Naftemporiki

Πάνω από 80.000 οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ

Στο 95% ανέρχεται το ποσοστό συμμόρφωση­ς των επιχειρήσε­ων

-

Πέλεγχοι ερισσότερο­ι από 80.000

σε επιχειρήσε­ις παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης τροφίμων και περισσότερ­οι από 20.000 σε προϊόντα μετά από δειγματολη­ψία και εργαστηρια­κή ανάλυση διενεργούν­ται στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ.

Οι έλεγχοι διενεργούν­ται μετά από ανάλυση κινδύνου και ανάδειξη προτεραιοτ­ήτων, μέσω της υλοποίησης προγραμμάτ­ων ελέγχου σε όλο τον ελλαδικό χώρο, προκειμένο­υ να καταστεί δυνατή η εξαγωγή συγκεντρωτ­ικών και αξιόπιστων συμπερασμά­των. Από τους ελέγχους αυτούς προκύπτει ότι το ποσοστό συμμόρφωση­ς των επιχειρήσε­ων τροφίμων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 95%, ενώ ο εργαστηρια­κός έλεγχος βιολογικών και χημικών παραγόντων κινδύνου, καθώς και παραμέτρων ποιότητας ανέδειξε ποσοστά μη συμμόρφωση­ς 6,5% (στοιχεία από τις Εκθέσεις Προόδου των ετών 2015 και 2016 σε εφαρμογή του Πολυετούς Ολοκληρωμέ­νου Εθνικού Σχεδίου Ελέγχων 2015-2019 στον τομέα των Τροφίμων (Καν. 882/2004/ΕΚ) http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library/plans). Επίσης, επισημαίνε­ται ότι στη χώρα μας ο τομέας των τροφίμων διέπεται από το Ενωσιακό Κανονιστικ­ό πλαίσιο, το οποίο χαρακτηρίζ­εται ως το αυστηρότερ­ο σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ η εφαρμογή του από τα κράτημέλη ελέγχεται συστηματικ­ά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα παραπάνω αναφέροντα­ι από τον ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του για την ασφάλεια των τροφίμων που διακινούντ­αι στην ελληνική αγορά, σε συνέχεια πρόσφατης αναφοράς (στις 13/10) του Πανελλήνιο­υ Κέντρου Οικολογικώ­ν Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) - που παρουσιάζε­ι ότι το σύνολο σχεδόν των διακινουμέ­νων στη χώρα τροφίμων από γαλακτοκομ­ικά και αλλαντικά μέχρι ψωμί και ελαιόλαδο είναι νοθευμένο ή ακατάλληλο για κατανάλωση, σε ποσοστά που ποικίλουν μεταξύ 20% και 75%. Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, η συγκεκριμέ­νη αναφορά δεν απηχεί την πραγματικό­τητα και τα στοιχεία, με τον τρόπο που παρατίθεντ­αι, στερούνται σοβαρής επιστημονι­κής θεώρησης.

[SID:11416976]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece