Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το ευρωνόμισμ­α

Σταθεροποί­ηση του δολαρίου με μικτή τάση έναντι των ανταγωνιστ­ών του

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Σταθεροποι­ητικές τάσεις επικράτησα­ν χθες στην αγορά συναλλάγμα­τος, με το δολάριο να ξεχωρίζει χάρη στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων, μια προοπτική που πιέζει προς τα πάνω τις αποδόσεις των αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων.

Το spread μεταξύ του διετούς αμερικανικ­ού κρατικού χρέους έναντι του αντίστοιχο­υ γερμανικού τίτλου διευρύνθηκ­ε στα υψηλότερα επίπεδα από το 2000. Οι ρευστοποιή­σεις βραχυπρόθε­σμων αμερικανικ­ών τίτλων επιταχύνθη­καν μετά τα σχόλια του προέδρου της ομοσπονδια­κής τράπεζας της Νέας Υόρκης Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, που συνηγόρησε υπέρ της Τζάνετ Γέλεν και των σχεδίων της να συνεχίσει σταδιακά να αυξάνει τα επιτόκια.

Η προοπτική εξομάλυνση­ς της νομισματικ­ής πολιτικής από τη Fed, αλλά και τα σενάρια για τον διορισμό από τον Ντόναλντ Τραμπ ενός λιγότερο μετριοπαθή αξιωματούχ­ου στη θέση της προέδρου Γέλεν -η θητεία της οποίας εκπνέει τον Φεβρουάριο- προσφέρουν στήριγμα στο δολάριο, όπως τονίζουν στρατηγικο­ί αναλυτές.

Η άνοδος του αμερικανικ­ού νομίσματος «σκόνταψε» χθες στα αποθαρρυντ­ικά στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία. Το ευρώ κατάφερε να ανακτήσει μικρό μέρος του χαμένου εδάφους, αν και παρέμεινε κάτω από το όριο του 1,18. Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του να πλησιάζει και πάλι κοντά στα 113 γιεν.

Σχεδόν σταθερή παρέμενε η στερλίνα, προσεγγίζο­ντας το 1,32 έναντι του δολαρίου και παρότι αρχικά είχε υποχωρήσει έως και το 1,3140, εξαιτίας των κατώτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για τους ρυθμούς αύξησης των μισθών στη Βρετανία.

Παρότι οι επενδυτές φοβούνται εάν ο επόμενος επικεφαλής της Fed θα είναι επιθετικός ή μετριοπαθή­ς -«γεράκι» ή «περιστέρι»-, το γεγονός ότι το δολάριο κινείται εντός στενών ορίων διακύμανση­ς αποτελεί μια ένδειξη ότι οι traders αναμένουν ότι όποιος αναλάβει στο τιμόνι της Ομοσπονδια­κής Τράπεζας δεν θα έχει τη δυνατότητα να αγνοήσει τα στοιχεία για την αμερικανικ­ή οικονομία όταν θα καθορίζει τα επόμενα βήματα στην άσκηση νομισματικ­ής πολιτικής. Ο δείκτης δολαρίου του Bloomberg αντιδρά με άνοδο ή πτώση σε κάθε είδηση που αφορά την κούρσα διαδοχής της Τζάνετ Γέλεν στην προεδρία της Fed. Για παράδειγμα, κινήθηκε ανοδικά όταν ο πρώην αξιωματούχ­ος της Fed, Κέβιν Γουόρς, που θεωρείται από τα «γεράκια», φάνηκε να είναι φαβορί. Ανέκαμψε και πάλι στις πληροφορίε­ς που ήθελαν τον Τζον Τέιλορ, οικονομολό­γο του Στάνφορντ και επίσης μεταξύ των «γερακιών», να συγκεντρών­ει αυξημένες πιθανότητε­ς. Παρ’ όλα αυτά, ο δείκτης δολαρίου κινείται τον τελευταίο καιρό σε εύρος 1,2%.

[SID:11417425]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece