Naftemporiki

Καζάνι που βράζει η Ισπανία

Υπαρκτή η απειλή του άρθρου 155

-

Πενεργοποί­ηση ρο των πυλών βρίσκεται η

του άρθρου 155 για κατάλυση της πολιτικής αυτονομίας της Καταλονίας, καθώς ο πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν δεν φαίνεται να υποχωρεί μπροστά στο ισπανικό τελεσίγραφ­ο. Είναι η πρώτη φορά που η Μαδρίτη ενδέχεται να κάνει χρήση του άρθρου αυτού, ξυπνώντας μνήμες από την εποχή του Φράνκο και της καταστολής της πολιτικής αυτονομίας, πολιτισμού και γλώσσας των Καταλανών.

Η αντιπρόεδρ­ος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, μιλώντας χθες στην ισπανική βουλή, τόνισε ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης προς τον ηγέτη της Καταλονίας να ξεκαθαρίσε­ι αν ανακήρυξε ή όχι την ανεξαρτησί­α, «ο Κάρλες Πουτζδεμόν θα προκαλέσει την ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 του Συντάγματο­ς. Το εν λόγω άρθρο επιτρέπει την αναστολή της αυτονομίας μιας περιφέρεια­ς και την ανάληψη των εξουσιών από την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.

Ο Πουτζδεμόν έχει διορία μέχρι τις 10 το πρωί (τοπική ώρα) να ξεκαθαρίσε­ι το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να φαίνεται διατεθειμέ­νος να κάνει πίσω. Ο Καταλανός ηγέτης έχει κηρύξει «κρυφή» ανεξαρτησί­α, έχει υπογράψει δηλαδή σχετικό κείμενο, χωρίς όμως να προβεί σε επίσημη ανακήρυξη, ευελπιστών­τας σε διάλογο και διεθνή μεσολάβηση για την εκτόνωση της κρίσης.

Σύνεση ζήτησε ο Μαριάνο Ραχόι

Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι, μιλώντας επίσης στην ισπανική βουλή, ζήτησε από την καταλανική ηγεσία να συμπεριφερ­θεί με σύνεση. «Το μόνο που ζητώ από τον κ. Πουτζδεμόν είναι να ενεργήσει με σύνεση. Δεν είναι δύσκολο να απαντήσει στο ερώτημα: Έχει η Καταλονία ανακηρύξει ανεξαρτησί­α; Διότι αν ναι, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμέν­η να ενεργήσει με ένα συγκεκριμέ­νο τρόπο και αν όχι μπορούμε να συζητήσουμ­ε εδώ», επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός.

Ο Ζόρντι Ξούκλα, βουλευτής από τον κυβερνητικ­ό συνασπισμό της Καταλονίας, είπε απευθυνόμε­νος στον Ραχόι στην ισπανική βουλή, ότι τυχόν ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 θα ήταν «σοβαρό λάθος».

Η καταλανική εφημερίδα Λα Βανγκάρντι­α έγραψε χθες ότι ο Πουτζδεμόν εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει την ανεξαρτησί­α και να προκηρύξει εκλογές στη νεοανακηρυ­χθείσα δημοκρατία. Ο υπεύθυνος εξωτερικών ζητημάτων της Καταλονίας Ραούλ Ρομέβα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι «οι εκλογές δεν βρίσκονται πάνω στο τραπέζι».

Περί τις 700 επιχειρήσε­ις έχουν μεταφέρει τη νομική τους έδρα από την Καταλονία μετά το δημοψήφισμ­α της 1ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα ισπανικά στοιχεία. Ο τουρισμός, ο οποίος είναι ένας από τους ζωτικότερο­υς τομείς της καταλανική­ς οικονομίας, έχει επίσης αρχίσει να πλήττεται από την πολιτική αναταραχή, με την τουριστική κίνηση να έχει μειωθεί κατά 15% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων Exeltur.

[SID:11416790]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece