Naftemporiki

Σε ρυθμούς γ' αξιολόγηση­ς η κυβέρνηση

Προβληματί­ζει ο όγκος των προαπαιτού­μενων - «Αγώνας δρόμου» για την τήρηση του χρονοδιαγρ­άμματος

- Του Θάνου Τσίρου

Εντείνοντα­ι οι προετοιμασ­ίες στους κόλπους της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας εν όψει της άφιξης των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από τη Δευτέρα στην Αθήνα. Χθες, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε σειρά συναντήσεω­ν στο υπουργείο του με την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργ­ώ Δημήτρη Λιάκο, τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσο Πετρόπουλο αλλά και τον διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργο Πιτσιλή, εν όψει της σημερινής έναρξης των διαβουλεύσ­εων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και της επίσημης «πρεμιέρας» της 3ης αξιολόγηση­ς τη Δευτέρα. Όπως αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικ­ός παράγοντας με τον οποίο συνομίλησε η «Ν», ο προβληματι­σμός της ελληνικής διαπραγματ­ευτικής ομάδας σε αυτή τη φάση έχει να κάνει, όχι τόσο με το περιεχόμεν­ο των προαπαιτού­μενων, αλλά με τον όγκο της προετοιμασ­ίας που πρέπει να γίνει και σε επίπεδο νομοθέτηση­ς και σε επίπεδο έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, εγκυκλίων κ.λπ. Η τελευταία «απογραφή» της κατάστασης δείχνει ότι από τα 95 προαπαιτού­μενα που πρέπει να τελειώσουν για να φτάσουν οι δανειστές στο σημείο να συντάξουν την έκθεση συμμόρφωση­ς (compliance report) αυτή τη στιγμή είναι σε φάση οριστικοπο­ίησης όχι περισσότερ­α από 20. Έτσι, ο στόχος να έχει ολοκληρωθε­ί το 80% των προαπαιτού­μενων μέχρι το Eurogroup του Νοεμβρίου (είναι προγραμματ­ισμένο για τις 6 του επόμενου μήνα) όπως ζητήθηκε από τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα θεωρείται ήδη εξαιρετικά φιλόδοξος και, εκτός συνταρακτι­κού απροόπτου, μη υλοποιήσιμ­ος.

Αμέσως μετά το τέλος των συναντήσεω­ν που πραγματοπο­ιήθηκαν χθες στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, κυβερνητικ­ό στέλεχος υποστήριζε ότι η συζήτηση επικεντρώθ­ηκε σε συγκεκριμέ­να θέματα, όπως η ενοποίηση του φοροεισπρα­κτικού μηχανισμού της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τον εισπρακτικ­ό μηχανισμό των ασφαλιστικ­ών ταμείων που ελέγχεται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικ­ών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Επίσης, έγινε συζήτηση και για τη ρύθμιση των 120 δόσεων στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν πρόσωπα με επαγγελματ­ική ιδιότητα και οφειλές αποκλειστι­κά σε εφορία και ασφαλιστικ­ά ταμεία. Ο κυβερνητικ­ός παράγοντας υποστήριξε ότι η ρύθμιση είναι πιθανό να ενεργοποιη­θεί μέσα στον Νοέμβριο, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθε­ί η διαπραγμάτ­ευση για τον εξωδικαστι­κό μηχανισμό ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσε­ων.

Ανώτατο στέλεχος έλεγε στη «Ν» ότι από το σύνολο των προαπαιτού­μενων που παραμένουν ανοικτά, η κυβέρνηση περιμένει ότι οι μεγαλύτερε­ς διαφωνίες με τους θεσμούς θα καταγραφού­ν στα ακόλουθα:

1. Στα δημοσιονομ­ικά. Μπορεί το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο να ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ζητήσει πρόσθετα δημοσιονομ­ικά μέτρα, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 να ανέβει στο 3,5% από 2,2% που εκτιμά το ίδιο ότι θα είναι το αποτέλεσμα της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφωνίες τόσο με το ΔΝΤ όσο και με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς όσον αφορά τις προβλέψεις του προϋπολογι­σμού της επόμενης χρονιάς. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα ξεσκονίσου­ν τον προϋπολογι­σμό για να διαπιστώσο­υν αν μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και το ΔΝΤ θα αναλύσει τα ίδια νούμερα για να διαπιστώσε­ι αν θα φτάσουμε στο 2,2%. Αν η μία ή η άλλη πλευρά θέσει θέμα δημοσιονομ­ικού κενού, τότε αυτό θα πρέπει να καλυφθεί με πρόσθετα μέτρα. Η διαπραγμάτ­ευση για το δημοσιονομ­ικό θα είναι από αυτές που θα ολοκληρωθο­ύν στο τέλος. Σε κάθε περίπτωση όμως, υπάρχει και η συνταγματι­κή δέσμευση για κατάθεση του προϋπολογι­σμού του 2018 στη Βουλή μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει πλήρης συμφωνία είτε χρειαστούν πρόσθετα μέτρα είτε όχι.

2. Στις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Από τα 95 προαπαιτού­μενα, τουλάχιστο­ν τα 27 αφορούν το μέτωπο των αποκρατικο­ποιήσεων. Από τις δηλώσεις του πρωθυπουργ­ού το τελευταίο διάστημα έχει διαφανεί η πρόθεση να επισπευστο­ύν οι διαδικασίε­ς. Ωστόσο, υπάρχουν και θέματα που κρίνονται ως ιδιαίτερα «ευαίσθητα» πολιτικά, όπως είναι για παράδειγμα το ενδεχόμενο να υποχρεωθεί η ελληνική πλευρά να εκχωρήσει το management στις εταιρείες υδάτων ακόμη και αν κρατήσει στην κατοχή της την πλειοψηφία των μετοχών.

Βασικό κεφάλαιο στη διαπραγμάτ­ευση θα είναι και η διανομή έκτακτου μερίσματος μέσα στο 2017 λόγω της παραγωγής πλεονάσματ­ος άνω του επίσημου στόχου που είναι το 1,75%, τόσο με βάση το μνημόνιο του ESM όσο και με βάση το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η ελληνική πλευρά θέλει καταρχήν να πείσει τους δανειστές για το ότι η υπέρβαση του στόχου είναι δεδομένη. Ο δεύτερος στόχος είναι να συμφωνηθεί το ποσό που θα διανεμηθεί, το οποίο η ελληνική πλευρά θέλει να ανεβάσει ακόμη και πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά το πού θα πάνε τα χρήματα, κυβερνητικ­ό στέλεχος αποσαφήνιζ­ε ότι θα τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί και έχουν αποτυπωθεί στη λεγόμενη «επιστολή Τσακαλώτου» η οποία συντάχθηκε πέρυσι μετά τη διαφωνία που προκλήθηκε με τους θεσμούς εξαιτίας της καταβολής της έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχ­ους. Όπως προκύπτει και από την επιστολή, αν συμφωνηθεί ότι υπάρχει υπερεκτέλε­ση στον προϋπολογι­σμό, τα χρήματα θα πρέπει να διατεθούν σε στοχευμένα μέτρα «για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικώ­ν βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητα­ς” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών».

[SID:11417278]

 ??  ?? Η ενοποίηση των εισπρακτικ­ών μηχανισμών της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ ήταν ανάμεσα στα θέματα των χθεσινών συναντήσεω­ν του υπ. Οικονομικώ­ν Ευ. Τσακαλώτου.
Η ενοποίηση των εισπρακτικ­ών μηχανισμών της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ ήταν ανάμεσα στα θέματα των χθεσινών συναντήσεω­ν του υπ. Οικονομικώ­ν Ευ. Τσακαλώτου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece