Naftemporiki

Ανατροπή του ΣτΕ για τα «πόθεν έσχες»

Αντισυνταγ­ματικότητε­ς σε βασικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης

-

Ααρκετές ντισυνταγμ­ατική, όσον αφορά

διατάξεις της, κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς η επίμαχη υπουργική απόφαση για την υποβολή των ηλεκτρονικ­ών δηλώσεων πόθεν έσχες για όλους τους υπόχρεους προς υποβολή. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε έκτακτη συνεδρίασή της, έκανε εν μέρει δεκτή τη σχετική αίτηση ακύρωσης των δικαστικών ενώσεων, κρίνοντας μη νόμιμη και άκυρη -για τυπικούς λόγους- την υπουργική απόφαση (13/10/2016), που καθόριζε τον «τύπο και περιεχόμεν­ο της δήλωσης περιουσιακ­ής κατάστασης (ΔΠΚ) και της δήλωσης οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν (ΔΟΣ) και τον ηλεκτρονικ­ό τρόπο υποβολής των δηλώσεων αυτών».

Οι σύμβουλοι Επικρατεία­ς έκριναν μεν σύννομη την ηλεκτρονικ­ή υποβολή για τους υπόχρεους, αλλά διαπίστωσα­ν σειρά από αντισυνταγ­ματικότητε­ς σε βασικές διατάξεις της υπουργικής απόφασης. Έτσι, πιθανολογε­ίται πλέον ότι θα παραταθεί η υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες (λήγει στις 21 Οκτωβρίου) και θα ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα, με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Υπενθυμίζε­ται ότι πόθεν έσχες υποχρεούντ­αι να υποβάλλουν πολιτικοί, δικαστές, δημοσιογρά­φοι, πυροσβέστε­ς, αστυνομικο­ί και λιμενικοί.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με την απόφαση (2649/2017) της Ολομέλειας, η μη νομιμότητα της απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνη­ς και Οικονομικώ­ν (1846 οικ./13. 10.2016) συνίσταται στο ότι δεν δημοσιεύθη­καν (δεν απέκτησαν νόμιμη υπόσταση) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς οι παραμετρικ­ές τιμές και οι οδηγίες συμπλήρωση­ς πεδίων των ΔΠΚ και ΔΟΣ που περιλαμβάν­ονται στην ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητα­ς των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικ­ής ρύθμισης.

Σχετικά με την ηλεκτρονικ­ή υποβολή προκύπτει ότι αυτή δεν είναι αντισυνταγ­ματική, καθώς «η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένο­υ να ελαχιστοπο­ιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων».

[SID:11417308]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece