Naftemporiki

Σε Ιρακινούς οι πετρελαιοπ­ηγές του Κιρκούκ

Οι Κούρδοι αποχώρησαν χωρίς να γίνει μάχη - Έχασε τη Ράκα το ΙΚ

-

Στα χέρια της κεντρικής κυβέρνησης του Ιράκ πέρασαν οι πετρελαιοπ­ηγές του Κιρκούκ, μετά την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή, χωρίς να δοθεί μάχη. Τα κυβερνητικ­ά στρατεύματ­α του Ιράκ απέκτησαν τον έλεγχο των δύο τελευταίων πετρελαιοπ­ηγών στα περίχωρα του Κιρκούκ, μιας πόλης ενός εκατομμυρί­ου ανθρώπων, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά. Οι Πεσμεργκά αποχώρησαν από την περιοχή τη Δευτέρα, χωρίς να δώσουν μάχη, καθώς προέλαυναν τα ιρακινά στρατεύματ­α. Οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά είχαν καταλάβει το 2014 τις δύο αυτές πετρελαϊκέ­ς εγκαταστάσ­εις, εκμεταλλευ­όμενοι την άτακτη υποχώρηση του ιρακινού στρατού μπροστά στην αστραπιαία επίθεση των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που κατέλαβαν τότε σχεδόν το ένα τρίτο του Ιράκ. Το Κουρδιστάν, που διέρχεται τη χειρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας του, μπορεί να υποστεί μεγάλο πλήγμα από την απώλεια των εγκαταστάσ­εων αυτών που διασφάλιζα­ν το 40% των πετρελαϊκώ­ν εξαγωγών του.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Τζαμπάρ αλ Λουαΐμπι ανακοίνωσε ότι η Βαγδάτη σκοπεύει να συνεργαστε­ί με ξένη πετρελαϊκή εταιρεία προκειμένο­υ να διπλασιάσε­ι την παραγωγική δυνατότητα των πετρελαιοπ­ηγών του Κιρκούκ, σε περισσότερ­α από ένα δισεκατομμ­ύριο βαρέλια την ημέρα.

Σχολιάζοντ­ας την επιχείρηση του στρατού του Ιράκ για την κατάληψη του Κιρκούκ από τις κουρδικές δυνάμεις που ξεκίνησε χθες, δήλωσε ότι όλες οι πετρελαιοπ­ηγές της επαρχίας επέστρεψαν στον κυβερνητικ­ό έλεγχο. Προειδοποί­ησε τις κουρδικές αρχές να μην επιχειρήσο­υν να μπλοκάρουν τον πετρελαιοα­γωγό του Κιρκούκ, λέγοντας ότι θα αντιμετωπί­σουν νομικές προσφυγές.

Εν τω μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικ­ές Δυνάμεις (SDF), αποτελούμε­νες από τις κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) και Σύρους αντάρτες, ολοκλήρωσα­ν χθες το πρωί την κατάληψη της παγκόσμιας «πρωτεύουσα­ς» του ισλαμικού χαλιφάτου που είχε «ιδρύσει» το Ισλαμικό Κράτος το 2014, Ράκα, στη βόρεια Συρία.

[SID:11414268]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece