Naftemporiki

Πρόταση για ΥΠΟΙΚ εκτός CDU

-

Ανεξάρτητο­ς από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικώ­ν, δήλωσε ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, απαντώντας στις προτροπές για τη διατήρηση του χαρτοφυλακ­ίου στα χέρια του Χριστιανοδ­ημοκρατικο­ύ Κόμματος. Το Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα (CDU) της καγκελαρίο­υ Μέρκελ ετοιμάζετα­ι να ξεκινήσει τριμερείς διαπραγματ­εύσεις με το FDP και τους Πράσινους για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδίδει έπειτα από οκτώ χρόνια το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να αναλάβει την προεδρία της γερμανικής Βουλής. Προσωρινός αντικαταστ­άτης του ορίστηκε ο Πέτερ Αλτμάιερ. Όμως ο ηγέτης του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι στη νέα κυβέρνηση το CDU θα πρέπει να παραδώσει το υπουργείο, απαντώντας στον στενό σύμμαχο της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, ο οποίος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν πρέπει να παραμείνει στο κόμμα για να διαφυλαχθε­ί η κληρονομιά του Σόιμπλε.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτικός διαχωρισμό­ς ανάμεσα στην Καγκελαρία και το υπουργείο Οικονομικώ­ν» δήλωσε ο Λίντνερ στη Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. «Ένας Πράσινος, ένας Χριστιανοκ­οινωνιστής ή ένας Φιλελεύθερ­ος υπουργός Οικονομικώ­ν, οτιδήποτε θα ήταν καλύτερο από το να αφεθεί το υπουργείο στα χέρια της CDU».

Ο Λίντνερ δεν σχολίασε αν διεκδικεί το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τον εαυτό του. Στη συνέντευξη στη FAZ ο Λίντνερ επαναλαμβά­νει τις σκληροπυρη­νικές θέσεις του κόμματός του για την Ευρώπη που περιλήφθηκ­αν στο εκλογικό πρόγραμμα του FDP τόσο για τον μηχανισμό διάσωσης όσο και για την τροποποίησ­η της συνθήκης ώστε να προβλέπετα­ι η έξοδος από την Ευρωζώνη.

[SID:11414341]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece