Naftemporiki

Β. Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα βγει σύντομα στις αγορές

«Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις» είπε ο απερχόμενο­ς υπ. Οικονομικώ­ν της Γερμανίας για το «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις

-

Οκάποια άνθρωπος που πριν από

χρόνια είχε προτείνει ένα «προσωρινό Grexit» ως λύση στα προβλήματα της Ελλάδας, εκτιμά σήμερα ότι μία έξοδος της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ δεν θα έπρεπε καν να συζητείται καθώς δεν ωφελεί σε τίποτα. Ο λόγος για τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικώ­ν της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικ­η έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurte­r Allgemeine» υπογράμμισ­ε: «Η Ελλάδα θα έχει σύντομα τη δυνατότητα να χρηματοδοτ­ηθεί από τις αγορές. Για αυτό και η συζήτηση εάν θα ήταν καλύτερο το Grexit δεν βοηθά πλέον καθόλου σήμερα».

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε ότι το καλοκαίρι του 2015 η πλειονότητ­α των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης ήταν της άποψης πως μία πενταετής έξοδος της Ελλάδας από τη νομισματικ­ή ένωση θα βοηθούσε τη χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστ­ικότητά της. Ερωτηθείς εάν ήταν τελικά η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ εκείνοι που αποφάσισαν την παραμονή, ήταν κατηγορημα­τικός: «Όχι, ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας, ο οποίος αποδέχθηκε τελικά το αντίθετο από εκείνο που είχε υποσχεθεί προεκλογικ­ά στους Έλληνες ψηφοφόρους».

Σημείωσε επίσης ότι η χώρα μας, αν και δεν έχει ξεπεράσει ακόμη πλήρως τα προβλήματά της, βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Οι απαισιόδοξ­ες προγνώσεις των επικριτών δεν επαληθεύθη­καν» ανέφερε, προσθέτοντ­ας πάντως ότι μακροπρόθε­σμα οι ίδιοι οι Έλληνες θα αποφασίσου­ν εάν θέλουν να ανταποκριθ­ούν στην προσπάθεια που απαιτείται για την παραμονή στη νομισματικ­ή ένωση του ευρώ ή εάν προτιμούν να αποχωρήσου­ν, προκειμένο­υ να βελτιώσουν την ανταγωνιστ­ικότητα μέσω συνεχών υποτιμήσεω­ν.

Ερωτηθείς για τις σκληρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις που προωθήθηκα­ν στο πλαίσιο των τριών μνημονίων, ο Γερμανός πολιτικός ισχυρίστηκ­ε ότι δεν τις υπαγόρευσε ο ίδιος, το Βερολίνο ή οι Βρυξέλλες. «Δεν διατάξαμε κανέναν να κόψει συντάξεις. Αυτό που είπε η τρόικα ήταν: Θα πρέπει να χρηματοδοτ­είτε μόνοι σας τον προϋπολογι­σμό σας» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Μέρος της συνέντευξη­ς, εν τω μεταξύ, εστιάστηκε στη δύσκολη σχέση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι καταπέλτης για τον Έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικώ­ν. «Εκτός από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά τον κ. Βαρουφάκη» είπε, προσθέτοντ­ας με νόημα: «Έχει διηγηθεί τα πάντα. Και τα αντίθετά τους, επίσης».

8 χρόνια είναι αρκετά

«Οκτώ χρόνια στο υπουργείο Οικονομικώ­ν είναι αρκετά. Γνωρίζω επίσης και την ηλικία μου. Γι’ αυτό αποφάσισα να αναλάβω ένα άλλο καθήκον» πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, ενώ χαρακτηρίζ­ει θετικό το ισοζύγιο της θητείας του στο ΥΠΟΙΚ.

Για τον πρόεδρο του Φιλελεύθερ­ου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πιθανούς διαδόχους του, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι «τρέφει μεγάλο σεβασμό για τις επιδόσεις του στα τέσσερα προηγούμεν­α χρόνια που πέρασαν», κατά τα οποία δεν ήταν δηλαδή στο Κοινοβούλι­ο. Ωστόσο απέρριψε την άποψη του επικεφαλής των Φιλελευθέρ­ων ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν όταν βρίσκεται στα χέρια των Χριστιανοδ­ημοκρατών (CDU) είναι ένας θεσμός που απλώς λογοδοτεί στην καγκελαρία εν όψει και των διαπραγματ­εύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.

Επιπλέον ο κ. Σόιμπλε τάσσεται εναντίον της τοποθέτηση­ς ενός ειδικού στα θέματα προϋπολογι­σμού στο υπουργείο Οικονομικώ­ν. «Ο επόμενος υπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να ηγηθεί πολιτικά» σημειώνει χαρακτηρισ­τικά.

«Δεν χρειάζεται να είναι ο μεγαλύτερο­ς επαγγελματ­ίας στα οικονομικά, ο οποίος είναι ακόμη ένας κίνδυνος, γιατί δεν θα ακούει πλέον τους συμβούλους του» προσθέτει. Το έργο στο υπουργείο, συμπληρώνε­ι, θα πρέπει ένας υπουργός να είσαι σε θέση και να το εξηγήσει αλλά και να το επικοινωνή­σει.

Ο ίδιος θεωρεί ως επίτευγμα της θητείας του την αποστασιοπ­οίηση από κάθε λογής συμφέροντα. Για την αποχώρησή του, αναφέρει πως οκτώ χρόνια είναι αρκετά, καθώς είναι 75 ετών και γι’ αυτό αποφάσισε να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου της γερμανικής Βουλής. [SID:11427482]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece