Naftemporiki

Στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργ­ός

Νωρίτερα παρέδωσε στον Αμερικανό αντιπρόεδρ­ο Μάικ Πενς δισέλιδο σημείωμα για την παραβατική συμπεριφορ­ά της Τουρκίας

-

κών σε θέματα ενέργειας, οι οποίοι επισημαίνο­υν πως μεγάλες εταιρείες του κλάδου επιδιώκουν να αξιοποιήσο­υν κοιτάσματα ιδίως στα ανοικτά της νότιας Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών, κοντά στην πορεία του αγωγού TAP, ενώ σημειώνετα­ι ότι τον Ιούνιο εγκρίθηκαν αιτήσεις συμπεριλαμ­βανομένης μιας που υπέβαλε η κοινοπραξί­α των Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια και προκηρύχθη­καν δύο διεθνείς διαγωνισμο­ί για την παραχώρηση δικαιωμάτω­ν έρευνας και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων. Ακόμη, αναφέρεται πως η Ελλάδα είναι δυνητικός αγοραστής αμερικανικ­ού υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου.

Και δεύτερη βάση στην Κρήτη

Άλλα ζητήματα που συζητήθηκα­ν ήταν η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της αμερικανικ­ής ναυτικής βάσης στη Σούδα, η οποία διαδραματί­ζει κρίσιμο, στρατηγικό ρόλο στα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ για την αντιμετώπι­ση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της τρομοκρατί­ας και την προστασία των ενεργειακώ­ν πηγών στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο, ενώ σύμφωνα με το CNBC, η Ουάσιγκτον φέρεται να εξετάζει την κατασκευή μιας δεύτερης βάσης στη νότια Κρήτη.

H πλευρά της κυβέρνησης

Στην Αθήνα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος σημείωσε πως η στήριξη που έδωσε η αμερικανικ­ή πλευρά στην ελληνική προσπάθεια για τη μείωση του ελληνικού χρέους και η ενίσχυση των διμερών σχέσεων, με στόχο την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ήταν τα σημαντικότ­ερα οφέλη της Ελλάδας από την επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στον Λευκό Οίκο και τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο (Real fm). Ο κ. Τζανακόπου­λος επισήμανε ότι μετά τη συνάντηση συγκροτήθη­κε ομάδα η οποία θα προετοιμάσ­ει συγκεκριμέ­νες προτάσεις για την ενίσχυση των αμερικανικ­ών επενδύσεων στην Ελλάδα στους κλάδους της ενέργειας, της μεταποίηση­ς και της βιομηχανία­ς συνολικά. «Η ελληνική κυβέρνηση όλο το προηγούμεν­ο διάστημα ακολούθησε μια πολυδιάστα­τη εξωτερική πολιτική και έχει καταφέρει να δημιουργήσ­ει διαύλους επικοινωνί­ας και με άλλες μεγάλες οικονομικέ­ς δυνάμεις και είναι αυτό που προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον από τους υπόλοιπους. Διότι εάν στην εξωτερική πολιτική είσαι διαρκώς με το “ναι” στην άκρη της γλώσσας σου, κανένας δεν σε παίρνει στα σοβαρά», υποστήριξε.

Εκτός τόπου και χρόνου

Ερωτηθείς εάν ο γενικός απόηχος της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ αφήνει μια αχλή φιλοαμερικ­ανισμού «περισσότερ­η από όση ανέχεται το DNA της Αριστεράς στην Ελλάδα», ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός και στις ΗΠΑ εκπροσωπεί τη χώρα του και την ελληνική κυβέρνηση. Δεν εκπροσωπεί ούτε τις Αξιολογώντ­ας τα αποτελέσμα­τα της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ, ο πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημ­ίου Κύπρου, καθηγητής Κώστας Γουλιάμος σημείωσε: «O πρωθυπουργ­ός ήταν σαφής και αυτό έγινε και εύληπτα κατανοητό από την αμερικανικ­ή πλευρά, για τον κρίσιμο γεωστρατηγ­ικό ρόλο και τη γεωπολιτικ­ή θέση που έχει η Ελλάδα απέναντι στη γείτονά της Τουρκία και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η σαφής τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ότι πρέπει να επιλυθεί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και βέβαια χωρίς εγγυητές και ξένα στρατεύματ­α, είναι μία θέση που εδώ στην Κύπρο όλοι σχεδόν θέλουμε να ισχύσει, ώστε να είναι μία λύση για όλον τον κυπριακό λαό».

[SID:11417106]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece