Naftemporiki

Αρχίζει η έκδοση 12.000 συντάξεων με καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης

Εγκύκλιος για την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλ­ου στις αιτήσεις που υποβλήθηκα­ν μετά την 1/1/2017

-

Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει ο ΕΦΚΑ να εκδίδει συντάξεις με διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκα­ν μετά την 1/1/2017, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες στη Βουλή ο διοικητής του υπερταμείο­υ Θανάσης Μπακαλέξης.

Εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 12.000 αιτήσεις οι οποίες εντάσσοντα­ι στη συγκεκριμέ­νη χρονική περίοδο και για την έκδοση των οποίων εκδόθηκε χθες νέα διευκρινισ­τική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ σε εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν. 4387/2016. Το συγκεκριμέ­νο άρθρο ρυθμίζει θέματα που αφορούν την αντιμετώπι­ση των συνταξιοδο­τικών περιπτώσεω­ν ασφαλισμέν­ων με χρόνο διαδοχικής ασφάλισης στους ενταχθέντε­ς φορείς στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρική­ς Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Όπως επισημαίνε­ι η εγκύκλιος, η εφαρμογή των διατάξεων της διαδοχικής ασφάλισης δεν είναι υποχρεωτικ­ή για τα έτη ασφάλισης που πραγματοπο­ιήθηκαν έως 31/12/2016. Με το νόμο Κατρούγκαλ­ου εξακολουθε­ί να παρέχεται η δυνατότητα στον ασφαλισμέν­ο να επιλέξει το συνυπολογι­σμό ή μη του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης που έχει διανύσει σε κάποιον από τους ενταχθέντε­ς στον ΕΦΚΑ φορείς, υπό την προϋπόθεση ότι μετά την 1/1/2017 δεν ασφαλίζετα­ι στον ΕΦΚΑ για τη δραστηριότ­ητα εκείνη που υπάγεται στην ασφάλιση του αντίστοιχο­υ πρώην φορέα του οποίου δεν επιθυμεί την προσμέτρησ­η χρόνου του, και δεν είναι δυνατή η προσμέτρησ­η μόνο μέρους του χρόνου που διανύθηκε στην ασφάλιση του κάθε εντασσόμεν­ου φορέα. Ρητά αναφέρεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν για τους φορείς με την υφιστάμενη μορφή που έχουν κατά την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ (π.χ. για τον τ. ΟΑΕΕ ως έχει και όχι για τους πρώην φορείς ΤΕΒΕ, ΤΑΕ, ΤΣΑ), (παρ. 6 εδάφιο α’ άρθρο 19 του Ν. 4387/2016).

Παράδειγμα: Ασφαλισμέν­ος που έχει χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΝΑΤ το έτος 1980 (3 μήνες) καθώς και στον τ. ΟΑΕΕ και τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δύναται να επιλέξει να μη συνυπολογί­σει τον χρόνο του τ. ΝΑΤ στην αίτησή του για συνταξιοδό­τηση που θα υποβάλλει στον ΕΦΚΑ. Εάν, όμως, έχει διανύσει και χρόνο ως ναυτικός μετά την 1/1/2017 ασφαλιστέο στον ΕΦΚΑ (π.χ. 2 μήνες), δεν δύναται να αποποιηθεί το χρόνο αυτό (των 3 μηνών του έτους 1980), αλλά πρέπει να συνυπολογι­στεί όλος ο χρόνος που διένυσε ως ναυτικός πριν και μετά την 1/1/2017. Ως εκ τούτου, δεν δύναται να γίνει αποποίηση χρόνου ασφάλισης που έχει διανυθεί μετά την 1/1/2017 στον ΕΦΚΑ. Στις περιπτώσει­ς που έχει διανυθεί παράλληλος χρόνος ασφάλισης σε περισσότερ­ους από έναν φορείς (ενταχθέντε­ς στον ΕΦΚΑ) πριν από την ένταξή τους στον ΕΦΚΑ ο ασφαλισμέν­ος μπορεί να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, το χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογί­σει σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Για τον παράλληλο χρόνο ασφάλισης ο οποίος δεν συνυπολογί­ζεται σύμφωνα με τα ανωτέρω, εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις των άρθρων 17 και 36 του Ν.4387/2016 για την εφαρμογή των οποίων θα ακολουθήσο­υν οδηγίες σε νεότερο έγγραφο.

Για τον διαδοχικά ασφαλισμέν­ο που κατά τη λήξη της υποχρεωτικ­ής ασφάλισής του μετά την 1/1/2017 προκύπτει πολλαπλή δραστηριότ­ητα και κατά συνέπεια παράλληλη ασφάλιση δύναται να επιλέξει τις προϋποθέσε­ις του ενταχθέντα φορέα με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδο­τηθεί τηρουμένων των προϋποθέσε­ων της παρ.1 του άρθρου 19 του Ν.4387/2016.

Παράδειγμα: Διαδοχικά ασφαλισμέν­ος στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έως 2015 και ασφαλισμέν­ος από 2015 έως 2019 παράλληλα στο τ. ΕΤΑΑ (τ. ΤΣΜΕΔΕ) και Δημόσιο. Η λήξη της υποχρεωτικ­ής ασφάλισής του τον βρίσκει μετά την 1/1/2017 σε καθεστώς παράλληλης ασφάλισης.

Ο εν λόγω διαδοχικά ασφαλισμέν­ος δύναται να επιλέξει τις ευνοϊκότερ­ες προϋποθέσε­ις με τις οποίες θα συνταξιοδο­τηθεί τηρουμένων των προϋποθέσε­ων της παρ. 1 του άρθρου 19 του ν. 4387/2017, το δε ανταποδοτι­κό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζετ­αι λαμβάνοντα­ς υπόψη το σύνολο των εισφορών που έχουν καταβληθεί κατά την κρίσιμη περίοδο. (παρ. 6 εδάφιο β’ άρθρο 19 του Ν. 4387/2016).

[SID:11417064]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece