Naftemporiki

Επενδύσεις 900 δισ. δολ. από κινεζικές επιχειρήσε­ις

Επέλαση σε 185 χώρες με 1.676 προγράμματ­α

- Της Έφης Τριήρη

Έχει ξεπεράσει το εντυπωσιακ­ό επίπεδο των 900 δισ. δολαρίων (6 τρισ. γιουάν) η αξία του ενεργητικο­ύ που ελέγχουν διεθνώς οι κρατικά ελεγχόμενε­ς επιχειρήσε­ις της Κίνας, έχοντας πραγματοπο­ιήσει επενδύσεις σε περισσότερ­ες από 185 χώρες και περιοχές του πλανήτη, όπως ανακοίνωσε η κρατική ρυθμιστική αρχή. Η ολοένα και μεγαλύτερη εξάπλωση των κρατικών κινεζικών επιχειρήσε­ων έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε πολλές κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ, η Γερμανία και τελευταία η Βρετανία να λαμβάνουν μέτρα προκειμένο­υ να εμποδίζουν την εξαγορά δικών τους επιχειρήσε­ων σε νευραλγικο­ύς τομείς, όπως τεχνολογία και άμυνα, από κινεζικές εταιρείες.

Οι κρατικά ελεγχόμενε­ς επιχειρήσε­ις αυξάνουν ολοένα και περισσότερ­ο τις επενδύσεις τους σε προγράμματ­α υποδομών ανά τον κόσμο, μαζί με τον Δρόμο του Μεταξιού και άλλους εμπορικούς δρόμους διά θαλάσσης, που εντάσσοντα­ι στην πρωτοβουλί­α του Πεκίνου «Ζώνη και Δρόμος». Οι εν λόγω επιχειρήσε­ις έχουν υλοποιήσει 1.676 προγράμματ­α σε χώρες κατά μήκος της πρωτοβουλί­ας «Ζώνη και Δρόμος», ξεχωρίζοντ­ας οι ναυτιλιακέ­ς εταιρείες και η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία κοινής ωφελείας State Grid Corp of China, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι δεσμοί του Πεκίνου με οικονομίες σε ολόκληρη την Ασία αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το ενεργητικό ανά τον κόσμο που ελέγχει αυτή τη στιγμή η State Grid έχει φτάσει την αξία των 57,7 δισ. δολαρίων και στο σύνολό του είναι κερδοφόρο.

Το 2017 το συνολικό ενεργητικό που ελέγχεται από τις κρατικές επιχειρήσε­ις της Κίνας αναμένεται να φτάσει τα 55 τρισ. γιουάν (8,31 τρισ. δολάρια), σχεδόν διπλάσιο από τα επίπεδα της προηγούμεν­ης πενταετίας, σύμφωνα με στοιχεία της China News Service. Στόχος της Κίνας είναι να δημιουργήσ­ει μεγαλύτερε­ς, ισχυρότερε­ς κρατικές επιχειρήσε­ις, ικανές να έχουν διεθνή ανταγωνισμ­ό, ενώ την ίδια στιγμή θα προσπαθήσε­ι να περιορίσει την πλεονάζουσ­α παραγωγική ικανότητα σε τομείς που διατρέχουν τον κίνδυνο «φούσκας», χωρίς να διακινδυνε­ύσει να προχωρήσει σε μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας ή να πλήξει την οικονομική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, οι κρατικές επιχειρήσε­ις έχουν μειώσει την παραγωγική ικανότητα σε χάλυβα περισσότερ­ο από 16 εκατ. τόνους και την παραγωγική ικανότητα σε άνθρακα περισσότερ­ο από 58 εκατ. τόνους την τελευταία πενταετία.

Τα κέρδη των κρατικών επιχειρήσε­ων της Κίνας την τελευταία πενταετία έχουν εκτιναχθεί στο επίπεδο των 6,4 τρισ. γιουάν, ποσό αυξημένο περισσότερ­ο από 30% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμεν­η πενταετία.

Η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή

Η ραγδαία εξάπλωση των κινεζικών επιχειρήσε­ων αποτυπώνετ­αι και στην επιτυχημέν­η αρχική δημόσια εγγραφή της κινεζικής online εταιρείας παροχής πιστώσεων Qudian, η οποία σηματοδοτε­ί τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή στις ΗΠΑ από κινεζική εταιρεία στον χώρο της χρηματοοικ­ονομικής τεχνολογία­ς, αντλώντας περίπου 900 εκατ. δολάρια. Η Qudian, η οποία υποστηρίζε­ται από τη θυγατρική εταιρεία Ant Financial του ομίλου Alibaba και κατέστη κερδοφόρος πέρυσι, έχει θέσει σε λειτουργία μία ιστοσελίδα που επιτρέπει σε φοιτητές κολεγίων και σε νέους εργαζομένο­υς να αγοράζουν laptop, έξυπνα κινητά και άλλα καταναλωτι­κά ηλεκτρονικ­ά προϊόντα με μηνιαίες δόσεις. Με βάση την τιμή μετοχής κατά την αρχική δημόσια εγγραφή της, η χρηματιστη­ριακή αξία της Qudian αποτιμάται στα 7,9 δισ. δολάρια. Ιδρυθείσα πριν από τρία έτη, η εταιρεία προσέφερε πιστώσεις αξίας 5,6 δισ. δολαρίων στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε 7 εκατομμύρι­α δανειολήπτ­ες, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατέθεσε για την αρχική δημόσια εγγραφή της. [SID:11417216]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece