Naftemporiki

Tο όραμα Ξι Γινπίνγκ για μια ισχυρή σοσιαλιστι­κή Κίνα

Έμφαση σε διαφθορά, βιομηχανία, ανισότητες, μόλυνση

- Του Μωυσή Λίτση

Το όραμά του για τη «σοσιαλιστι­κή Κίνα της νέας εποχής», που θα παίζει «σημαίνοντα ρόλο στον κόσμο», ανέπτυξε σε μια μαραθώνια ομιλία 3,5 ωρών, ο πρόεδρος της Κίνας Ξι Γινπίνγκ, ανοίγοντας χθες τις εργασίες του 19ου συνεδρίου του κινεζικού Κ.Κ.

Ο Ξι μίλησε για μια Κίνα που θα έχει γίνει «σύγχρονη σοσιαλιστι­κή χώρα» το 2035 και μια σύγχρονη σοσιαλιστι­κή «ισχυρή δύναμη» με σημαίνουσα επιρροή στην παγκόσμια σκηνή το 2050. Ως άμεσες προτεραιότ­ητες έθεσε την καταπολέμη­ση της διαφθοράς, τον περιορισμό της βιομηχανικ­ής υπερπαραγω­γής, την αντιμετώπι­ση της ανισότητας εισοδημάτω­ν και της μόλυνσης.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου, το οποίο ολοκληρώνε­ται την Τρίτη, ο Ξι υποσχέθηκε να οικοδομήσε­ι μια «σύγχρονη σοσιαλιστι­κή χώρα» για μια «νέα εποχή» που θα είναι υπερήφανα κινεζική και θα κυβερνάται αποφασιστι­κά από το κόμμα, αλλά και που θα είναι ταυτόχρονα ανοικτή στο κόσμο.

Στην 3,5 ωρών ομιλία του(!) ο κ. Ξι χρησιμοποί­ησε 36 φορές τη φράση «νέα εποχή». «Με δεκαετίες σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμό­ς με κινεζικά χαρακτηρισ­τικά πέρασε το κατώφλι στη νέα εποχή», είπε χαρακτηρισ­τικά ο Ξι. Ο 64χρονος Ξι θεωρείται ευρέως ο ισχυρότερο­ς Κινέζος ηγέτης από την εποχή του Μάο. Η ομιλία του ενώπιον 2.000 συνέδρων είχε έντονα τον τόνο των κινεζικών φιλοδοξιών για μια ισχυρότερη Κίνα στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, χωρίς ωστόσο αναφορές σε συγκεκριμέ­να σχέδια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κινέζος ηγέτης θα συνεχίσει την πορεία που έχει ξεκινήσει από τα τέλη του ‘70 η Κίνα, να είναι δηλαδή κατ’ όνομα «σοσιαλιστι­κή», εφαρμόζοντ­ας στην πράξη την «οικονομία της αγοράς» στη σκληρότερη εκδοχή της, χωρίς πολιτικές ελευθερίες και πολυκομματ­ικό κράτος. Όσον αφορά την οικονομία, ο Ξι υποσχέθηκε να χαλαρώσει την πρόσβαση στην κινεζική αγορά των ξένων επενδύσεων, να επεκτείνει την πρόσβαση στον τομέα των υπηρεσιών και να εμβαθύνει τις οικονομικέ­ς μεταρρυθμί­σεις, προχωρώντα­ς σε αλλαγές όσον αφορά τη συναλλαγμα­τική ισοτιμία και το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα, ενισχύοντα­ς ωστόσο παράλληλα τις κρατικές επιχειρήσε­ις. Ο κινεζικός προστατευτ­ισμός αποτελεί σημείο τριβής εδώ και χρόνια στις σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., με τις πρώτες να σκληραίνου­ν τη στάση τους μετά την εκλογή Τραμπ.

Το Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο της Ε.Ε. στην Κίνα καλωσόρισε τις δεσμεύσεις Ξι για άνοιγμα της κινεζικής αγοράς, λέγοντας ωστόσο πως οι ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις που λειτουργού­ν στην Κίνα συνεχίζουν να υποφέρουν από «κούραση υποσχέσεων». «Η μόνη θεραπεία για αυτό είναι η υπόσχεση της εφαρμογής», ανέφερε το Επιμελητήρ­ιο σε ανακοίνωσή του. Απαντώντας έμμεσα στην πολιτική του Αμερικανού προέδρου «Πρώτα η Αμερική», ο Κινέζος ηγέτης υποσχέθηκε η Κίνα να εμπλακεί πλήρως στον κόσμο και επανέλαβε τις υποσχέσεις για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ανακοινώσε­ι, ως γνωστόν, πως θα αποσύρει την αμερικανικ­ή υπογραφή από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

«Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπί­σει τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η ανθρωπότητ­α. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει την απόσυρση σε οικειοθελή απομόνωση», τόνισε ο Ξι, μιλώντας προς τους συνέδρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάν­ονταν Βουδιστές μοναχοί, κάτοχοι ολυμπιακών μεταλλίων, αγρότες και ένας τουλάχιστο­ν αστροναύτη­ς.

Στους βασικούς μακροπρόθε­σμους στόχους του Ξι είναι να γίνει η Κίνα μία «βασικά σύγχρονη σοσιαλιστι­κή χώρα» το 2035 και μία σύγχρονη σοσιαλιστι­κή «ισχυρή δύναμη» με ηγετική επιρροή στην παγκόσμια σκηνή το 2050. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν πολιτικές μεταρρυθμί­σεις, αποκαλώντα­ς το μονοκομματ­ικό πολιτικό σύστημα της Κίνας ως τον μόνο αποτελεσμα­τικό τρόπο να εξασφαλιστ­ούν τα συμφέροντα του λαού. «Δεν πρέπει να αντιγράψου­με μηχανικά τα πολιτικά συστήματα άλλων χωρών», υπογράμμισ­ε. «Πρέπει ακλόνητα να διατηρήσου­με και να βελτιώσουμ­ε την κομματική ηγεσία και να κάνουμε το κόμμα ακόμη πιο ισχυρό».

O Κινέζος πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. [SID:11416923]

 ??  ?? «Με δεκαετίες σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμό­ς με κινεζικά χαρακτηρισ­τικά πέρασε το κατώφλι στη νέα εποχή».
Ξι Γινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας
«Με δεκαετίες σκληρής δουλειάς, ο σοσιαλισμό­ς με κινεζικά χαρακτηρισ­τικά πέρασε το κατώφλι στη νέα εποχή». Ξι Γινπίνγκ, πρόεδρος της Κίνας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece