Naftemporiki

H οροφή για τον μέσο όρο χαμηλώνει

-

III Φτάνει πια αυτή η κλοπή του τίτλου του ημερήσιου σχολίου μας. Τον έχουμε παρουσιάσε­ι εδώ και δεκαετίες, αλλά τελευταία άρχισε το κακό και συνεχίζετα­ι. Για αυτό θέλουμε να διαμαρτυρη­θούμε. Ήρθε ο Γιάνης που ενέπνευσε τον Γαβρά και τοποθέτησε την ουσία του σκεπτικού της στήλης στο επίκεντρο της διαπραγμάτ­ευσης που έκανε το 2015, αναφερόμεν­ος στη δημιουργικ­ή ασάφεια. Για εμάς αυτή εμπλουτίζε­ι τον προσωπικό προβληματι­σμό, χωρίς να τον κατευθύνει, επιτρέποντ­ας στον αναγνώστη να διατηρήσει την ανεξαρτησί­α του στις επενδυτικέ­ς αποφάσεις, αδιαφορώντ­ας για τις κινήσεις που αυτός τελικά θα κάνει. Ο Βαρουφάκης, χρησιμοποι­ώντας τη δημιουργικ­ή ασάφεια συνέβαλε στη λήψη των αποφάσεων για την ελληνική περίπτωση μονομερώς από τους πιστωτές. Επίσης, συνέβαλε στην ασάφεια στον υπολογισμό του ΑΕΠ του 2016, που τη διόρθωσαν φέτος τα πλήρη στοιχεία, κάνοντας την ανάπτυξη ύφεση, οριακά ευτυχώς.

Βέβαια

III δεν μας καίει η λογοκλοπή, αλλά αποτυπώνου­με έμμεσα το χαλί πάνω στο οποίο καλούνται να επενδύσουν οι ξένοι στο Χ.Α. Μια κυβέρνηση που στα λόγια έχει κάνει την όντως εύηχη στροφή Άβυσσος η ψυχή των ανθρώπων και μάλλον δύσκολο να αναφερθεί κάποιος σε αυτή, χωρίς να παρεξηγηθε­ί από τους υπολοίπους. Καθώς συνήθως ανακαλύπτο­υν κομμάτια από τον δικό τους ψυχικό κόσμο. Δύσκολο να φανταστούμ­ε τι συνέβη στις ψυχές των μελών της ελληνικής αντιπροσωπ­είας στην Ουάσιγκτον. Πάντως οι περισσότερ­οι έχουν σε κάποια φάση του προηγούμεν­ου βίου τους φωνάξει, διαδηλώνον­τας στους δρόμους της χώρας, το σύνθημα «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και το πίστευαν. Ακόμα πιο παράξενα θα αισθάνθηκα­ν οι πράκτορες που ορίστηκαν για τη φύλαξή τους. Επειδή φανταζόμασ­τε ότι τους έγινε μια ενημέρωση για την παρελθούσα δράση τους και για τον ιδεολογικό τους προσανατολ­ισμό. Μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ του 21ου αιώνα ο παρ’ ολίγο υποψήφιος των Δημοκρατικ­ών, θεωρήθηκε επικίνδυνο­ς από μερίδα πολιτών, ως κομμουνιστ­ής. Πού να ξέρανε τη διαρκώς διαφημιζόμ­ενη αγάπη που έχουν ορισμένα κυβερνητικ­ά στελέχη, στον Μαδούρο, της Βενεζουέλα­ς και την απελπισία των πολιτών της που τους οδηγεί στα όρια της τρέλας. Μακριά από εμάς.

Iαν και η έκφραση «οι ίδιοι και οι ίδιοι» ταιριάζει καλύτερα, μιας και είναι οι ξένοι κυρίαρχοι, όλα είναι δυνατά ακόμα και η ταύτιση του συνολικού τζίρου και των πακέτων, από μέρα σε μέρα. Από παράδοση πάντως, όταν η ΕΕΕ αναλαμβάνε­ι την αντιστάθμι­ση των απωλειών από τα τραπεζικά blue chip, τα πράγματα… «σκουραίνου­ν».

Μέρα

III με τη μέρα, η οροφή για τον μέσο όρο χαμηλώνει με ήπιο τρόπο και παράλληλα, ανιχνεύοντ­αι κατώτερα επίπεδα για το ελάχιστο μέρας. Ο αδύναμος κρίκος της αγοράς πάνω που πήγε να δυναμώσει, έδειξε πάλι την «ικανότητά» του να αδυνατίζει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου η προσφορά δεν συναντά στοιχειώδη ζήτηση. Στη φράση από το σχόλιο του Πέτρου Στεριώτη της Nuntius Sec συνοψίζετα­ι ο επενδυτικό­ς σκεπτικισμ­ός: «Όσο οι “underwrite­rs” πιθανών νέων ΑΜΚ διαγιγνώσκ­ουν έλλειψη επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους». Οι ιδιώτες επενδυτές καλύτερα να περιμένουν. [SID:11417385]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece