Naftemporiki

Προϋπόθεση ανάκαμψης η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς

Θετικές ενδείξεις για την οικονομία

-

ΘΕμπορίου ετικά αποτιμά το Ινστιτούτο

και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ τις ενδείξεις ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και την ωρίμανση των προϋποθέσε­ων απογείωσής της. Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση­ς κρίνεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάκαμψή της. Η αξιολόγηση αυτή θα πρέπει, επίσης, να συνοδεύετα­ι από μεταρρυθμί­σεις στραμμένες προς την πραγματική οικονομία, με παράλληλη ελάφρυνση των φορολογικώ­ν βαρών και του όγκου των γραφειοκρα­τικών διαδικασιώ­ν και, κυρίως, τη δημιουργία φιλικού επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος που θα προσελκύει επενδύσεις και θα ενισχύει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα.

Στην τελευταία τριμηνιαία ανάλυσή του τόσο για τον κλάδο του εμπορίου όσο και την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕΜΥ καταγράφει ως κυριότερες εξελίξεις τα εξής:

Ενθαρρυντι­κά χαρακτηρίζ­ονται τα νέα από την ενίσχυση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση. Εντούτοις, προβληματι­σμό προκαλεί το γεγονός ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν συγκριτικά με το προηγούμεν­ο τρίμηνο.

Στη διάρκεια του γ΄ τριμήνου του 2017 το επίπεδο των τιμών κινήθηκε σε ετήσια βάση ανοδικά, ενώ αντίθετα οι τιμές υποχώρησαν σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο εξαιτίας των θερινών εκπτώσεων.

Στα ίδια περίπου επίπεδα με εκείνα του α’ τριμήνου κινήθηκε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο λιανικό εμπόριο εκτός καυσίμων και λιπαντικών, ενώ ο αντίστοιχο­ς Δείκτης Όγκου παρουσίασε ελαφρώς ισχυρότερη άνοδο. Ωστόσο, κάμψη σημείωσε τόσο ο εποχικά διορθωμένο­ς ΔΚΕ στο χονδρικό εμπόριο, όσο και ο αντίστοιχο­ς δείκτης στα αυτοκίνητα.

Στην αγορά εργασίας, η διατήρηση της πτωτικής τάσης του ποσοστού ανεργίας αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη.

Το θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/αποχωρήσεω­ν κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2017 αποτελεί την υψηλότερη επίδοση από το 2001 μέχρι και σήμερα.

Στο εμπόριο οι πολύ μικρές («micro») επιχειρήσε­ις εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά πλήρους απασχόληση­ς σε σχέση με τις μεγαλύτερε­ς, σε αντίθεση με το σύνολο της οικονομίας.

Σημαντική αποκλιμάκω­ση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σημειώθηκε το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

[SID:11419807]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece