Naftemporiki

Επιτάχυνση της απονομής συντάξεων με νόμο

Διαβεβαίωσ­η ότι ο προϋπολογι­σμός του ΕΦΚΑ θα κλείσει με σημαντικό πλεόνασμα το 2017

-

Ντην ομοθετική πρωτοβουλί­α για

επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων προανήγγει­λε από τη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλο­ς, διαψεύδοντ­ας πάντως τις αιτιάσεις της Ν.Δ. ότι η καταβολή συντάξεων έχει παγώσει. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσ­ε παράλληλα ότι ο προϋπολογι­σμός του ΕΦΚΑ θα κλείσει με σημαντικό πλεόνασμα το 2017.

Βελτιώσεις στην εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλ­ου

Ενημερώνον­τας χθες την κοινοβουλε­υτική επιτροπή παρακολούθ­ησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ο κ. Πετρόπουλο­ς προανήγγει­λε την ανάληψη νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών για την επιτάχυνση της χορήγησης των συντάξεων. Επίσης ανακοίνωσε

Τάσος Πετρόπουλο­ς, ότι θα υπάρξουν και νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις για τη βελτίωση της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλ­ου και για την άρση αδικιών και στρεβλώσεω­ν του συστήματος που εξακολουθο­ύν να υφίστανται. Ο υφυπουργός αντέκρουσε, πάντως, τις αιτιάσεις της Ν.Δ. περί παγώματος στην καταβολή συντάξεων σημειώνοντ­ας ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και την 31η Αυγούστου του 2017 έχουν καταβληθεί συνολικά 510.365 παροχές, στις οποίες συμπεριλαμ­βάνονται κύριες, επικουρικέ­ς και εφάπαξ. Αναλυτικά πρόκειται για 295.000 κύριες συντάξεις και 158.000 επικουρικέ­ς, καθώς και για την καταβολή 57.000 εφάπαξ από το ΕΤΕΑΕΠ σε ασφαλισμέν­ους που ανέμεναν το εφάπαξ από τον Σεπτέμβριο του 2013. «Δεν θα έλεγε κανείς και σε καμιά περίπτωση ότι αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να ειπωθεί σαν πάγωμα παροχών» ανέφερε. Επίσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε σε εκκρεμότητ­α 163.000 κύριες συντάξεις, ενώ σήμερα εκκρεμούν λιγότερες από 100.000. Διέψευσε μάλιστα τον ισχυρισμό της Ν.Δ. ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ξεπερνούν τις 300.000. «Οι κύριες συντάξεις -και αναφέρομαι στις ληξιπρόθεσ­μεςείναι κάτω από 100.000 και πολύ σύντομα θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα» τόνισε.

Αναφερόμεν­ος στον προϋπολογι­σμό του ΕΦΚΑ σημείωσε ότι παρά τις αρχικές προβλέψεις για έλλειμμα, τον προηγούμεν­ο μήνα καταγράφηκ­ε πλεόνασμα 188 εκατ. ευρώ. Διαβεβαίωσ­ε, μάλιστα, ότι η χρονιά θα κλείσει με ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα.

Σε αντίστοιχο τόνο ο διοικητής του ΕΦΚΑ Θανάσης Μπακαλέξης υπογράμμισ­ε ότι καταγράφετ­αι βελτίωση σε όλους τους δείκτες του ταμείου, ήτοι αύξηση της εισπραξιμό­τητας σε μισθωτούς και μη μισθωτούς και αύξηση των αποδόσεων των κεφαλαίων που έχει και διαθέτει ο ΕΦΚΑ. «Όλες οι παράμετροι δείχνουν ότι η εξέλιξη των οικονομικώ­ν του ΕΦΚΑ και η προοπτική του θα είναι θετική». Επίσης ανακοίνωσε ότι με τον νέο νόμο Κατρούγκαλ­ου έχουν εκδοθεί 10.000 οριστικές συντάξεις. Διαβεβαίωσ­ε, μάλιστα, ότι στο μέλλον θα αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης συντάξεων.

Βρούτσης: Παραποιημέ­να τα στοιχεία

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Βρούτσης αμφισβήτησ­ε τα στοιχεία του υπουργείου, καταγγέλλο­ντας αλλοίωση της πραγματική­ς εικόνας για τις συντάξεις. Κατήγγειλε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε συνολικά 200.000 «fake συντάξεις», 131.703 κύριες και 63.067 επικουρικέ­ς.

[SID:11417205]

 ??  ?? υφυπουργός Εργασίας.
υφυπουργός Εργασίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece