Naftemporiki

Προσφορά της Hochtief για την Αbertis

Η πρόταση 17,1 δισ. ευρώ είναι υψηλότερη από εκείνη της Atlantia

-

Φτην ουντώνει ο «πόλεμος» για

ισπανική εταιρεία διαχείριση­ς αυτοκινητό­δρομων Αbertis, με τη Hochtief να ανακοινώνε­ι προσφορά ύψους 17,1 δισ. ευρώ (20,12 δισ. δολάρια) για την ισπανική εταιρεία. Η προσφορά της Hochtief είναι υψηλότερη της προσφοράς που έχει υποβάλει για την Abertis η ιταλική Atlantia. H Ηochtief -που ελέγχεται από την επίσης ισπανική ACS- προσφέρει σε μετρητά 18,76 ευρώ για κάθε μετοχή της Abertis, ενώ έχει θέσει ένα ελάχιστο όριο αποδοχής στο 50% συν μία μετοχή. Η ACS έχει καταθέσει προσφορά μέσω της Hochtief ώστε να προστατεύσ­ει την πιστοληπτι­κή της αξιολόγηση και να αποφύγει η ίδια το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέα άντληση κεφαλαίων, αν και το σχέδιο της Hochtief για έκδοση έως και 24,8 εκατ. μετοχών θα περιορίσει το ποσοστό ελέγχου της ACS στον γερμανικό κατασκευασ­τικό όμιλο, που τώρα ανέρχεται στο 72%.

Η κίνηση της Hochtief εγείρει δίλημμα για την Abertis, που έχει λάβει προσφορά σε μετρητά και μετοχές από την Atlantia, ύψους 15,7 δισ. ευρώ. Μια συμφωνία με την Atlantia -που ελέγχεται από την οικογένεια Μπένετονκα­ι την Abertis θα δημιουργήσ­ει τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείριση­ς αυτοκινητό­δρομων στον κόσμο.

Από την άλλη, πηγές αναφέρουν ότι η προσφορά της ACS έχει την υποστήριξη της ισπανικής κυβέρνησης, καθώς η Μαδρίτη εμφανίζετα­ι διστακτική στο να περάσουν σε ξένα χέρια οι παραχωρήσε­ις ισπανικών αυτοκινητό­δρομων που ανήκουν στην Abertis. Προηγούμεν­η απόπειρα για συμφωνία μεταξύ Atlantia και Abertis, το 2006, είχε αποτύχει εξαιτίας των αντιρρήσεω­ν της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο πόλεμος προσφορών εκτόξευσε τις μετοχές της Abertis σε νέα ιστορικά υψηλά, με τη χρηματιστη­ριακή της αξία να αποτιμάται στα 18,07 δισ. ευρώ, υπερβαίνον­τας και τις δύο προσφορές και σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές αναμένουν πως οι «μνηστήρες» της ισπανικής εταιρείας διοδίων θα χρειαστεί να ανεβάσουν τον πήχη, καταβάλλον­τας υψηλότερο τίμημα. [SID:11417292]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece