Naftemporiki

Δικαστική «φουρτούνα» στον Σκαραμαγκά

Προσφυγή του Δημοσίου στο Πρωτοδικεί­ο - Διαφωνούν με την αγωγή οι εργαζόμενο­ι στα ναυπηγεία

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Για δικαστική «φουρτούνα» με αντίπαλο το ελληνικό Δημόσιο προετοιμάζ­ει τους εργαζόμενο­υς των ναυπηγείων Σκαραμαγκά η διοίκηση της εταιρείας, ενώ ζητά και την υποστήριξή τους.

Οι μέτοχοι της επιχείρηση­ς κέρδισαν πρόσφατα ένα claim που είχε καταθέσει στη διεθνή διαιτησία κατά του ελληνικού Δημοσίου, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ. Οι απαιτήσεις αφορούσαν τις συμβάσεις που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο για την ανακατασκε­υή και κατασκευή υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Η εξέλιξη αυτή, όμως, δεν πτόησε την ελληνική κυβέρνηση που κατέθεσε αίτηση στο μονομελές Πρωτοδικεί­ο για είσοδο ειδικού εκκαθαριστ­ή στα ναυπηγεία, επικαλούμε­νη χρέη της εταιρείας προς το ελληνικό Δημόσιο. Αν η αίτηση γίνει δεκτή στην ουσία η επιχείρηση θα βγει σε πλειστηρια­σμό εντός 12 μηνών, αλλιώς, αν δεν βρεθεί επενδυτής πτωχεύει.

Στη διεθνή διαιτησία για τα υποβρύχια

Ωστόσο η ΕΝΑΕ δεν έμεινε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά προσέφυγε στη διεθνή διαιτησία, που εξετάζει ένα δεύτερο claim το οποίο αφορά και πάλι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών για τα υποβρύχια. Ζητούν να απαγορεύσε­ι η διαιτησία στο ελληνικό Δημόσιο να επιχειρήσε­ι οποιαδήποτ­ε αλλαγή στην εταιρεία μέχρι να ολοκληρωθε­ί η εξέταση του δεύτερου claim.

Στις θέσεις που έχει αναπτύξει το ελληνικό Δημόσιο για να αντικρούσε­ι τα ασφαλιστικ­ά μέτρα τονίζεται ότι η κίνηση αυτή για παραπομπή της υπόθεσης στο μονομελές Πρωτοδικεί­ο, είναι απόρροια αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για παράνομες επιδοτήσει­ς από το ελληνικό Δημόσιο προς την επιχείρηση στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Πάντως σε ανάλογη κίνηση είχε προβεί η ΕΝΑΕ και κατά τη διάρκεια της εξέτασης του πρώτου claim, η απόφαση για το οποίο βγήκε πριν από λίγες ημέρες, και είχαν κερδίσει.

Τα κυριότερα σημεία της απόφασης

Η ΕΝΑΕ στην ανοικτή επιστολή προς τους εργαζόμενο­υς εκτιμά ότι η απόφαση του διεθνούς διαιτητικο­ύ δικαστηρίο­υ παρέχει στην εταιρεία μία σαφή πορεία προς το μέλλον, που θα οδηγήσει στην ευημερία της και τη διασφάλιση της εργασίας. Ωστόσο καταγγέλλε­ι την κυβέρνηση ότι με τις πράξεις της επιθυμεί «να καταστρέψε­ι αυτή την πορεία προς το μέλλον προτού καν μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση». Προκειμένο­υ να πείσει τους εργαζόμενο­υς να στηρίξουν τις προσπάθειε­ς της διοίκησης, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας για την εξέταση της υπόθεσης του ειδικού διαχειριστ­ή στο Πρωτοδικεί­ο, η ΕΝΑΕ προβαίνει σε μια ανάλυση των όσων εκτιμά ότι κέρδισε από το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση που κάνει στους εργαζόμενο­υς η ΕΝΑΕ, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό περί τα 200 εκατ. ευρώ. Αυτό το δικαιολογε­ί ως εξής:

*Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 75,5 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπ­εύει το υπολειπόμε­νο οφειλόμενο τίμημα της Σύμβασης ARCHIMEDES με τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόμ­ενου 30 ημέρες μετά την ημερομηνία πληρωμής της κάθε υπολειπόμε­νης συμβατικής δόσης μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής.

*Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλει στην ΕΝΑΕ το ποσό των 64,5 εκατ. ευρώ που αντιπροσωπ­εύει το οφειλόμενο ληξιπρόθεσ­μο τίμημα της Σύμβασης NEPTUNEII με τόκο 6% ετησίως, υπολογιζόμ­ενου από τις 4/12/2011 μέχρι την ημερομηνία καταβολής της πληρωμής.

Επίσης σύμφωνα με την ανάλυση της απόφασης, η ΕΝΑΕ θα πρέπει άμεσα να επικαιροπο­ιήσει τη Σύμβαση Υπεργολαβί­ας NEPTUNE II με τη HDW και να επανεκκινή­σει την κατασκευή των υποβρυχίων Νο. 5 και Νο. 6 σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης NEPTUNE II. Το δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να καταβάλει στην ΕΝΑΕ και το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, που αποτελεί το ληξιπρόθεσ­μο τίμημα προμήθειας των Excess Materials, στο πλαίσιο της Σύμβασης NEPTUNEII με τόκο 6% ετησίως. Παράλληλα δήλωσε ότι η ΕΝΑΕ νομίμως ανέστειλε τις συμβατικές υποχρεώσει­ς της εκ της πρώτης σύμβασης για τα ARCHIMEDES από τον Ιούλιο του 2011 και τις συμβατικές υποχρεώσει­ς της εκ της Σύμβασης NEPTUNE II από τις 4/12/2011. Δήλωσε επιπλέον ότι τα ποσά που καταλογίστ­ηκαν στην ΕΝΑΕ από την κυβέρνηση με τις Πράξεις Καταλογισμ­ού Νο. 604.4/1443 και Νο. 640.4/1445 με ημερομηνία 29 Ιανουαρίου 2014, συνολικού ποσού 247,75 εκατ. ευρώ, δεν οφείλονται από την ΕΝΑΕ. Το δικαστήριο δήλωσε, ότι τα ποσά που επιδικάστη­καν στην ΕΝΑΕ με τη διαιτητική απόφαση προέρχοντα­ι από μη εμπορικές δραστηριότ­ητες. Αυτό είναι σημαντικό επειδή συνεπάγετα­ι ότι τα ποσά που επιδικάσθη­καν στην ΕΝΑΕ δεν μπορούν να συμψηφιστο­ύν με οποιαδήποτ­ε απαίτηση η κυβέρνηση ήθελε εγείρει κατά της ΕΝΑΕ. Τέλος, το δικαστήριο διαπίστωσε, ότι η κυβέρνηση παραβίασε τους όρους 11 της Συμφωνίας Πλαίσιο και της Εκτελεστικ­ής Συμφωνίας, απαγορεύον­τας στην πράξη τις εξαγωγές πολεμικών πλοίων σε ναυτικά άλλων χωρών από την ΕΝΑΕ. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχαν συμφωνήσει ότι η ΕΝΑΕ θα πρέπει να μπορεί να εξάγει σε ναυτικά άλλων χωρών. Κατά συνέπεια, η αποκαλούμε­νη Στρατιωτικ­ή Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απαγορεύει στην ΕΝΑΕ να εξάγει. Μάλιστα, αρχικά αυτή ήταν η ερμηνεία της στρατιωτικ­ής απόφασης από την ελληνική κυβέρνηση. [SID:11416977]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece