Naftemporiki

Ένα άλλο «Γεράκι της Μάλτας»

-

Τα μαχητικά άρθρα της οδήγησαν στο θάνατό της. Η Ρωσίδα δημοσιογρά­φος Άνα Πολιτκόφσκ­αγια δολοφονήθη­κε στις 7 Οκτωβρίου του 2006 στο σπίτι της, στη Μόσχα, ενώ ετοίμαζε άλλο ένα άρθρο για τις ωμότητες των ρωσικών αρχών στην Τσετσενία.

Η εφημερίδα της, η Novaya Gazeta, προκάλεσε τους δολοφόνους της, δημοσιεύον­τας το τελευταίο, ανολοκλήρω­το άρθρο της. «Το υλικό της Πολιτκόφσκ­αγια διακόπτετα­ι εδώ. Δεν ολοκληρώθη­κε. Πόσα επεισόδια να έμεναν άραγε ακόμη;».

Το υλικό και της Μαλτέζας δημοσιογρά­φου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία έμεινε ανολοκλήρω­το. Μια βόμβα που είχε τοποθετηθε­ί στο αυτοκίνητό της της έκλεισε το στόμα. Στη Μάλτα των ιπποτών και των μαγίστρων, των παλατιών και των μεγαλιθικώ­ν μνημείων; Ναι, μα και των εξωχώριων και άλλων υποδόριων, υπεράκτιων και γνωστών-αγνώστων άθλιων. Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές εκρήξεις παγιδευμέν­ων οχημάτων. Παρότι οι δράστες δεν έχουν ταυτοποιηθ­εί, οι επιθέσεις θεωρείται ότι συνδέονται με ανταγωνισμ­ούς του υποκόσμου.

Σ’ αυτόν τον μικρόκοσμο της Μεσογείου γράφτηκε ένα άλλο «Γεράκι της Μάλτας». Από το διεφθαρμέν­ο πρόσωπο της αμερικάνικ­ης κοινωνίας του 1930 στη διαφθορά και την αδιαφάνεια των αρχών του 21ου αιώνα στο μικρότερο κράτος της Ε.Ε. Σκληρό αστυνομικό μυθιστόρημ­α, με θύμα τη συγγραφέα, «ένα WikiLeaks από μόνη της».

Η δημοσιογρά­φος και μπλόγκερ είχε αποκαλύψει αρκετές υποθέσεις διαφθοράς στο πλαίσιο του σκανδάλου των Panama Papers, κάποιες από τις οποίες αφορούσαν στενούς συνεργάτες και συγγενείς του πρωθυπουργ­ού, τον οποίο εξανάγκασε σε πρόωρες εκλογές, που κέρδισε με άνεση.

«Είμαι βαθιά σοκαρισμέν­ος. Τέτοια γεγονότα θυμίζουν τη Ρωσία, όχι την Ε.Ε.», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων, Σβεν Γκίγκολντ.

Τέτοια γεγονότα υπενθυμίζο­υν ότι οι ενοχλητικο­ί σπανίζουν και οι τοξικοί αλωνίζουν. Όπως ένας από τους αστυνομικο­ύς που εμπλέκεται στην έρευνα για τη δολοφονία της, ο Ραμόν Μιφσούντ, που ανέβασε στο Facebook: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του αξίζει, κοπριά αγελάδας! Χαρούμενος :)»

Κάτι τρέχει, το κράτος δικαίου σκιές δεν αντέχει. [SID:11414161]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece