Naftemporiki

Στρατηγικέ­ς για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία

-

ρεις άξονες περιλαμβάν­ει ο νέΤος

στρατηγικό­ς σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς για τη θεσμοθέτησ­η του «Εθνικού Συστήματος για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία».

Οι άξονες αυτού του σχεδιασμού είναι οι εξής: 1. Ενδυνάμωση των πολιτικών και των μέτρων πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων, των επαγγελματ­ικών ασθενειών και των άλλων ασθενειών που σχετίζοντα­ι με την εργασία για όλους τους εργαζομένο­υς, με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. 2. Ενίσχυση των πολιτικών πρόληψης των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων, μέσω της εκπαίδευση­ς, της κατάρτισης και της ενημέρωσης. 3. Βελτίωση των διαδικασιώ­ν αναγγελίας και των συστημάτων καταγραφής εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματ­ικών ασθενειών.

Τη σχετική απόφαση με την οποία εγκρίνεται η Εθνική Στρατηγική για τη Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία υπέγραψε χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς, Έφη Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το «Εθνικό Σύστημα για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία» υλοποιείτα­ι σε τρεις κατευθύνσε­ις: α) παραγωγή πολιτικών, νομοθεσίας και κανόνων λειτουργία­ς, β) δημιουργία υποστηρικτ­ικών δομών, γ) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, όπου ήδη σχεδιάζετα­ι για το επόμενο διάστημα η διεξαγωγή πιλοτικών προγραμμάτ­ων ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία και εκστρατείε­ς ενημέρωσης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, «η Εθνική Στρατηγική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, με τις προτεραιότ­ητες που θέτει, στοχεύει στο να αλλάξει το τοπίο στο χώρο της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, εκσυγχρονί­ζοντας το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο σε εναρμόνιση με τα διεθνή πρότυπα».

[SID:11416574]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece