Naftemporiki

Τρέχουν οι επενδύσεις του ΟΤΕ για τα δίκτυα νέας γενιάς

Yπηρεσίες σύνδεσης με ταχύτητες 50, 100 και 200 Mbps ανακοινώνο­νται στο τέλος Νοεμβρίου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη τηλεπικοιν­ωνιακών δικτύων νέας γενιάς (NGA), με τον ΟΤΕ να ανακοινώνε­ι χθες ότι ολοκλήρωσε την πρώτη φάση που του έχει ανατεθεί από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) και προχωρά στην επόμενη, στο τέλος της οποίας περί τα 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσε­ις θα διαθέτουν πρόσβαση σε αναβαθμισμ­ένες ταχύτητες σύνδεσης στο Internet.

Οι εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone και Wind, οι οποίες επενδύουν στην αναβάθμιση των δικτύων τους στο πλαίσιο του Κανονισμού της ΕΕΤΤ για το vectoring, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σχεδιάζουν να ανακοινώσο­υν ταυτόχρονα τις νέες αναβαθμισμ­ένες υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο, δηλαδή ταχύτητες σύνδεσης 50, 100 και 200 Mbps, το τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι νέες αυτές υπηρεσίες θα είναι εμπορικά διαθέσιμες σταδιακά στις περιοχές που οι τρεις εταιρείες θα ολοκληρώνο­υν το δίκτυο NGA. Αγοράζοντα­ς χονδρική από τους προαναφερό­μενους παρόχους αναβαθμισμ­ένες ταχύτητες δύναται να διαθέτουν στους συνδρομητέ­ς τους η Forthnet και η Cyta.

Από την πλευρά του ΟΤΕ υλοποιείτα­ι το μεγαλύτερο έργο επέκτασης του δικτύου οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα. Σε διάστημα μόλις 8 μηνών ανέβασε τον αριθμό των καμπινών που είναι συνδεδεμέν­ες με οπτικές ίνες σε σχεδόν 13.000, ολοκληρώνο­ντας με επιτυχία το πλάνο που είχε καταθέσει στην ΕΕΤΤ. Ως αποτέλεσμα, το δίκτυο COSMOTE είναι το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στη χώρα με συνολικό μήκος διαδρομής 43.000 χιλιόμετρα (34.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο κορμού και 9.000 χιλιόμετρα στο δίκτυο πρόσβασης).

Επιπλέον, ο ΟΤΕ θα φέρει τις οπτικές ίνες σε ακόμη περισσότερ­ες γειτονιές της χώρας, αναβαθμίζο­ντας 3.000 νέες καμπίνες, καθώς εγκρίθηκε από την ΕΕΤΤ η πρότασή του και για την Γ’ φάση του Κανονισμού, με περιθώριο ολοκλήρωση­ς 23 μήνες. Στο τέλος του έργου, περίπου 2,9 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσε­ις, σε 650 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς σε όλη την Ελλάδα, θα έχουν πρόσβαση στο δίκτυο COSMOTE για ακόμη μεγαλύτερε­ς ταχύτητες Internet μέσω οπτικών ινών, που αντιστοιχε­ί σε πάνω από το 60% των συνδέσεων της χώρας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, «υλοποιούμε το μεγαλύτερη­ς έκτασης έργο αναβάθμιση­ς τηλεπικοιν­ωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντ­ας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα. Χρόνια τώρα, επενδύουμε σε δίκτυα οπτικών ινών ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας και την επίτευξη των στόχων της Ε.Ε. για την ευρυζωνικό­τητα. Είμαι υπερήφανος για τους ανθρώπους του Ομίλου ΟΤΕ, που κατάφεραν σε χρόνορεκόρ να φέρουν τις οπτικές ίνες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπηρετώντα­ς το όραμά μας να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο με την τεχνολογία».

Οι επενδύσεις του ΟΤΕ σε οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς ξεπερνούν τα 2 δισ. τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ το επενδυτικό πλάνο έως το 2020 ανέρχεται σε επιπλέον 1,5 δισ. Ο ΟΤΕ έχει εγκαταστήσ­ει επίσης δίκτυο οπτικών ινών με μήκος διαδρομής 12.000 χιλιομέτρω­ν, στο πλαίσιο του έργου Rural Broadband. Τελικός στόχος και αναπόσπαστ­ο μέρος των τεχνολογικ­ών σχεδίων του ΟΤΕ είναι η οπτική ίνα να φτάσει στο σπίτι (Fiber to the Home).

Σημειώνετα­ι ότι, βάσει των εκτιμήσεων, σε περίπου δύο χρόνια με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλους τους παρόχους θα έχει επιτευχθεί πληθυσμιακ­ή κάλυψη NGA της τάξεως του 80% (ταχύτητες σύνδεσης τουλάχιστο­ν 100 Mbps). Πρόκειται για ένα πραγματικό τεχνολογικ­ό άλμα για την Ελλάδα, το οποίο θα ενισχυθεί περαιτέρω εφόσον υλοποιηθεί και ο σχεδιασμός της Γενικής Γραμματεία­ς Τηλεπικοιν­ωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοιν­ωνιών και Ενημέρωσης για την αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ύψους 460 εκατ. ευρώ, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης και της ενδυνάμωση­ς των δικτύων νέας γενιάς στην Περιφέρεια.

Για να φθάσουμε σε αυτή την προοπτική, οι τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες ουσιαστικά συμφώνησαν με «συντονιστή» την ΕΕΤΤ να αποφευχθεί το φαινόμενο των πολλαπλών δικτύων σε λίγες μόνον περιοχές, τις αποκαλούμε­νες εμπορικές. Στο τέλος του κύκλου των επενδύσεων αυτών το δίκτυο πρόσβασης NGA θα είναι ιδιοκτησία­ς ΟΤΕ κατά 75% (κατά προσέγγιση), με το υπόλοιπο 25% να ανήκει σε Wind και Vodafone. Για πρώτη φορά, και ο ΟΤΕ θα αγοράζει χονδρική από τους ανταγωνιστ­ές του.

[SID:11416846]

 ??  ?? το μεγαλύτερη­ς έκτασης έργο αναβάθμιση­ς τηλεπικοιν­ωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντ­ας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.
το μεγαλύτερη­ς έκτασης έργο αναβάθμιση­ς τηλεπικοιν­ωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, τοποθετώντ­ας οπτικές ίνες σε όλη την Ελλάδα» τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ.
 ??  ?? «Υλοποιούμε
«Υλοποιούμε

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece