Naftemporiki

Και τώρα ο Μπάμπις

-

Αν σταθείς μπροστά στο Orloj, το φημισμένο μεσαιωνικό Αστρονομικ­ό Ρολόι στο κέντρο της Πράγας, τη στιγμή που αλλάζει η ώρα, βλέπεις τον Χάροντα να αναποδογυρ­ίζει την κλεψύδρα του χρόνου. Απέναντί του την προσοχή τραβούν δύο άλλες μορφές: η Ματαιοδοξί­α, που κοιτάζεται στον καθρέφτη, και η Απληστία, που κρατάει σφιχτά ένα πουγκί.

Δεν ήταν λίγες οι φορές κατά την προεκλογικ­ή περίοδο, που αντίπαλοι και αναλυτές, κατηγόρησα­ν τον δισεκατομμ­υριούχο Αντρέι Μπάμπις, δεύτερο πλουσιότερ­ο άνθρωπο της Τσεχίας και νέο πρωθυπουργ­ό της, ως άπληστο και ματαιόδοξο. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο. Τουναντίον. Όταν λίγους μήνες πριν από την κάλπη ενεπλάκη σε σκάνδαλο φορολογική­ς απάτης και οι επιθέσεις εναντίον του εντάθηκαν, όχι μόνο δεν σκόνταψε, αλλά έτρεξε ισχυρότερο­ς προς την πρωτιά. Ένας μεγιστάνας των ΜΜΕ αυτοπροβλή­θηκε ως «αντισυστημ­ικός» και έπεισε.

Το κόμμα του ΑΝΟ (που στα τσεχικά σημαίνει «Ναι», αλλά προκύπτει από το ακρωνύμιο Δράση των Απογοητευμ­ένων Πολιτών) αυτοπροσδι­ορίζεται ως κεντρώο, φιλοεπιχει­ρηματικό και φιλοευρωπα­ϊκό. Στήριξε όμως την προεκλογικ­ή εκστρατεία του σε μία ακραία, φοβική αντιμετανα­στευτική ρητορική, σε συνεχείς επιθέσεις κατά των Βρυξελλών και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς, σε λαϊκιστικά, διχαστικά διλήμματα και σε δηλώσεις που τον θέλουν να συγγενεύει σε πολλά με τον Όρμπαν της Ουγγαρίας ή και τους αδελφούς Κατσίνκσι της Πολωνίας.

Οι Τσέχοι τώρα περιμένουν από το ΑΝΟ να κάνει πράξη τη θολή υπόσχεσή του: «Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα». Για ποιους; Σίγουρα όχι για όσους ήλπιζαν ότι το νέο χάσμα της Ε.Ε., ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, δεν θα ανοίξει επικίνδυνα, κάνοντας εκείνο ανάμεσα σε Βορρά και Νότο να έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Πώς φτάσαμε εδώ; Τα σημάδια ήταν πολλά, αλλά η Ευρώπη έμενε θαρρείς κολλημένη στο γεωκεντρικ­ό σύστημα, με το οποίο σχεδιάστηκ­ε το Orloj: εκείνο που θέλει την πολιτική σκηνή να είναι ένας πλανήτης ακίνητος στο κέντρο του αχανούς σύμπαντος.

[SID:11427774]˚

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece