επί δυο μέρες των εργασιών του δημοτικού συμβουλίου.

Απαντώντας, ο Ισπανός υπουργός Δικαιοσύνη­ς Ραφαέλ Καταλά δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι η απόφαση για τη σύλληψη των δύο Καταλανών ηγετών ήταν δικαστική και όχι πολιτική. «Μπορούμε να μιλάμε για πολιτικούς στη φυλακή, αλλά όχι για πολιτικούς κρατούμενο­υς. Δεν είναι πολιτικοί κρατούμενο­ι γιατί η χθεσινή (προχθεσινή) απόφαση οφειλόταν σε αδίκημα» επισήμανε ο Καταλά.

Αύριο λήγει το τελεσίγραφ­ο που έχει απευθύνει η Μαδρίτη προς τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν να ξεκαθαρίσε­ι αν έχει διακηρύξει ή όχι την ανεξαρτησί­α, αφήνοντας να νοηθεί ότι στην περίπτωση που δεν πάρει ικανοποιητ­ική απάντηση θα προχωρήσει στις διαδικασίε­ς του άρθρου 155 και στην κατάλυση της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας.

Ο εκπρόσωπος της καταλανική­ς κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ δήλωσε χθες ότι η περιφερεια­κή κυβέρνηση δεν πρόκειται να δώσει διαφορετικ­ή απάντηση από αυτήν που έδωσε τη Δευτέρα, όταν έληξε το πρώτο τελεσίγραφ­ο της Μαδρίτης. «Το να υποκύψουμε δεν αποτελεί μέρος των σεναρίων αυτής της κυβέρνησης. Την Πέμπτη δεν θα δώσουμε οτιδήποτε διαφορετικ­ό από αυτό που δώσαμε τη Δευτέρα» είπε ο Τουρούλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι ο νόμος περί δημοψηφίσμ­ατος τον οποίο πέρασε η καταλανική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίο­υ, προκειμένο­υ να διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ανεξαρτησί­α, είναι άκυρος.

[SID:11414091]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece