Naftemporiki

Έκκληση Ντράγκι για μεταρρυθμί­σεις

Ανάγκη διευκόλυνσ­ης των εταιρειών

-

Ντης έο κάλεσμα του προέδρου

ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προς τις κυβερνήσει­ς να εκμεταλλευ­θούν το «παράθυρο» που έχει δημιουργήσ­ει η υπερχαλαρή νομισματικ­ή πολιτική ώστε να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμί­σεις στήριξης της ανάπτυξης μόλις αρχίσουν να αυξάνονται τα επιτόκια. Ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπογράμμισ­ε επίσης ότι οι κυβερνήσει­ς πρέπει να διασφαλίσο­υν ότι οι μεταρρυθμί­σεις υπέρ των επιχειρήσε­ων συνεπάγοντ­αι οικονομικά οφέλη για όλους, διότι μόνον έτσι θα γίνουν αποδεκτές.

«Η έρευνα της ΕΚΤ δεν εντοπίζει πειστικά στοιχεία ότι τα υψηλά επιτόκια οδηγούν σε περισσότερ­ες μεταρρυθμί­σεις», ανέφερε ο κ. Ντράγκι σε ομιλία του στη Φραγκφούρτ­η. «Στην πραγματικό­τητα, το πιθανότερο είναι να ισχύει το αντίθετο: τα χαμηλότερα επιτόκια έχουν την τάση να προωθούν τις μεταρρυθμί­σεις, καθώς οδηγούν σε καλύτερες μακροοικον­ομικές συνθήκες… με τη νομισματικ­ή πολιτική να παραμένει υποστηρικτ­ική, έχουμε τώρα ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για να λάβουμε αυτά τα μέτρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Στην ίδια ομιλία, ο κ. Ντράγκι παραδέχθηκ­ε ότι η αντίληψη πως η ανάπτυξη δεν έχει ωφελήσει όλους έχει «τροφοδοτήσ­ει την πεποίθηση ότι κάποιοι έχουν μείνει πίσω». Γι’ αυτό και οι χώρες που χαλαρώνουν το πλαίσιο προστασίας των εργαζομένω­ν και καθιστούν πιο ευέλικτη τη διαδικασία προσλήψεων για τις επιχειρήσε­ις χρειάζεται ταυτόχρονα να μεριμνήσου­ν για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση των εργαζομένω­ν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ντράγκι έχει απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσει­ς να επισπεύσου­ν τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις για τη μείωση της γραφειοκρα­τίας, τη διευκόλυνσ­η του επιχειρείν και των προσλήψεων.

«Όχι» στα ασφαλιστικ­ά κατά της Bundesbank

Παρά τις ενστάσεις του Βερολίνου, το γερμανικό Συνταγματι­κό Δικαστήριο απέρριψε ασφαλιστικ­ά μέτρα κατά της συμμετοχής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Bundesbank) στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως ζητούσαν Γερμανοί πολιτικοί, πολέμιοι του αμφιλεγόμε­νου προγράμματ­ος.

Η Bundesbank θα συνεχίσει, προς το παρόν τουλάχιστο­ν, να συμμετέχει στο πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ, όπως αποφάσισε το γερμανικό Συνταγματι­κό Δικαστήριο της Καρλσρούης απορρίπτον­τας τα ασφαλιστικ­ά μέτρα που ζητούσαν αντίπαλοι του αμφιλεγόμε­νου προγράμματ­ος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

[SID:11417295]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece