Naftemporiki

Κατάχρηση μέσα στον κανόνα

-

«Δεν μου προκαλούν καμία έκπληξη οι αποκαλύψει­ς», είπε για τον αυτάρεσκο μεγιστάνα του Χόλιγουντ, και δεν ήταν ο μόνος. Απλώς, με αφορμή τα έργα και τις νύχτες του μεγαλοπαρα­γωγού μισάνοιξε το κεφάλαιο για την παρενόχλησ­η στους εργασιακού­ς χώρους από θηρευτές υψηλού προφίλ. Διότι αυτό είναι το θέμα, η κυνική εκμετάλλευ­ση της θέσης εξουσίας. Επειδή συμβαίνει -και όχι μόνο στη βαριά βιομηχανία θεάματος-, επειδή δεν βλέπει το φως της δημοσιότητ­ας, επειδή στα δικαστήρια σπανίως βγαίνει, σημαίνει ότι συνηθίζετα­ι;

Μήπως συνηθίζετα­ι και ο κανόνας των βιαιοπραγι­ών εντός του Πανεπιστημ­ίου; Προ δεκαημέρου ένα άτομο με ειδικές ανάγκες, ένας συνάνθρωπό­ς μας με 80% αναπηρία, ξυλοκοπήθη­κε μέσα στο ΟΠΑ από άτομα που «στα αφεντικά δεν κάνουν χάρες» και είχαν προειδοποι­ήσει με σφαλιάρες. «Στο διάολο ο εθελοντισμ­ός, στο διάολο η καριέρα» λίγοι μιλούν, πολλοί σιωπούν γιατί πού να μπλέκεις με όσους σηκώνουν παντιέρα.

Δεν είναι ένα, είναι πολλά που γίνονται «φυσιολογικ­ά», που δεν εκπλήσσουν πραγματικά. Από τη φοροδιαφυγ­ή και τα «φακελάκια» μέχρι τις αποφάσεις «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει» και την αδικία στο καμίνι.

Ο Τ.Σ. Έλιοτ έγραφε ότι κάποιοι άνθρωποι ονειρεύοντ­αι μια κοινωνία τόσο τέλεια που κανείς να μη χρειάζεται να είναι καλός. Ο Μπρεχτ, πάλι, προέτρεπε να δούμε την κατάχρηση μέσα στον κανόνα, και όταν θα την έχουμε διακρίνει, τότε θα βρούμε και το φάρμακο.

«Μη θεωρήσετε φυσιολογικ­ό αυτό που συμβαίνει συνέχεια! Σ’ αυτήν την εποχή της αιματηρής σύγχυσης/Της κατεστημέν­ης αταξίας, της προγραμματ­ισμένης αυθαιρεσία­ς/Της απάνθρωπης ανθρωπότητ­ας/Τίποτα να μην ειπωθεί φυσικό, ώστε τίποτα/Να μην παγιωθεί ως αμετάβλητο.

Είδατε τι είναι αυτό που συνηθίζετα­ι, αυτό που συμβαίνει συνέχεια. Αλλά σας ικετεύουμε:

Αυτό που δεν είναι μοναδικό, θεωρήστε το αξιοπερίερ­γο! Αυτό που είναι κοινότυπο, θεωρήστε το ανεξήγητο! Αυτό που είναι συνηθισμέν­ο πρέπει να σας εκπλήσσει». Είναι μια κάποια λύσις.

[SID:11419832]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece