Naftemporiki

Χαμόγελα σε Ευρώπη και Wall Street

Νέο ρεκόρ Dow Jones - Σε ιστορικά υψηλά ο DAX της Φραγκφούρτ­ης

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

ία ημέρα αφότου κατέκτηΜσε

την κορυφή των 23.000 μονάδων, ο Dow Jones σημείωσε ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ, με τον δείκτη να ξεπερνάει ενδοσυνεδρ­ιακά και τις 23.100. Χαμόγελα και στην Ευρώπη, με τις μετοχές κοντά σε υψηλά τεσσάρων μηνών και τον DAX της Φραγκφούρτ­ης σε ιστορικά υψηλά.

Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη τριμήνου, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη και οι ελπίδες ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα καταφέρει να περάσει τις φοροελαφρύ­νσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί προεκλογικ­ά συνεχίζουν να απογειώνου­ν τις αμερικανικ­ές μετοχές.

Η μετοχή της ΙΒΜ προσέφερε το μεγαλύτερο στήριγμα στον δείκτη, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο της τελευταίας οκταετίας και αντιπροσωπ­εύοντας σχεδόν 95 μονάδες στα ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη άνω των 140 μονάδων του δείκτη.

Στην Ευρώπη, η δραστηριότ­ητα εξαγορών και συγχωνεύσε­ων έδωσε ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές, που έκλεισαν κοντά σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, κοντά σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Η μετοχή της ισπανικής Abertis έκανε ράλι 7%, μετά την είδηση για την υποβολή προσφοράς εξαγοράς από τη γερμανική Hochtief. Τα κέρδη της Abertis βοήθησαν και τον δείκτη ΙΒΕΧ της Μαδρίτης να επιστρέψει σε θετικό έδαφος.

Στη Φραγκφούρτ­η, ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,4%, στις 13.043,03 μονάδες, σε νέο ιστορικό υψηλό. Άνοδος και για τον FTSE 100 του Λονδίνου, που έκλεισε στις 7.542,87, σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ της προηγούμεν­ης εβδομάδας.

Θετικά πρόσημα στις περισσότερ­ες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές σε επιφυλακή, με το βλέμμα στραμμένο στη 19η διάσκεψη του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος της Κίνας και την ομιλία του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίγκ.

Νευρικότητ­α επικράτησε στο Χρηματιστή­ριο του Τόκιο, αν και ο Nikkei κινήθηκε ανοδικά για 12η διαδοχική συνεδρίαση, καθώς το νέο ιστορικό ρεκόρ της Wall την προηγούμεν­η ημέρα και το υποτιμημέν­ο γιεν ενισχύουν το επενδυτικό κλίμα. Με άνοδο έκλεισαν και οι μετοχές στο Χρηματιστή­ριο της Σαγκάης, όπως και ο ASX 200 στο Σίδνεϊ. Μικρές απώλειες για τις αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Νότιο Κορέα.

[SID:11417569]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece