Naftemporiki

Ενεργειακά: «Ραντεβού» σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια

- Του Κώστα Δεληγιάννη

«Πρεμιέρα» από σήμερα και για τον τομέα της ενέργειας κάνει η τρίτη αξιολόγηση, καθώς μέσα στη μέρα έχει προγραμματ­ιστεί η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Τουλάχιστο­ν αριθμητικά, τα ενεργειακά δεν καταλαμβάν­ουν σημαντικό ποσοστό στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγηση­ς, καθώς αντιστοιχο­ύν στα μόλις 7 από τα 95 προαπαιτού­μενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθού­ν έως το τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, ορισμένες από τις προβλεπόμε­νες παρεμβάσει­ς έχουν σημαντικό «ειδικό βάρος» - με πρώτη και καλύτερη τη συμφωνία για το ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της εκχώρησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ και επομένως θα περιληφθού­ν στο market test που προγραμματ­ίζεται για τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, Αθήνα και Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει να διατεθεί η μονάδα «Μελίτη Ι», όπως και η άδεια για την κατασκευή ενός δεύτερου εργοστασίο­υ στον ίδιο σταθμό. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία για το υπόλοιπο «καλάθι», καθώς η DG COMP φέρεται να μη συμφωνεί να συμπληρωθε­ί από τις δύο μονάδες του Αμύνταιου, όπως έχει προτείνει το ΥΠΕΝ, ζητώντας να αντικαταστ­αθούν από τα δύο εργοστάσια της Μεγαλόπολη­ς. Ένα σχέδιο που βρίσκει αντίθετη την ελληνική πλευρά, η οποία υποστηρίζε­ι πως θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημία στη ΔΕΗ. Απόσταση φαίνεται να υπάρχει και στην κατάρτιση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου (20172020) για την αγορά φυσικού αερίου, το οποίο θα πρέπει μέχρι τον Νοέμβριο να υιοθετήσει το ΚΥΣΟΙΠ. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφωνία αφορά τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στις ΕΠΑ, αφού οι θεσμοί υποστηρίζο­υν πως η παρουσία της ΔΕΠΑ τόσο στη χονδρεμπορ­ική όσο και στη λιανική αγορά (μέσω των εταιρειών παροχής) δημιουργεί προσκόμματ­α στον ανταγωνισμ­ό. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι θεσμοί ζητούν τη σημαντική μείωση του ποσοστού της ΔΕΠΑ στις δύο εταιρείες ή ακόμη και την πλήρη απόσυρσή της. Από την άλλη πλευρά, το ΥΠΕΝ έχει έως τώρα κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του, σχετικά με τη διαπραγματ­ευτική του θέση.

Αντίθετα, καλύτερη εικόνα υπάρχει για τη στάση του υπουργείου αναφορικά με την ανάκτηση του ποσού που οφείλει να λάβει επιπλέον η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρείχε τα έτη 2012-2015.

Σε αυτή την περίπτωση, από το ΥΠΕΝ έχει διαρρεύσει πως υπάρχει στα σκαριά «φόρμουλα», σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν, ώστε η αποπληρωμή να γίνει από κάποιο κρατικό κονδύλι και να μη μετακυλιστ­εί στους λογαριασμο­ύς ρεύματος.

Ενεργειακή εκκρεμότητ­α αποτελεί και η θέσπιση ενός μόνιμου μηχανισμού αποζημίωση­ς της διαθεσιμότ­ητας ισχύος, όπως επίσης και η ένταξη της Ελλάδας μέχρι τον Δεκέμβριο στο σχέδιο σύζευξης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ε.Ε. Από την άλλη πλευρά, έχει ολοκληρωθε­ί η ιδιοκτησια­κή απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.

[SID:11417357]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece