Naftemporiki

«Φρένο» στην αποκλιμάκω­ση

Από δύο έως έξι μονάδες βάσης ενισχύθηκα­ν οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Αυξήθηκαν και πάλι από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, παρασυρόμε­νες από την απότομη άνοδο των αμερικανικ­ών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν μέσω ολοένα και μεγαλύτερω­ν προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στην αρχή της εβδομάδας οι αποδόσεις στην Ευρωζώνη υποχώρησαν στην προοπτική ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που συνεδριάζε­ι την προσεχή Πέμπτη, θα ανακοινώσε­ι παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης κατά εννέα μήνες.

Η απόδοση, όμως, του 10ετούς αμερικανικ­ού ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της περιφερεια­κής κεντρικής τράπεζας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Ντάντλεϊ, επανέλαβε την αισιοδοξία του για την αμερικανικ­ή οικονομία, υποστηρίζο­ντας ότι η διολίσθηση του δολαρίου και η πτώση της ανεργίας αποτελούν λόγους για να συνεχιστεί η πιο αυστηρή νομισματικ­ή πολιτική με επιτοκιακέ­ς αυξήσεις.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε χθες ότι τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη δίδουν τη δυνατότητα στις κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις στην οικονομία τους. Ωστόσο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, Βιλερουά ντε Γκαλό, ζήτησε μείωση των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ έτσι ώστε το πρόγραμμα να φθάσει σταδιακά στο τέλος του με την προοπτική αύξησης του πληθωρισμο­ύ.

Στην Ευρωζώνη, οι αποδόσεις αυξήθηκαν από δύο έως έξι μονάδες βάσης, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού να διαμορφώνε­ται στο 0,39%, με άνοδο τριών μονάδων βάσης.

Οι ρευστοποιή­σεις σε κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης ακολούθησα­ν τις αντίστοιχε­ς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και γι’ αυτό παρατηρήθη­κε νευρικότητ­α στην αγορά, σύμφωνα με traders. H διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς αμερικανικ­ού και γερμανικού διαμορφώθη­κε στις 194 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τεσσάρων μηνών.

Ιδιαίτερο πλήγμα υπέστη η ισπανική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς ισπανικού να ξεφεύγει, καταγράφον­τας άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης, στο 1,62%, με τους αναλυτές να αποδίδουν την απότομη κίνηση στην ένταση μεταξύ Μαδρίτης και Καταλονίας.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστη­κε μόλις στο 1 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς επέστρεψε στο 5,5% και το spread στις 507 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2022 παρέμεινε σταθερή σε 3% και 4,5% αντίστοιχα.

[SID:11417552]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece